• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bar pod Osłem
- Eminencją nie jestem, a próbowałem wcześniej wódki, nie bimbru.
Nalewa Feliksowi
W Osterii dawnymi czasy nawet zegary biły "bim-ber".
- No to już wiem co będę chciał na święta! - rzekł po czym wypił zawartość kieliszka do dna. - No no muszę powiedzieć, że naprawdę daje radę. Wyraźnie wyczuwam północne kartofliska Vaarlandu, aczkolwiek mogę się mylić. W takim razie polejcie Towarzyszu drugą kolejkę i pogadajmy o Jahołdzie, bo doszły mnie słuchy, że zbieracie informacje na jej temat. - zaproponował. - A może spróbujcie oryginalnego siedmiogrodzkiego cygara? Jeszcze ze starych zapasów, dawno temu hojnie obdarował mnie nimi, sam El Presidente tow. Kovacs!
- Nie mylicie się.
Dolewa Spirkinowi i zapala cygaro
- Tak, myślałem o zajęciu się Jahołdą. Stolicę przeniósłbym jednak do Kaszgaru, jako niezniszczonego i leżącego w pobliżu frontu walk ze Szwarzogrodzką Republiką Ludową. Wiecie coś, Towarzyszu, o tym rejonie?
*do Baru wchodzi tajemnicza, zamaskowana postać*
- To już nie ta Jahołda, co kiedyś. Teraz w każdej wsi jest mułła, który ma do powiedzenia więcej od najstarszych Jahołdów. Od dawna nie widziałem już żadnego kubiłaja, kłusownicy prawie wszystkie wytępili. Zamiera nasza kultura, aż żal.
 [Obrazek: 640px-Okapia_johnstoni_-Marwell_Wildlife...and-8a.jpg]

- Ah! Kubiłaje! - krzyknął z wyraźnym podnieceniem. - Koniecznie będzie trzeba stworzyć program reprodukcyjny. Strzeżony rezerwat przyrody, gdzie te piękne stworzenia, będą mogły w sposób spokojny, ponownie zwiększać swoją populację. W końcu to jeden z głównych symboli Jahołdajewszczyzny!
Swoją drogą Towarzysze, mogę się pochwalić, że stare drukarnie propagandowe Tygrysów Spirkina, znów wznowiły pracę! Poniżej niedokończona jeszcze ulotka propagandowa, promująca naszą małą ojczyznę.

[Obrazek: Untitledp_qaqepra.png]
Nie mogę siemę doczekać zakończenia.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Dla niepamiętających dawnych czasów, Tygrysy Spirkina, to taka fabularna organizacja militarna, działająca na terenie dawnego Atamanatu Jahołdajewszczyzny. Prowadziła walkę o "niepodległość" Jahołdy z armią i policją Republiki Bialeńskiej, a później stała się bojówką Partii Regionów. Było kilka jej odłamów, nawet agrarystyczny. Tongue Na jej czele stała moja skromna osoba, początkowo chyba jeszcze jako Kubiłaj Ugedej.
Tygrysy Spirkina brzmią nieco jak klub sportowy, albo bojowka klubu.
Akrypa pije sobie spokojnie soczek w kącie baru nikomu nie przeszkadzając.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Warto jeszcze wspomnieć, że jakby ktoś szukał informacji dot. pradawnych dziejów Jahołdajewszczyzny, to dość dużo znajduje się tutaj. Z tego co pamiętam, to wraz Konstantym i Maciejem, dość szczegółowo to opisaliśmy. O ile mnie pamięć nie myli, to nawet istniał chyba Jahołdzki Instytut Historyczny, ale ja nie mam nigdzie informacji tam zawartych, być może Maciej jeszcze byłby w posiadaniu czegoś.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości