• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rada ds. Symboliki przy Lwie Wolnogradu
Masz racje... w ogóle można by pomyśleć nad wizualizacją odznaczeń nie tylko w Rzeszy. Swego czasu oparliśmy się na samych baretkach, bo w chwili wprowadzania odznaczeń było mnóstwo roboty graficznej (był to okres budowy RB przecież), no i tak już zostało. Ale faktycznie można zacząć od odznaczeń Rzeszy.

Z tymi sztandarami to nie ma problemu - skoro mamy ich zatwierdzoną bazę to nie już problemu w wykonywaniem ich dla poszczególnych jednostek. Co do kolorów rewersu to czerwony dla Żandarmerii, a dla pozostałych? Może ten proponowany czarny?
No to na pierwszy ogień odznaczenie, którego kształt chyba nie wymaga konsultacji (i raczej nie będzie bazował na podlinkowanych przez Lwa wzorcach rosyjskich), bo narzuca się sam z siebie - czyli Krzyż Stalowy.

Ponieważ ma trzy klasy, a jednocześnie nie można tego pokazać kolorem samego odznaczenia to dla odróżnienia klas dodaje się srebrną lub złotą "klamrę" na wstążce orderu - zgodnie z kolorystyką baretki.

[Obrazek: 3_15_02_20_1_25_56.png]

Czy o coś takiego chodziło?
Zasłużony Gospodarz Wolnego Miasta... tutaj już wzorzec z tych sugerowanych przez Lwa.

[Obrazek: 3_15_02_20_2_06_34.png]
Cytat: Z tymi sztandarami to nie ma problemu - skoro mamy ich zatwierdzoną bazę to nie już problemu w wykonywaniem ich dla poszczególnych jednostek. Co do kolorów rewersu to czerwony dla Żandarmerii, a dla pozostałych? Może ten proponowany czarny?

A może po prostu purpurowo-zielony dla pozostałych? Niech Żandarmeria się odróżnia i tyle.

Te wizualizacje są spoko, chociaż w przypadku odznak myślałem o nieco mniejszej formie - zamiast tradycyjnej wstążki taka nieco mniejsza, jak na różnych odznakach albo gwiazdach bohaterów. Co do Krzyża to miałem taką wizję, aby Rycerski noszono na szyi, pierwszą klasę na piersi bez wstążki, a krzyż drugiej klasy na wstążce, ale on sam byłby nieco mniejszy. Ale to taka luźna propozycja w oparciu o realowy EK. Plus byłby taki, że odznaczenia Rzeszy nie wciskałyby się w rząd odznaczeń państwowych i byłyby łatwe do odróżnienia.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Określ jak mają wyglądać odznaczenia to je zrobię... bez urazy, ale "myślałem o...”  to mało precyzyjne, a do tego nie umiem czytać w myślach. Opisz dokładnie jak to ma wyglądać, może posłuż się przykładami z reala itd. Bo trochę szkoda czasu na kombinacje... na zasadzie...a może "trafię" w Twoje wizję.
Jasne, dzisiaj byłem w rozjazdach i dlatego rzuciłem tylko takim ogólnym opisem. Jutro będę miał więcej czasu to się bardziej konkretnie rozpiszę.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

To tak jak obiecałem postaram się napisać coś bardziej szczegółowego. Wszystko to jednak są luźne propozycje, także liczę na dyskusję i broń Sterniku nie będę się przy niczym upierał na śmierć i życie.

Order Rzeszy - tu wykorzystałbym klasyczny schemat oparty na Legii Honorowej - 1. klasa na wstędze z gwiazdą, 2. na szyi z gwiazdą (ew. na piersi + gwiazda), 3. na szyi, 4. i 5. na piersi. Jeżeli chodzi o najwyższe klasy, czyli te które nie byłyby noszone na piersi, można zwizualizować same odznaki zakładając, że będą one nieco większych rozmiarów. Fajne wzorce mają też węgierski i niemiecki Ordery Zasługi (krzyż oficerski wygląda trochę jak Krzyż Żelazny 1. klasy i nie ma wstążki) albo amerykańska Legia Zasługi, bo tam 1. klasa nie ma wstęgi - wyłącznie gwiazdę.

Krzyż Stalowy - wzorcem byłby realowy Krzyż Żelazny. 1. klasa (Krzyż Rycerski) noszony byłby na szyi, a rozmiar odznaki byłby nieco większy od pozostałych. 2. klasą byłaby sama odznaka noszona na piersi, a 3. na wstążce - tu dokładnie według projektu Ronona. Można by też zamienić kolor odznaki na jakiś odcień srebrnego/szarego, aby jednak trochę odróżnić się od KŻ.

Jeśli zaś chodzi o odznaki to moja uwaga dotyczy wyłącznie wstążki, która mogłaby być nieco mniejsza. Wówczas odznaki nosiłoby się na innej piersi, niż medale i ordery. Może coś w ten deseń. Tp też taki luźny pomysł, bo odznaki są bardzo różne i niektóre wyglądają wręcz jak ordery.

Mam nadzieję, że to jest bardziej precyzyjne, bo wczoraj pisałem tak tylko na szybko. Nie mam na tym komputerze programów graficznych i nie mam jak narysować samemu.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Mam nadzieję, że to jest bardziej precyzyjne, bo wczoraj pisałem tak tylko na szybko. Nie mam na tym komputerze programów graficznych i nie mam jak narysować samemu.
Tak jest to w tej chwili wystarczająco precyzyjne, by zrozumieć jaki jest Twój zamysł. Mogę zabrać się do pracy...

PS. Przemyśl sprawę zmiany Dziennika Praw Rzeszy z tematu na poddział z postami... coraz trudniej się czegoś tam szuka, a siłą rzeczy będzie się on rozrastał.
Tak, sam o tym myślałem i chyba złożę zaraz wniosek.
Ametyst Faradobus

Poprawiony Krzyż Stalowy:

- Krzyż Rycerski

[Obrazek: 3_16_02_20_3_49_32.png]

- Krzyż Stalowy 1. klasy

[Obrazek: 3_16_02_20_3_49_56.png]

- Krzyż Stalowy 2. klasy

[Obrazek: 3_16_02_20_3_50_17.png]

Jedno odstępstwo od tego co proponowałeś... już KS 1 klasy jest większy - bo skoro ma być noszony w formie odznaki (bez wstążki) to moim zdaniem powinien być większy od odznaczenia na wstążce.

Czy teraz pasuje?

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości