• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wizualizacja bialeńskich odznaczeń
Można... generalnie skoro wziąłem się za kwestie medalowe to w ogóle chyba z czasem zaproponuję pewną modyfikację ustawy w tej materii. Twoja uwaga jest słuszna można nieco zmienić nazewnictwo bo swego czasu robiliśmy to na szybko i bez wizji i wizerunków całościowych.

Do tego w przypadku niektórych, "starych obywateli" po prostu nam się odznaczenia skończyły, co siłą rzeczy chyba wymusza konieczność stworzenia nowych.

Do tego mamy teraz gwardie... może warto by i takie działania honorować odznaczeniami. Wszak to jednak pomocnicza "siła zbrojna"... sądzę, że zasługuje na jakieś wojskowe odznaczenie.

W zakresie odznaczeń państwowych mamy odznaczenie za Powstanie Marcowe, ale czas mija i może warto uhonorować też "obrońców niepodległości" z wiosny zeszłego roku. W końcu wyrwaliśmy się ze szponów Sarmacji i to chyba też zasługuje na uhonorowanie. 

Trzeba nad tym wszystkim popracować...
Cytat: Do tego mamy teraz gwardie... może warto by i takie działania honorować odznaczeniami. Wszak to jednak pomocnicza "siła zbrojna"... sądzę, że zasługuje na jakieś wojskowe odznaczenie.

Dla Gwardii Rzeszy i gwardii lenników utworzyliśmy Krzyż Stalowy, ale one wraz z Ludową Gwardią Dżamahiriji zasługują na jakiś medal państwowy. Możemy go nazwać hehe Medalem Misiewicza.

Cytat:W zakresie odznaczeń państwowych mamy odznaczenie za Powstanie Marcowe, ale czas mija i może warto uhonorować też "obrońców niepodległości" z wiosny zeszłego roku. W końcu wyrwaliśmy się ze szponów Sarmacji i to chyba też zasługuje na uhonorowanie.

W dodatku my właściwie nie ustanawiamy medali okolicznościowych, a szkoda, bo w realu są one co prawda często bezwartościowymi blaszkami, ale w warunkach wirtualnych mogą stanowić fajną pamiątkę-dokument udziału w jakimś wydarzeniu. W ten sposób może być budowana tożsamość v-narodowa i więź z państwem, które wspólnie tworzymy. W S*rmacji to fajnie wygląda - można zobaczyć, że ktoś np. brał udział w koronacji sprzed dziesięciu lat.

Ale fakt faktem przyda nam się jakiś nowy order. A może dobrym pomysłem byłoby ustanowienie tytułu Bohatera Pracy, który w przeciwieństwie do Bohatera Bialenii mógłby być nadawany więcej niż raz do roku?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Może będziemy medalami okolicznościowymi upamiętniać udział w elekcji prezydenckiej? Teraz, jak ta odbywa się co pół roku, jest to na tyle ważne wydarzenie, że jest co świętować.
Ametyst Faradobus napisał(a):Może to moje zboczenie jako falerysty-amatora, ale jednak komandoria to klasa orderu wieszana na szyi. [...]
Dla większej klarowności w przyszłości zastanowiłbym się nad nowym nazewnictwem klas Orderu Niepodległości: na wzór VM można trzy najniższe kasy nazwać odpowiednio krzyżami: srebrnym, złotym i kawalerskim.
A ja sądzę, że najprościej będzie je nazwać krzyżem brązowym, srebrnym i złotym - zgodnie z kolorystyką, którą zrobiłem przy okazji ich projektowania. Przy okazji można do tych mieczy coś dodać i powstanie kolejna wyższa klasa tego odznaczenia.

Ametyst Faradobus napisał(a):Dla Gwardii Rzeszy i gwardii lenników utworzyliśmy Krzyż Stalowy...
I bardzo dobrze - tyle, że to odznaczenie szczebla Rzeszy Bialeńskiej... a tu i teraz rozmawiamy o odznaczeniach państwowych. Uważam, że Dowódca Sił Zbrojnych RB też może mieć do dyspozycji specjalne odznaczenie, dla honorowania osób zaangażowanych w takie pomocnicze formacje zbrojne.
Projekt bazowy naszego najwyższego odznaczenia czyli Orderu Budowniczych Republiki... 

[Obrazek: 3_19_02_20_9_03_14.png]

Barwy narodowe, godło oraz data powstania RB. Wkrótce cały zestaw klas orderu...
Moim zdaniem wygląda w sam raz. Powściągliwie, bez nadmiernego przepychu ale z dbałością o to co najistotniejsze.
No to jak nie ma zastrzeżeń to dzisiaj postaram się go skończyć zgodnie z wytycznymi Ametysta i przejdziemy do kolejnego.
Nagły atak realiozy spowodował opóźnienie... ale praca nad naszym Orderem Budowniczych Republiki została prawie zakończona.

Order Budowniczych Republiki Krzyż Kawalerski i Krzyż Oficerski - obydwa noszone na wstążce, przy czym Krzyż Kawalerski jest srebrny, a Krzyż Oficerski jest złoty.

[Obrazek: 3_22_02_20_8_03_31.png]     [Obrazek: 3_22_02_20_8_04_04.png]

Krzyż Komandorski - noszony na szyi i nieco większy.

[Obrazek: 3_22_02_20_8_40_04.png]

Krzyż Wielki i Krzyż Wielki z Wieńcem Laurowym - oba noszone na szarfie, przy czym ten pierwszy na srebrnej gwieździe, a ten drugi na złotej.

[Obrazek: 3_22_02_20_8_40_29.png]

[Obrazek: 3_22_02_20_8_40_49.png]

Zastanawiam się tylko nad jednym... czy jako najwyższe odznaczenie państwowe nie mogłoby być noszone na szarfie w barwach narodowych?

[Obrazek: 3_22_02_20_8_44_38.png]

[Obrazek: 3_22_02_20_8_45_16.png]

Tutaj liczę na zdanie i podpowiedź Ametysta, który jak się okazało na kwestii odznaczeń zna się tutaj najlepiej z nas.
Kolejne odznaczenia...

Do "zatwierdzenia" czyli do oceny Order Powstania Marcowego... W sumie nie wiem czy używaliście wtedy jakiejś symboliki - dlatego wstawiłem w środek gwiazdę, ale zawsze mogę to zmienić bez problemu na inny symbol. Sama forma, jest formą krzyża z datą Powstania Marcowego (tą którą uznajemy za święto), w przypadku klas nie będzie kombinacji bo ustawa opisuje to jako krzyż brązowy, srebrny i złoty - tylko kolorystka części elementów ulegnie zmianie.

[Obrazek: 3_22_02_20_12_18_29.png]

Kolejne odznaczenie to Order Patrona... tutaj zgodnie z wcześniejsza propozycją Ametysta:

Odznaka Orderu - forma odznaki na srebrnej gwieździe.

[Obrazek: 3_22_02_20_2_03_44.png]

[Obrazek: 3_22_02_20_2_02_32.png]

Komandoria Orderu - do noszenia na szyli.

[Obrazek: 3_22_02_20_12_16_52.png]

Zielona Wstęga Orderu - czyli złota gwiazda (większa od tej z najniższej klasy).

[Obrazek: 3_22_02_20_12_27_23.png]

W zasadzie wydaje mi się, że poprawnie odczytałem naszego specjalistę od orderów czyli Ametysta i jedyną wątpliwość jaką mam to wybór wizerunki Patrona... Dlatego przy odznace orderu dwie propozycje. Jedna to Patron w wersji młodo-mundurowej - wizerunek zresztą zrobiony na podstawie dawnej libijskiej monety (obecnie już chyba tam nie ma w obiegu monet z wizerunkiem Kadafiego). Druga to wersja starsza z jakiego libijskiego medalu pamiątkowego...

Mnie osobiście bardzie podoba się wersja młodsza i w mundurze - ale wybór pozostawiam społeczeństwu... dokonanie podmiany to nie problem.
Ja też wolę wersję młodszą i w mundurze. A wizerunek w wersji starszej zawsze można wykorzystać w marcu, wypuszczając kolekcjonerską monetę. Wink

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości