• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Budowa Kolei Rzeszy
Jak skończę opis Nadmorskiej to pokreślę wstępnie po mapie tak, aby to było logistycznie sensowne.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Zrobiłem opis Nadmorskiej, który zostanie opublikowany w ramach obchodów majowych, a że siedzę sobie na zajęciach to mogę w spokoju pomyśleć nad trasami na Półwyspie.

Odnoga do Królikowa

Tu się waham między dwoma wariantami. Oczywiście można by utworzyć trasę np z Oceanowa do Królikowa albo (jak niżej) trasę przez Oceanowo, Jeleniewo, Bern i Królikowo. Z drugiej strony chodzi mi po głowie stworzenie odrębnej kolei, której trasa wiodłaby z Wolnogradu przez Królikowo i np kilkanaście innych miejscowości aż do Nowego Ab'Dorst. Ewentualnie można by stworzyć i jedno i drugie.

Trasa nr 1

Nowy Ab'Dorst - Oceanowo - Ville de Agnou - Cyplin - Sudyn - Oceanowo - Nowy Ab'Dorst

Trasa nr 2

Nowy Ab'Dorst - Oceanowo - Jeleniewo - Frassati - Bern - Królikowo - Nowy Ab'Dorst

Trasa nr 3
(konieczność budowy nowych torów)

Nowy Ab'Dorst - Jeleniewo - Zatoczyn - Frassati - Nowy Ab'Dorst

Trasa nr 4

Nowy Ab'Dorst - Frassati - Bern - Wola Dostojewska - Apfelbaumstadt

Trasa nr 5

Nowy Ab'Dorst - Oceanowo - Sudyn - Zatoczyn

Trasa nr 6

Nowy Ab'Dorst - Oceanowo - Ville de Agnou - Oceanowo - Nowy Ab'Dorst

Oczywiście nie uwzględniłem tutaj wszystkich miejscowości, a jedynie te, które znajdują się na dostępnej mapie. Stacje we Frassati i Ville de Agnou znajdują się w pewnej odległości od centrów miejscowości.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Ametyst Faradobus napisał(a):Stacje we Frassati i Ville de Agnou znajdują się w pewnej odległości od centrów miejscowości.
Co w przypadku mniejszych miejscowości zdarza się nierzadko również w realu.

Jednak zawsze można zrobić pewną korektę przebiegu torowisk... W mikronacji czas biegnie szybciej (duuużo szybciej) niż w realu (patrz choćby rozwój techniki, czas produkcji itp.) i zawsze można uznać, że co jakiś czas dokonuje się remontu torowisk, wymianie ulegają kompletne torowiska i przy takiej okazji nowe tory mogły zostać ułożone niekoniecznie w tym samym miejscu co stare. Tym samym niewielka korekta przebiegu moim zdaniem nie będzie stanowiła problemu.
Jak dla mnie właśnie takie oddalenie ma swoje plusy, bo jest zwyczajnie ciekawe. Zjawisko to jest dosyć często spotykane w byłym zaborze rosyjskim, gdzie kolej służyła potrzebom wojska, a dopiero przy okazji ludności. Przykładowo: jechałem sobie parę miesięcy przez Siemiatycze i byłem zdziwiony, że to aż taka wiocha. Dopiero później spojrzałem na mapę i okazało się, że "Siemiatycze - Stacja" to jakby osobna miejscowość położona parę dobrych kilometrów od miasta. Zresztą nie jest to tylko domena wschodu Polski - kiedy byłem dzieckiem zdarzyło mi się pomieszkiwać u mojej babci w pewnej miejscowości tuż obok granicy z Niemcami. Dom stał przy stacji kolejowej, a do centrum wsi szło się około dwudziestu minut, więc kiedy ktoś trafiał tam po raz pierwszy pociągiem to musiał być niemile zaskoczony koniecznością odbycia spaceru ze stacji do wsi. Może właśnie stąd u mnie taki sentyment to tego typu rozwiązań...
Ametyst Faradobus

W takim razie nieco się wstrzymam z kwestią BLK i najpierw zrobię te koleje lokalne na Półwyspie Południowym, a potem dostosuje się połączenia dalekobieżne BLK.
Dzisiaj postaram się oznaczyć planowane połączenia na mapie.
Ametyst Faradobus

No i zgodnie z obietnicą (siedzę na nudnym wykładzie):

https://ibb.co/dr9QxzC

Trasa nr 1 - niebieski
Trasa nr 2 - fioletowy
Trasa nr 3 - czarny
Trasa nr 4 - pomarańczowy
Trasa nr 5 - szary
Trasa nr 6 - jasnozielony

Starałem wykorzystać wszystkie istniejące tory (oczywiście istnieje konieczność budowy pewnych odcinków) tak, aby żadna mniejsza miejscowość (mam na myśli głównie te, których nie ma na mapie) nie została pozbawiona połączenia.
Ametyst Faradobus

Czy chcesz oznaczać osobnym kolorem każdy kawałek kolei? Trochę niepraktyczne...

Raczej był widział utworzenie regionalnej kolei w ramach Kolei Rzeszy - na tej samej zasadzie jak Poleski Tramwaj, Kolej Lisewska czy Kolej Nadmorska. Przecież taka kolej może obsługiwać kilka tras w rejonie.

Dlatego proponuję jakoś nazwać taką kolej... masz jakiś pomysł i przydzielić jej jeden kolor dla logo np. pomarańczowy (zielony ma Poleski Tramwaj, żółty - Kolej Lisewska, niebieski - Kolej Nadmorska, a czerwony rezerwujemy dla Wolnogradu i jego Kolei Podmiejskiej). Wkrótce zrobię schemat tej kolei...
No ja teraz oznaczyłem te trasy tak na wszelki wypadek, ale nie musimy tego robić na właściwej mapie. Te odcinki, które trzeba by dobudować oznaczyłem wcześniej na czerwono.

Pomarańczowy kolor będzie okej, a co do nazwy to może Bialeńska Kolej Południowa? Ewentualnie Koleje Półwyspiarskie / Koleje Półwyspu Południowego.
Ametyst Faradobus

Może po prostu "Kolej Południowa"? Dodatek "Bialeńska" jest chyba zbędny, nie stosowaliśmy go przy innych elementach Kolei Rzeszy, to i teraz nie warto.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości