• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
12. Debata tematyczna Debata w sprawie reformy folwarcznej
Znaczy tak, ale wtedy wypadałoby to po prostu poświadczyć. Jako, że jest to miejsce do bardzo ogólnej debaty można by takie folwarki w mieście zamienić naprzykład w fabryki. I naprzykład powiązać prowadzenie przedsiębiorstw z posiadaniem wsi.
Można powiedzieć, działka to działka. Dostaje się równej wartości a czy się wybuduje w mieście stocznie czy na wsi zasieje wszystko kartoflami to już kwestia upodobania.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Akrypa Ali Shariati napisał(a):Znaczy tak, ale wtedy wypadałoby to po prostu poświadczyć.
Z tym chyba nie będzie problemu, bo Lew Wolnogradu prowadzi zarówno spis lenn, jak i wolnych miast - tak więc wszystko jest "zaewidencjonowane".
No ja każdy ze swoich folwarków traktuję jako zakład produkcyjny. Jeden to stocznia, inny gospodarstwo rolne, jeszcze inny fabryka czekolady.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Tak w ogóle to dodam, że konieczność odnotowywania utraty folwarków zaproponowałem między innymi po to, aby te zmiany mogły być na bieżąco uwzględniane w spisie w Rzeszy. Inaczej ktoś zaniedba i trzeba będzie się domyślać i bawić w papierologię, obracać, przekręcać.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Decyzja dość brzemienna. Nakaz jakkolwiek by brzmiał, przymusza do pewnych czynności, co w dalszej perspektywie nakłada konieczność ponoszenia ciężaru podjęcia czynności. Czy nie lepiej po prostu kasować lenna o statusie nieobecny? Jedno, ale - wszystkich, prócz już istniejących.
To już w pewnym sensie załatwiłem wprowadzając obowiązek spisowy - lennicy, którzy go nie dopełnili zostali pozbawieni dóbr.
Ametyst Faradobus

Tak idąc powoli w stronę podsumowania: wstępnie plan był taki, że zgłoszone zostaną postulaty Ronona (stałe folwarki dla niektórych, kwestia zarządu nad dobrami). Co do reszty to jest kwestia tego, na ile je akceptujecie i czy należy je proponować teraz, czy ewentualnie później?
Ametyst Faradobus

Nie wiem... nie mam czasu czekać, bo od jutra przez tydzień moja obecność będzie mocno ograniczona - złożyłem projekt poprawki do ustawy - http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...2#pid15662
Ok, czyli sprawa jasna. Czekam zatem na ewentualne komentarze na temat pozostałych postulatów.
Ametyst Faradobus

Zamykam debatę, ale deklaruję chęć powrotu do niektórych kwestii w czasie nowej sesji.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości