• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak nie pisać prac naukowych?
Zasada pierwsza: Nie oskarżać o zacietrzewienie ludzi, którzy nie popierają Twoich irracjonalnych, nieuargumentowanych poglądów, np. religijnych.
Źródło: http://forum.rotria.pl/showthread.php?ti...1#pid16121

Boję się czytać dalej.
Andrzeju wybacz, ale nauki teologiczne rządzą się swoimi prawami. I tak też jest w kontekście czy Talmudu, czy Jeszu Toledot czy innych tekstów polemicznych, które w swoim tekście często (bezsensownie jak Jeszu Toledot) atakują postać Jezusa Chrystusa. Dla mnie osobiście praca jest dość innowacyjną i ciekawą pracą na warunki mikronacyjne i czekam na kolejne pisma Stanisława Dmowskiego.
Jeśli tak wygląda teologia, to źle to o niej świadczy. Mi, jako studentowi historii, taki sposób pisania (pod tezę i ze znieważaniem inaczej myślących) kojarzy się tylko z historykami stalinowskimi i najbardziej nawiedzonymi IPN-owcami. I śmiem twierdzić, że Akwinata i Wojtyła (z tego co pamiętam, to jedyni teologowie, których czytałem) by się pod czymś takim nie podpisali.
Praca dyplomowa wręcz powinna być pisana pod tezę Wink Przy czym, jeśli są przeciwstawne argumenty, to wówczas również należy je przytoczyć i najlepiej się do nich odnieść. A jeśli nie chce się tego robić, należy uzasadnić dlaczego. To są podstawowe zasady prowadzenia dyskursu argumentacyjnego, w którego nurt moim zdaniem wpisują się prace dyplomowe z niektórych dziedzin.

> Źródło: http://forum.rotria.pl/showthread.php?ti...1#pid16121

Ojapierdolę. W tym momencie moja cała tolerancja religijna mi totalnie odlatuje.

Po co, po co, po co? Po co takie rzeczy pisać akurat w mikronacjach? Nie mógł sobie tow. Dmowski założyć jakiegoś blogaska i tam to publikować? Albo chociaż na stronie swojej parafii w porozumieniu z proboszczem? To nie ma zupełnie nic wspólnego z mikronacjami, to jest tylko wpychanie się ze swoimi realowymi religiami, wystarczy że już w realu mamy wszędzie napierdalanie tym całym katolicyzmem gdzie tylko wlezie, aż do zrzygania. I nie mówcie że ale „bo Rotria”, bo zostało to opublikowane oryginalnie na forum dreamlandzkim z tego co widzę. I nie to, żebym ja była jakaś święta, tzn. w Zielonym Kościele jestem święta, w końcu sama w Fatimie się bawię w islamski fundamentalizm, ale do cholery – Islam to tutaj coś egzotycznego, jakaś odskocznia od spraw realowych, zabawa w coś odmiennego od tego z czym spotykamy się na co dzień. A to? No khkhkhkhkhkhkhkhkhkhkkh.

Sory za ranta, ale no kurwa – limesy, limesy. Tu zostały ostro przekroczone.
>Praca dyplomowa wręcz powinna być pisana pod tezę
Ale obiektywnie, mając na celu poznanie powszechnie i rozumowo poznawalnej prawdy. To cel nauki w ogóle. Nie można mieszać apriorycznych założeń z branymi na wiarę źródłami, bo wtedy wychodzi bieszkowska Wielka Lechia, a nie nauka. 

Dmowski już gdzieś ponoć napisał, że reaguję jak na święconą wodę i ujadam, a w ogóle to nie mam odwagi, żeby napisać mu to na jego terenie. Jestem otwarty na debatę. Nie jestem filozofem nauki, ale z tego co wiem magister Dmowski też nie, więc siły będą wyrównane... 
Nie jestem i nie zamierzam być obrońcą Dmowskiego (łac. advocatus debili), ale odpowiem towarzyszce. Po co? Bo może, chce to publikować i (nawet!) ktoś chce to czytać. Wy możecie pisać o pedofilii w państwie parafialnym rotria, ja mogę pisać o srace mordą, a on se może pisać o religii jak chce.

>Ale obiektywnie, mając na celu poznanie powszechnie i rozumowo poznawalnej prawdy.

To znaczy, że politologia, stosunki międzynarodowe, pragmalingwistyka, jurysprudencja (dogmatyka prawa) etc. to nie nauki, bo tam prawie nigdy nie idzie o ustalenie prawdy Wink

Pełna zgoda, co rzadko się nam zdarza. Nie lubię jakiegoś ograniczania w mikroświecie, dyktowania jakie tematy mogą być poruszane, a jakie nie.
Nie o temat chodzi, ale o sposób przedstawienia. Temat był ciekawy i to mogła być ciekawa praca z historii religii. Wink
[Obrazek: 68747470733a2f2f73332e616d617a6f6e617773...332e6a7067]

https://forum.deamland.net.pl/viewtopic.php?f=745&t=11219&p=82660&sid=2c85c5e7f12f9e84a242194cbd00c8fc#p82657

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości