30-11-2019 17:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-11-2019 17:44 przez Andriej Iwanow.)
Tu znajdą się formuły podstawowych obrzędów Kościoła.
Za Twoją prośbą zebraliśmy się tutaj, aby włączyć cię do wspólnoty Kościoła.
Jakież imię przybrałeś jako członek wspólnoty?
Katechumen wypowiada wybrane imię
Kapłan:
Kto wzbudził cię, w imię Pana, do życia doczesnego?
Katechumen wypowiada imię ojca
Kapłan:
N, synu N, chcę ci rzec, że wraz z przyjęciem do wspólnoty jesteś zobligowany do stosowania się wobec prawa boskiego i ludzkiego. Twym obowiązkiem będzie kierowanie się przede wszystkim wiarą do Boga i miłością do Niego, a także do bliźnich.
Jeżeli wyrażasz chęć zostania członkiem naszej wspólnoty, wypowiedz tekst przysięgi.
Katechumen:
Ja, N, przysięgam Bogu w Trójcy jedynemu, zachowywanie przykazań boskich, działanie zgodne z własnym sumieniem i radami Kościoła, przestrzeganie prawa mojej ojczyzny oraz dążenie do poznania prawd Bożych poprzez kontemplację Pisma Świętego. Jednocześnie, wyrzekam się wszystkiego co prowadzi do zła i grzechu, a także ich powiernika szatana, ducha nieczystego.
Kapłan:
Daną mi mocą przez Kościół Nasz włączam Ciebie N, synu N, do wspólnoty Kościoła Osteryjskiego na Wygnaniu.
Polewa głowę katechumena wodą święconą
Z prochu powstałeś i w proch się obrócisz...
Dotyka kciukiem jego ust czyniąc znak krzyża
ale Pan Bóg cię wskrzesi w Dniu Ostatecznym...
dotyka serca
na życie wieczne...
namaszcza głowę, usta i serce krzyżmem
Amen.
Niech cię błogosławi Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty!
Katechumen:
Amen
Kapłan:
Pokój z Tobą!
Katechumen:
I z duchem Twoim.
Następnie sprawowana jest Liturgia.
Obrzęd włączenia do wspólnoty
Kapłan: Za Twoją prośbą zebraliśmy się tutaj, aby włączyć cię do wspólnoty Kościoła.
Jakież imię przybrałeś jako członek wspólnoty?
Katechumen wypowiada wybrane imię
Kapłan:
Kto wzbudził cię, w imię Pana, do życia doczesnego?
Katechumen wypowiada imię ojca
Kapłan:
N, synu N, chcę ci rzec, że wraz z przyjęciem do wspólnoty jesteś zobligowany do stosowania się wobec prawa boskiego i ludzkiego. Twym obowiązkiem będzie kierowanie się przede wszystkim wiarą do Boga i miłością do Niego, a także do bliźnich.
Jeżeli wyrażasz chęć zostania członkiem naszej wspólnoty, wypowiedz tekst przysięgi.
Katechumen:
Ja, N, przysięgam Bogu w Trójcy jedynemu, zachowywanie przykazań boskich, działanie zgodne z własnym sumieniem i radami Kościoła, przestrzeganie prawa mojej ojczyzny oraz dążenie do poznania prawd Bożych poprzez kontemplację Pisma Świętego. Jednocześnie, wyrzekam się wszystkiego co prowadzi do zła i grzechu, a także ich powiernika szatana, ducha nieczystego.
Kapłan:
Daną mi mocą przez Kościół Nasz włączam Ciebie N, synu N, do wspólnoty Kościoła Osteryjskiego na Wygnaniu.
Polewa głowę katechumena wodą święconą
Z prochu powstałeś i w proch się obrócisz...
Dotyka kciukiem jego ust czyniąc znak krzyża
ale Pan Bóg cię wskrzesi w Dniu Ostatecznym...
dotyka serca
na życie wieczne...
namaszcza głowę, usta i serce krzyżmem
Amen.
Niech cię błogosławi Bóg Ojciec, Syn Boży i Duch Święty!
Katechumen:
Amen
Kapłan:
Pokój z Tobą!
Katechumen:
I z duchem Twoim.
Następnie sprawowana jest Liturgia.
Liturgia
Liturgia sprawowana w Kościele Osteryjskim na Wygnaniu oczywiście nie jest sakramentem, bo takich w V-świecie po prostu nie da się przeprowadzić. Liturgię w Kościele Osteryjskim na Wygnaniu sprawuje się wyłącznie w piątki i niedziele.
Porządek Liturgii:
- (Dowolnie) Pieśń sakralna po łacinie, dopasowana treścią i charakterem do danego okresu i obchodu
- Troparion dnia według Menologionu
- Słowo do wiernych
- Zdjęcie liturgii koptyjskiej albo duchowieństwa koptyjskiego
Andriej Iwanow
Odszedł do domu Ojca

![[Obrazek: 32JUj.png]](https://funkyimg.com/i/32JUj.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)