• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kartografia mikronacyjna - propozycja studiów
W związku z zapotrzebowaniem na produkcję map itp. - składam propozycję otwarcia studiów nt. mikronacyjnej kartografii. Proszę ewentualnych chętnych o wyrażanie akcesu do podjęcia nauki.

Jak będą chętni to rozpoczniemy cykl wykładów oraz przejdziemy do zajęć praktycznych.
A jest to kwestia bardzo czasochłonna?
Nauczenie się tego czy prace nad mapami? Pierwsze raczej nie, a drugie tak.
Mógłbym spróbować, przydałoby się umieć coś technicznego...
Ja też mogę spróbować.
No to OK. W weekend moglibyśmy zacząć... muszę przemyśleć plan wykładów, tak aby zapoznać zarówno z zasadami tworzenia map, kierunkami w ich opracowywaniu, które uważam za słuszne i celowe, jak z samymi technikami graficznymi. Tutaj potrzebuję chwilę, by móc przeprowadzić to na programach darmowych (sam korzystam od wielu lat z płatnych) czyli dostępnych szerszemu ogółowi... bo przecież nie każdy dla zabawy będzie chciał inwestować w oprogramowanie. Musze szybko "przelecieć" dostępne darmowe oprogramowanie, podobne do płatnego. Na razie zainstalowałem GIMP-a... jest podobny do używanego przeze mnie płatnego (i nietaniego) PS - tak więc szybko to ogarnę w zakresie potrzebnych do tworzenia map mikronacyjnych.

Sadzę, że zainteresowani powinni sobie zainstalować darmowego GIMP-a (2.10.18) oraz mały (darmowy) programik InfanView (w toku wykładów wyjaśnię jego przydatność w kartografii i grafice mikronacyjnej) - bo jeśli ma to być darmowe, to na tym będziemy bazować.
Chętnie dołącze się, temat jest interesujący.
W takim razie przygotuję pierwszy wykład teoretyczny - aby omówić, a może w toku dyskusji ustalić zasady tworzenia map. Potem przejdziemy do praktyki, którą proponuję zrobić na podstawie Wyspy Voxlandu. Skoro zgłosił się najbardziej zainteresowany, a do tego jest to nowy ląd, któremu jak dotychczas ustaliłem tylko kontury. Jest to więc wdzięczny temat, bo będzie to tworzenie mapy od podstaw, ze wszystkimi elementami.
Ja też mogę dołączyć.
(-) Aleksander Novak
[Obrazek: SR-WESTLAND.png][Obrazek: antipixel_zpviw.png]
Z przyjemnością dołączę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości