> Czas więc na moje pytanie. Chciałbym dowiedzieć się od Szanownych Kandydatów, jaką mają wizję polityki zagranicznej. Z jakimi Państwami planują Panowie współpracować w pierwszej kolejności? Czym Bialenia będzie kierować się w swoich działaniach zewnętrznych?
Na to pytanie w zasadzie też częściowo wypowiedziałem się w swoim wątku "programowym". Planuję prowadzić politykę przyciągania ludzi - politykę Bialenian Dream. Chcę przedstawiać Bialenię jako idealne miejsce do osiedlenia się, dające użytkownikowi wiele szans na rozwój. Będę chciał obsadzić ambasady w innych mikronacjach - żeby były ramieniem tej polityki.
Co się zaś tyczy "tradycyjnej" polityki zagranicznej, to nie planuję w tym zakresie wielkich zmian. Chcę, żeby Bialenia utrzymywała pozytywne stosunki ze swoimi sąsiadami. Warto mieć bowiem przyjaciół na Nordacie. Powinniśmy też mimo wszystko mieć dobre kontakty z państwami "starego mikroświata" - tutaj swój wzrok kieruję przede wszystkim na Leocję.
Powinniśmy kontynuować integrację w ramach międzynarodowych systemów informatycznych - to bardzo pomaga. Pozwala też na prowadzenie bardzo interesujących inicjatyw.