• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
II Sobór Powszechny Brodryjskiej Cerkwi Prawowierczej
Przede wszystkim warto by było, aby powstały obrzędy odnośnie Chrztu i Małżeństwa, ponieważ te głównie działają w mikroświecie. 

Dobrze też, żeby powstał wzór pełnienia posługi, prowadzenia liturgii w Cerkwi Prawowierczej. Wink 
[Obrazek: FlYScNM.png]
Moim zdaniem Wasza Świątobliwość powinniśmy i tu inspirować się tradycją prawosławną
Najlepiej gdyby to był projekt autorski, lekko wzorowany na prawosławiu.
No i jeszcze obrzęd święceń kapłańskich by się przydał.
Pomysł wydaje mi się być fajny (może sam zostałbym dla zabawy wyznawcą) ale imho, należy tu ustalić pewien nieprzekraczalny balans między zabawą a realną religią, tak żeby nie przeginać z tą realnością. I tak na przykład to credo budzi we mnie pewne mieszane uczucia. Nie wiem jak było wcześniej z Rotrią, przyznam, nie interesowałem się. Ale nie przypominam sobie aż takich akcji. Może były?

https://youtu.be/M5xNrvCCQ5A
Też mam pewne wątpliwości odnośnie takiego poważnego nawiązywania do religii. Z drugiej strony, zabawa w dogmatykę też może być interesująca.
Panowie, Sobór miał stworzyć religię z prawdziwego zdarzenia, po co tworzyć wyznanie bez dogmatyki, bez wyznania wiary, bez obrzędów i etc.? Mamy być przecież żywym kościołem, a nie umierającym wrakiem kościoła jak ma to miejsce w Rotrii, zresztą mówiąc szczerze chciałem wzniecić płomień, który przemieni się z czasem w pożar pochłaniających kolejnych i kolejnych mikronautów, tworzących nową zdrową wspólnotę. Nie miałem jakieś chęci być wiecznym Patriarchą/Metropolitą, a raczej przekazać to co wiem, połączyć to z gośćmi w jedną wspólną całość i zostawić dla następców i potomnych.
Oczywiście ja nie krytykuję (bo i dlaczego miałbym) - sam byłbym zainteresowany dołączeniem do jakiejś wspólnoty, ale chyba akurat wirtualna wspólnota religijna nie jest po prostu dla mnie.

Łączę wyrazy szacunku.
Rozumiem i szanuję zdanie, ja chciałem po prostu odwzorować najlepiej jak potrafię prawosławie tu w realu zmieniając mu trochę brzmienie itd. Wink 
(07-12-2021 09:31)m².r napisał(a): Pomysł wydaje mi się być fajny (może sam zostałbym dla zabawy wyznawcą) ale imho, należy tu ustalić pewien nieprzekraczalny balans między zabawą a realną religią, tak żeby nie przeginać z tą realnością. I tak na przykład to credo budzi we mnie pewne mieszane uczucia. Nie wiem jak było wcześniej z Rotrią, przyznam, nie interesowałem się. Ale nie przypominam sobie aż takich akcji. Może były?

Oficjalnie dogmatyki nie ma i w Boga wierzyć nie trzeba, z drugiej - są jednak pewne roszczenia, które byłyby zabawne, gdyby Rotryjczycy nie brali ich na poważnie. Mi natomiast udało się zostać herezjarchą w niedogmatycznym wyznaniu.
o. Gagik Bagratuni

Գագիկ Բագրատունի
Matko, to tak jakbym ja wziął Kodeks dyplomatyczny Śląska i zaczął przerabiać na rozporządzenia Lwa Wolnogradu. xD
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości