• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nowa Biblioteka
Brick 
Stara biblioteka spłonęła, potrzeba uzupełnić zbiory. W końcu każdy z nas lubi czytać więc uzupełnianie kolekcji to pestka dla takich wyjadaczy. Na uwagę zasługują też audiobooki. I właśnie od nich a konkretnie jednego z nich chciałbym zacząć.

[Obrazek: d5a1861b7471d.jpg]

Dotychczas nie miałem okazji, aby zapoznać się bliżej z twórczością naszej świeżo upieczonej literackiej noblistki. Na pierwszy ogień wybrałem serię dziesięciu krótkich opowiadań z dreszczykiem. Zaznaczam, że naprawdę krótkie(7:49) jest tylko pierwsze z nich, natomiast kolejne są coraz dłuższe, przez co ostatni trwa już solidne pięć i pół godziny. Antologia opowiadań grozy polskich twórców zawsze budziła we mnie ciekawość. Z reguły w takich cyklach można znaleźć opowiadania na zróżnicowanym poziomie. Od bardzo dobrych po żenująco słabe. Wysoko cenię sobie zwłaszcza twórczość Dębskiego i Piekary. Dla spójności dodać należy, że "opowiadania bizarne" - od fr. słowa „bizarre” : dziwny, ale też śmieszny i niezwykły; nie należą do klasyki gatunku. Wyczuwalny tutaj szczególnie wyraźnie niepokój przed czymś pierwotnym, nieodgadnionym z pewnością nie służy temu jedynie, by kogoś porządnie nastraszyć. Zagrożenie stanowi raczej jakaś bliżej nieznana nieuchronność mających nastąpić zdarzeń poprzeplatana z metafizyką. Na plus zaliczyć można właściwie dobraną obsadę lektorów:

1. Pasażer – czyta Kamila Kuboth-Schuchardt
  2. Zielone dzieci – czyta Wiktor Zborowski
  3. Przetwory – czyta Mariusz Bonaszewski
  4. Szwy – czyta Kamilla Baar-Kochańska
  5. Wizyta – czyta Olga Tokarczuk
  6. Prawdziwa historia – czyta Maciej Kowalik
  7. Serce – czyta Robert Jarociński
  8. Transfugium – czyta Danuta Stenka
  9. Góra Wszystkich Świętych – czyta Magdalena Cielecka
  10. Kalendarz ludzkich świąt – czyta Filip Kosior

Za całość w dziesięciostopniowej skali mogę przyznać 7 punktów.
Akurat tę książkę (jako jedyną z Tokarczuk) czytałem!
Nie dziwie Ci się. Sam do tej pory nie zmogłem "Biegunów". Opisane tam historie owszem zajmują mnie, lecz na dłuższą metę trudno się ją czyta. Dużo więcej pociechy dają mi "Rozmyślania" Aurelego. Lubię sobie do nich zajrzeć od czasu do czasu.
A mi się podoba, chociaż nie doczytałem całej. Z Tokarczuk bardziej lubię Prawiek, ale za to na Biegunach mam autograf po tym, kiedy jakiś tydzień po powrocie ze Sztokholmu spotkałem ją na pewnej dolnośląskiej wsi. xD
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Życie nieraz potrafi nas zaskoczyć, nieprawdaż Ametyście ?
Może jakiś nowy audiobook polecisz? E-learning się prowadzącym chyba już znudził i mam więcej czasu, więc chętnie bym coś ciekawego posłuchał. Wink
"Wojna i pokój" Tołstoja

(Wiem, że bywam staroświecki)
Ja polecę od siebie:
"Małe niedole życia małżeńskiego" lub "Jaszczur" Balzaca
"Rewolucja w imię Allaha" - autor niezapamiętany
"Sprawa Alkibiadesa" Prof. Krawczuk
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

> Ja polecę od siebie:
> "Małe niedole życia małżeńskiego"

Nie wiem, co o tym myśleć.
Na szczęście w naszej relacji jest żona i żona a nie ma męża. Książka za to odpowiednio wyśmiewa stosunki (pfu!) heterosiów.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości