• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Program wyborczy BPD
PROGRAM WYBORCZY
BIALEŃSKIEJ PARTII DEMOKRATYCZNEJ
NIE PRZYŁĄCZAJCIE SIĘ DO NAS!

Wielkimi krokami zbliżają się kolejne wybory parlamentarne. Tym razem startuje nad dwóch. Dwóch byłych parlamentarzystów i byłych prezydentów. Prof. zw. dr dhc. Ametyst Faradobus i prof. zw. dr hab. dhc. Andrzej Swarzewski. Lew Wolnogradu i Minister Spraw Zagranicznych. Znacie nas, jesteśmy wszędzie, niedługo wyskoczymy Wam z lodówki. Jeśli jednak wciąż nie jesteście nami znudzeni, wybierzcie nas do Parlamentu. 

Mamy jeden najważniejszy postulat. Zrobimy wszystko, aby była to ostatnia kadencja Parlamentu Republiki Bialeńskiej. Doprowadzimy do przyjęcia nowej Konstytucji, która odda władzę ustawodawczą w ręce Zgromadzenia Ludowego. Utworzymy również Senat, który będzie organem kontrolnym i sądowniczym. 

Deklarujemy pełne poparcie dla Prezydenta Republiki. Obiecujemy dalszą pracę nad rozwojem Bialenii. Zapewniamy o poszanowaniu bialeńskich tradycji i tożsamości. Głosując na nas wybierasz dalszy rozwój Rady Państw Nordaty, katechoniczne przymierze z Dreamlandem, sojusz ekstremów z Suderlandem i dialog z Kościołem Rotriokatolickim

Zapraszamy do zadawania pytań i debaty. 
Bardzo proszę kandydować na nas.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
W czasie najbliższej kadencji trzeba będzie chyba finalnie rozwiązać kwestię Dżamahiriji, a w razie likwidacji nad statusem Rzeszy. Gdyby miała objąć całą Bialenię, trzeba by uregulować w jakiś sposób jej stosunki z władzami państwowymi.
Dżamahirija była fajnym pomysłem, ale nie ma komu go realizować. Trzeba chyba jednak odnaleźć inną płaszczyznę realizacji socjalistycznego klimatu.
AndrzejSwarzewski napisał(a):W czasie najbliższej kadencji trzeba będzie chyba finalnie rozwiązać kwestię Dżamahiriji, a w razie likwidacji nad statusem Rzeszy. Gdyby miała objąć całą Bialenię, trzeba by uregulować w jakiś sposób jej stosunki z władzami państwowymi.
Rzesza obejmująca całą Bialenię? Trochę bez sensu...

DB... faktycznie pomysł na zasadzie "wojna o piksele", a potem długo, długo nic.... i w zasadzie do dzisiaj nic.

Ale jestem zdania by to coś pozostawić. Albo ktoś to poprowadzi, albo narracyjnie będziemy mieli taki region chaosu, komuchów, religijnych świrów itp. Przyda się dla narracji wszystkiego (w miarę normalnego) co jest naokoło...
Mi osobiście też pasuję klimat, że na północy jest burdel, a my jako Rzesza jesteśmy tym bardziej stabilnym regionem, opoką i przedmurzem cywilizacji. Poza tym kto by się zajmował tymi wszystkimi miastami? Już lepiej, aby sobie istniały w bliżej nieokreślonej rzeczywistości.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Choć nie jestem obywatelem, to popieram. Smile Fajnym pomysłem byłoby powszechne Zgromadzenie Ludowe (członkami wszyscy obywatele) oraz Senat, w skład którego wchodziliby dożywotnio - przykładowo - byli prezydenci i osoby zasłużone dla Republiki nominowane przez Zgromadzenie Ludowe - znowu przykładowo - większością 2/3 czy 3/4 głosów. Coś a la Włochy.
Na tę chwilę planujemy demokratyczny wybór senatorów. Dożywotnie mandaty byłyby, w moim odczuciu, sprzeczne z duchem historii politycznej Bialenii. Ale może kiedyś pojawi się prawica z inną wizją Senatu, kto wie. Wink
W pewnym sensie jako izbę zasłużonych posiadamy już Sejm Rzeszy, choć selekcja jego członków jest dosyć egalitarna, no niemniej waga głosu zależy od zasług.
Ametyst Faradobus

Z drugiej strony można rozważyć i przedyskutować kwestię czy bierne prawo wyborcze do Senatu nie powinno być uwarunkowane bardziej restrykcyjnie niż obecne bierne prawo wyborcze do Parlamentu. Oczywiście warunek bycia byłym Prezydentem RB to spora przesada, ale niekoniecznie powinno wystarczać tylko i wyłącznie samo obywatelstwo.
Moim zdaniem to nie są dobre czasy, aby wprowadzać takie ograniczenia. Zwłaszcza jeśli Senat ma być też instancją sądowniczą: dajmy na to, że dołącza do nas nagle dobry prawnik. Nie widzę sensu, aby po miesiącu aktywności nie móc go wybrać do Senatu.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: