• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spis Wiernych + Shahada (wyznanie wiary)
Apostazja ostatnio w modzie.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
>Proszę wykreślić mnie z listy wiernych.

A może jednak po zastanowieniu się uznasz, że jednak warto zostać?
Zachęcam, tak czy tak prośbę oczywiście spełnię, nikt tu nikogo na siłę.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Mam mieszane uczucia. Jako osobie wierzącej (realnie) ciężko mi składać publicznie takie formułki.
To trochę tak jakbyś grała kogoś w teatrze, bo zakładam że w realu nie ochrzczono Cię jako Aleksandry Dostojewskiej.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Może i masz rację. Ale mimo wszystko ciężko mi składać deklarację, będącą tylko ''przeróbką'' muzułmańskiego wyznania wiary.
Ja w pewnym sensie rozumiem Aleksandrę. W kwestii Rotrii wiele wierzących osób miało lub ma podobny stosunek do tytułowania się księżmi i zabawy w to, co dla wielu stanowi najważniejszy element życia. Myślę, że spojrzenie na mikroświat jak na teatr to dobra myśl.
Poza tym, realny islam wymaga trzykrotnego wypowiedzenia prawdziwej szahady w języku arabskim, więc z perspektywy muzułmańskiej nie ma mowy o złożeniu ważnego wyznania wiary Smile
Przy okazji złożyłem chyba ekumeniczną wizytę, ale przed Patriarchą powiem, że niczego nie pamiętam.
Jego Eminencja Wielce Błogosławiony Władyka
ks. kardynał dr net. Aurelio Lorenzo Carlo de Medici y Zep 
Metropolita broskiewski, Noklezji i całej Brodrii

[Obrazek: herb-uwschodniony-miniatura.png]
[Obrazek: 1030.png]

Trochę jak ze ślubami w serialach: to, że Hanka i Marek Mostowiakowie złożyli przysięgę małżeńską nie czyni z Kuszewskiego i Kożuchowskiej małżeństwa, ani nie naraża ich na świętokradztwo, a w końcu Kożuchowska to osoba całkiem pobożna.
Ametyst Faradobus

Dokładnie jak napisał Ametyst. W mikroświecie gramy pewną rolę i "sterujemy" całkowicie fikcyjnymi postaciami... no chyba, że ktoś się zaczął ze swoją mirinacyjną postacią utożsamiać realowo, no ale wtedy to już do specjalisty polecam.  Big Grin

' napisał(a):Przy okazji złożyłem chyba ekumeniczną wizytę, ale przed Patriarchą powiem, że niczego nie pamiętam.
Ale o co chodzi? Nas tu nie ma... Wink
To znaczy są ludzie tacy jak kiedyś de Zaym (w ogóle dawniej to było bardziej popularne), którzy w mikronacjach działają pod realowymi nazwiskami. Ja sam kiedyś "grałem" postacią używającą moich realowych imion i wiadomo, że moje realowe i narracyjne "ja" były wówczas trochę bardziej zespolone.
Ametyst Faradobus

Otóż to, abyśmy mogli mówić o skutecznej wypowiedzi performatywnej musi być spełniony szereg reguł. J. L. Austin wyróżnia aż sześć, tutaj zaś najważniejsza jest zasada Γ.1 - w dużym skrócie: wypowiedzi muszą towarzyszyć pewne faktyczne myśli i uczucia z nią związane, czyli musi być złożona na serio. No i to, co było wspomniane wcześniej, muszą być dochowane reguły ustanowionej procedury w ramach której dana wypowiedź jest formułowana - tu akurat jest to warunek trzykrotnego powtórzenia wyznania wiary po arabsku.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: