Zima jest w Bengazi najprzyjemniejszą porą roku. Temperatura aktualnie wynosi 17 stopni, wiatr jest bardzo słaby, a opadów oczywiście nie ma. Przybyli goście chwilę po trzynastej zebrali się w budynku Ludowego Komitetu Dżamahiriji. Dyplomatów ochrania Gwardia Dżamahiriji oraz specjalnie na tę okazję sprowadzone służby specjalne. Wielu osobom zależy na przeprowadzeniu zamachu, od islamskich radykałów po imperium zła. Bialeńczycy mają jednak doświadczenie w organizacji wielkich wydarzeń międzynarodowych, takich jak konferencje i imprezy sportowe z Mundialem włącznie.
W południe rozpoczął się mecz towarzyski miejskiego klubu sportowego z uczestnikami międzynarodowych delegacji. Zakończył się remisem 2:2.
Sprowadzony specjalnie na tę okazję chór z Anatolii Brodryjskiej, którego członkowie dawniej współtworzyli hymn wojskowy kolejnych państw brodryjskich, wykonał Pieśń Zjednoczonych Armii.
Minister Spraw Zagranicznych wygłosił do Gości kilka słów powitania
Cytat:Wasze Ekscelencje, Drodzy Sojusznicy!
Witam Was serdecznie na IV Szczycie Rady Państw Nordaty! Kolejne panele dyskusyjne będą systematycznie otwierane. Zapraszam do aktywnego udziału, składania własnych propozycji oraz informowania na bieżąco o ewentualnych problemach. Do Państwa obsługi jest profesjonalny personel, obsługa hotelowa, tłumacze, a nawet fizjoterapeuci. Liczymy, że będziecie się tu dobrze czuli.
Następnie wszyscy zainteresowani zostali zaproszeni na trybunę, aby wygłosili swoje przemowy.
Cytat:Drodzy Goście,
moja przemowa nie będzie długa, ponieważ nie zebraliśmy się tutaj w tym celu. Liczę, że na tym Szczycie zostaną ustalone rzeczy, które zmienią oblicze współczesnych mikronacji. Pragnę też wyrazić radość z faktu zaangażowania tylu wspaniałych mikronautów i państw.
Szanowni Państwo,
W pierwszej kolejności chciałbym podziękować organizatorom za profesjonalne przygotowanie niniejszego szczytu, oraz wyrazić nadzieję na to, iż podjęte na tym szczycie rozmowy nad problemami naszej współpracy przyczynią się do realizacji chociażby w ograniczonym zakresie wzajemnej wymiany kulturalnej i gospodarczej. Zaznaczyć przy tym należy, że o powodzeniu projektów o których dyskutujemy w ramach Rady Państw Nordaty decydować będzie konkretne dzialanie podejmowane po tym jak delegacje państw członkowskich i obserwatorów powrócą do swych macierzystych krain, dlatego też liczę na to że poza samymi dyskusjami pojawią się konkretne propozycje wprowadzenia tych ambitnych pomysłów w życie. Jeżeli chodzi o mnie, to jako Prezydent Federacji Nordackiej i odchodzący już Sekretarz Generalny RPN, starać się będę w przeciwieństwie do poprzednich szczytów bardziej przyłożyć się do tego aby wszyscy mieszkańcy naszego kontynentu byli usatysfakcjonowani wprowadzanymi przez nas ideami. To wszystko co mam na ten moment do powiedzenia, ale napewno nie jest to moje ostatnie słowo na tym szczycie.
Wasze Ekscelencje,
rozpoczynający się szczyt to wspaniały dowód tego, że działanie w mikronacjach nie zamyka się w granicach poszczególnych krajów. Cieszę się i jestem zaszczycony, że mogę przybyć na niego jako przedstawiciel nowej mikronacji leżącej w sąsiedztwie Bialenii, a tym samym i całej Nordaty. Mam nadzieję, że podczas naszego spotkania narodzi się wiele wspólnych przedsięwzięć, które pozwolą współpracy międzynarodowej wyjść poza sferę czysto formalną — z pożytkiem dla całego mikroświata oraz jego narodów i obywateli.
Serdecznie dziękuję władzom Republiki Bialeńskiej za organizację tej przestrzeni do wspólnej rozmowy.
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
![[Obrazek: 1000.png]](https://stempel.org.pl/antipixel/1000.png)
Szanowni Zebrani,
Państwo Suderlandzkie zostało zaproszone w roli obserwatora na IV Szczyt Rady Państw Nordaty. Jest to ważna inicjatywa międzynarodowa, otwierająca trzecią drogę dla prowadzenia polityki międzynarodowej. Jest to dla mnie bardzo duży zaszczyt, że mogę reprezentować tutaj swoją Ojczyznę. Od pewnego czasu, w Suderlandzie wyrażamy chęć wstąpienia w struktury RPN-u. Przybyłem tutaj głównie w tym celu - aby pokazać, że Rada Państw Nordaty może liczyć na Państwo Suderlandzkie oraz zyska wartościowego członka, jeśli nas przyjmie. Mam nadzieję, że uda się podjąć odpowiednie działania, które umożliwią nam możliwie jak najszybciej wejść w struktury.
Panie Andrzeju,
Panie Eriku,
Szanowni Delegaci,
Dziękuję za ponowne zaproszenie przedstawiciela Ludowej Republiki Magnifikatu na Szczyt RPN.
W Bialenii odbył się pierwszy Szczyt Rady Państw Nordaty, na którym Ludowa Republika Magnifikatu uczyniła Radę Państw Nordaty prawdziwą organizacją międzynarodową. Dziś ponownie gromadzimy się w Najzieleńszym Kraju. Tym razem z nowymi Twarzami oraz pomysłami, co umacnia, poszerza i rozwija naszą wspólnotę.
Śmiało i z wielką mocą wkraczamy w Czwarty Szczyt RPN by kontynuować poprzednie projekty zapowiadane m.in. na poprzednim spotkaniu w Ludowej Republice Magnifikatu, a także te propozycje, na które sami wpadliście w trosce o dobro narodów nordaty i całego Mikroświata.
Dziękuję również Panu Andrzejowi Swarzewskiemu za poświęcenie swojej energii i mobilizację towarzyszy przy organizacji tego Szczytu.
Niechaj nasze ubogacone spotkanie nordackie przyniesie dobre owoce wspólnych obrad oraz umocni przyjaźń, współpracę i pokój międzynarodową!
Wasze Ekscelencje,
na czele z Prezydentem Rononem Dexem
oraz Ministrem Andrzejem Swarzewskim,
rad jestem, że moje nogi ponownie mogły przybyć do Republiki Bialeńskiej, kraju, gdzie trawa jest zieleńsza niż w Rotrii. Cieszę się, że Państwu Kościelnemu Rotria, któremu na sercu leży współpraca międzynarodowa oraz zacieśnianie więzi między krajami, ma ten zaszczyt być obserwatorem obrad Rady Nordaty. Nordata od wielu lat jest prosperującym kontynentem, na którym sytuacja nieustannie się zmienia. Dlatego wszelkie propozycje współpracy i usankcjonowanie tego dobra jest tylko przykładem dla innych narodów i zachętą do wzmożonej współpracy. Niech ten szczyt przyniesie wszystkim, i członkom Rady Nordaty, i obserwatorom wielorakie korzyści.
(-) Pio Maria biskup de Medici,
obserwator z Państwa Kościelnego Rotria
Ekscelencje, Szanowni Goście,
Królestwo Dreamlandu od dawna blisko współpracuje z krajami Nordaty, obserwujemy ożywczy prąd płynący z tego kierunku, czujemy się zaszczyceni Waszą aktywnością. Cieszę się, że delegacja Królestwa Dreamlandu została zaproszona na Szczyt i ma możliwość obserwowania Waszych obrad z bliska. Kibicujemy i trzymamy kciuki za owocne ustalenia.
RIIF, Mikronacyjny Matuzalem.
|