• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Małe kroczki
Skoro mamy już taką wspaniałą aulę imienia tak wspaniałego naukowca, czas zacząć tu jakąś dyskusję. W swoim ostatnim wykładzie zaproponowałem, by badać historię i dzielić się efektami swojego grzebania w archiwach. To proces żmudny, a nie każde znalezisko nadaje się do napisania o nim od razu pracy naukowej (czasem też po prostu się nie chce). Może opracujemy jakiś (nazwa zbyt pompatyczna w porównaniu z samym pomysłem) system tworzenia faktów historiograficznych  do którego można by dodawać krótsze i nieco dłuższe informacje o swoich znaleziskach? Może jakiś poddział na tym wydziale, gdzie tworzylibyśmy notki? Proponuję taki wzór:
Cytat:POCHODZENIE INFORMACJI: tu link lub inne źródło 
TREŚĆ INFORMACJI: na wszelki wypadek lepiej będzie kopiować, gdyby źródło miało gdzieś zaginąć w czeluściach internetu
OPIS INFORMACJI: tutaj opis, analiza, przyczynek do badań, refleksja. 
Myślę, że uda mi się coś wygrzebać z forum RON na temat drugiej wojny domowej w Kugarii.
Przecież to proste. Chyc- do działu, chyc- do wątku. Chyc kopiujesz, chyc wklejasz, i już!
Akurat forum Kugarii już nie ma z nami.
Wiem, bo w wątku w RON są linki do Kugarii i wyświetla się legendarny już błąd 404.

Ja mogę poszperać po forum Sarmacji. A nuż będzie coś ciekawego...
Słuszna myśl. Docelowo pokusiłbym się o stworzenie jakieś bazy danych z odnośnikami albo w formie dysku.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
To chyba dałoby się zrobić na naszej stronie bez większego problemu, jak już uzbieramy materiał, którym chcielibyśmy się pochwalić. Za jakiś czas zajmę się historią najnowszą mikroświata, póki co jeszcze mikrozofię i inne obowiązki trzeba doprowadzić do końca.
Zakładka na stronie, ale to faktycznie jak coś już będziemy mieli, plus wątek w dziale Biblioteki (archiwum?). Coś w ten deseń.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Mniej więcej tak by to mogło wyglądać: https://ufo-relacje.pl/wyslij-relacje/

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości