• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4b. Projekt / wniosek przyjęty Projekt ustawy o zmianie ustawy o stopniowym podupadaniu nieaktywnych folwarków.
Przedstawiam pod obrady Zgromadzenia Narodowego poprawki do ustawy o stopniowym podupadaniu nieaktywnych folwarków, które moim zdaniem likwidują przynajmniej najważniejsze niepożądane skutki tej ustawy.

Po pierwsze daje Prezydentowi prawo do przyznania najbardziej zasłużonym Bialeńczykom, których już wśród nas nie ma folwarki na stałe, a po drugie powoduje, że osoby które opuszczają kraj czasowo lub na stałe (chociaż tym opuszczaniem na stałe to bywa różnie... niejeden deklarował "na stałe", a potem powracał) mogą przekazując swoje dobra lenne pod zarząd uchronić się od skutków ustawy - o ile zarządzający działa aktywnie w zarządzanym lennie. Ma to uchronić też lenna przed nieuniknionym, choć niechcianym i niesprawiedliwym podupadaniem - co byłoby nieuniknione, bo nawet aktywność zarządzającego lennem nie chroni przez utratą folwarków prawowitego właściciela, a tym samym przed obniżaniem się statusu lenna.

Projekt ustawy o zmianie ustawy o stopniowym podupadaniu nieaktywnych folwarków.

Artykuł 1 

W artykule 3 ustawy skreśla się ustęp 3.

Artykuł 2

Dodaje się artykuł 3a w brzmieniu:

1. Prezydent Republiki Bialeńskiej ma prawo szczególnie zasłużonym osobom nieobecnym, za pomocą stosownego postanowienia przyznać folwarki na stałe. 

2. Osoba, która w chwili opuszczania czasowo lub trwale Republiki Bialeńskiej przekaże swoje lenna pod zarząd innej osoby nie traci folwarków na mocy artykułów 2 i 3 ustawy, o ile zarządzający prowadzi przekazane lenna zgodnie z warunkami ustawy. Wszelkie działania zarządzającego są uznawane za równoznaczne z działaniem osoby, która przekazała lenna pod zarząd. Przekazanie lenna pod zarząd musi być potwierdzone przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej.

Artykuł 3

Ustawa w chodzi w życie w 48 godzin po opublikowaniu w Biuletynie Ustaw.
Rozpoczynam debatę, która potrwa 3 dni, do 19 maja.
Ja już się wypowiedziałem. Popieram i apeluję o spokojną dyskusję o ewentualnych dalszych poprawkach.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Tak jak mówiłem wcześniej - popieram ideę. Niestety, jak widzieliście, ostatnio jestem nieobecny i niestety nie mogłem przygotować projektu poprawek. Zmieniłbym tylko ostatnie zdanie w ust. 2, bo aktualne brzmienie jest trochę niejasne, tj. jaki charakter ma potwierdzenie, czy jest to zgoda, czy oświadczenie wiedzy w rodzaju "przyjąłem/am do wiadomości". Zrobiłbym z tego ustęp 3 i dałbym tam po prostu: "Przekazanie lenna pod zarząd podlega zgłoszeniu do Prezydenta Republiki Bialeńskiej. Do zgłoszenia należy dołączyć dowód przekazania lenna w zarząd oraz zgody zarządcy na objęcie zarządu."

To jest propozycja poprawek do projektu?

Przedłużam debatę o jeden dzień.
W takim razie zgłaszam uwagi Karola jako autopoprawkę, bez konieczności jej głosowania (regulamin ZN daje takie prawo).

Nowa treść po autopoprawce:

Projekt ustawy o zmianie ustawy o stopniowym podupadaniu nieaktywnych folwarków.

Artykuł 1 

W artykule 3 ustawy skreśla się ustęp 3.

Artykuł 2

Dodaje się artykuł 3a w brzmieniu:

1. Prezydent Republiki Bialeńskiej ma prawo szczególnie zasłużonym osobom nieobecnym, za pomocą stosownego postanowienia przyznać folwarki na stałe. 

2. Osoba, która w chwili opuszczania czasowo lub trwale Republiki Bialeńskiej przekaże swoje lenna pod zarząd innej osoby nie traci folwarków na mocy artykułów 2 i 3 ustawy, o ile zarządzający prowadzi przekazane lenna zgodnie z warunkami ustawy. Wszelkie działania zarządzającego są uznawane za równoznaczne z działaniem osoby, która przekazała lenna pod zarząd.

3. Przekazanie lenna pod zarząd podlega zgłoszeniu do Prezydenta Republiki Bialeńskiej. Do zgłoszenia należy dołączyć dowód przekazania lenna w zarząd oraz zgody zarządcy na objęcie zarządu.

Artykuł 3

Ustawa w chodzi w życie w 48 godzin po opublikowaniu w Biuletynie Ustaw.
A otwieram głosowanie na 4 dni- do 24 maja 2020.

ZA.
ZA.
ZA.
Za

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości