• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tworzenie munduru SZ RB
Pierwsza propozycja:
- kolorystyka munduru Wojsk Lądowych i Sił Powietrznych zgodna z kolorami przyjętymi w 2014 przy tworzeniu naramienników z oznakami stopni.

Wojska Lądowe

[Obrazek: vq9gAbg.png]

Siły Powietrzne

[Obrazek: cLxhEaz.png]

Generalnie... typowa bluza (marynarka) mundurowa z prostymi kieszeniami (z zaszewkami). Kolorystyka guzików - jak na naramiennikach z 2014 czyli w WL złote, a w SP srebrne.

Jako emblemat państwowy proponuję tarczę w barwach narodowych z godłem umieszczonym centralnie... nie ma sensu (moim zdaniem) napis, skoro nasze godło zawiera nazwę kraju..

[Obrazek: 9NQpAQc.png]

Guziki... typowe, wypukłe z godłem:

[Obrazek: CLaZVy3.png]

Jakieś uwagi i propozycje?

Na razie to tylko propozycje do dalszej dyskusji....
Może wprowadzimy jakiś charakterystyczny typ furażerki, aby się czymś wyróżnić?
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Furażerka... jak najbardziej, tyle że raczej jako nakrycie głowy do munduru codziennego (a takowy jest najlepszy w wersji 3/4). Do munduru galowego optuję jednak za czapką "garnizonową". Jutro ruszę kwestie tych mundurów SZ RB, bo przy okazji zająłem się kombinacjami mundurów dla mojej gwardii.
Ametyst Faradobus napisał(a):Może wprowadzimy jakiś charakterystyczny typ furażerki, aby się czymś wyróżnić?
Nie wiem czy furażerka jest czymś wyróżniającym... bo to popularne nakrycie głowy w armiach i służbach mundurowych. Furażerkę bym umieścił w Siłach Powietrznych RB, jako jednak dość charakterystyczny i wygodny element umundurowania lotników.

[Obrazek: 3_19_07_20_10_12_35.png]

Natomiast jako czapkę do munduru wyjściowego (pełnego) oraz galowego wykombinowałem coś takiego:

[Obrazek: 3_19_07_20_10_11_26.png]

Moim zamysłem było by było to trochę zbliżone do "kręgu kulturowego", do którego Bialenia powstając nawiązywała... choć jednocześnie by nie była identyczna z istniejącymi, w każdym razie tymi popularnymi. Stąd np. złoty "sznur" zamiast bardzo popularnego paska. W przypadku tych "liści" na daszku to mogą być one wyróżnikiem czapek oficerskich, a w przypadku czapek szeregowych i podoficerów by ich nie było... znowu w przypadku generalskich mogą być bardziej rozbudowane.

Dla porównania czapka, którą opracowałem dla Palatynatu Leocji - w wersji "bialeńskiej", ale traktuję ją tylko jako "element porównawczy". Raczej skłaniam, się ku tej poprzedniej.

[Obrazek: 3_19_07_20_10_11_53.png]

Do umundurowanie codziennego (w planie bluza 3/4... nieco w stylu brytyjskiego "battle dress") proponuję wygodniejszą czapkę z daszkiem... dla Wojsk Lądowych, w tym przypadku w Siłach Powietrznych będzie furażerka.

[Obrazek: 3_19_07_20_10_12_16.png]
Projekt kroju munduru służbowego... jak zwał, tak zwał - chodzi o umundurowanie nie będące polowym, ale na tyle wygodne by można je było używać w codziennej służbie garnizonowej.

Wersja dla Wojsko Lądowych czyli z czapką...

[Obrazek: 3_19_07_20_11_25_29.png]

...oraz wersja dla sił powietrznych - z furażerką.

[Obrazek: 3_19_07_20_11_31_41.png]

W obu przypadkach bluza 3/4 przystosowana do noszenia pod spodem zarówno koszulki, jak i koszuli i krawata. Pas czarny ze zwykłą klamrą.

Powyższe projekty poddaje pod dalszą dyskusję - nie są i nie muszą być ostateczne...
Duńczycy mają takie fajne wyjściowe furażerki. Mundury mi się podobają, przypominają trochę brytolskie battle dressy. Myślę, że można by pomyśleć o polowych spodniach gurkha, które by do tego pasowały.

A myślałeś może o beretach?
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Ametyst Faradobus napisał(a):A myślałeś może o beretach?
Oczywiście, myślałem... choć osobiście przyznam, że beret ma zalety i wady. Bardzo podobne do furażerki... To tak z osobistych doświadczeń. Z jednej strony jest to nakrycie głowy wygodne do zdjęcia i schowania, gdy używa się innego np. hełmu, hełmofonu lub w ogóle pracuje się bez nakrycia głowy. Ale z drugiej strony dużą wadą jest brak daszka... Stąd skłaniam się jednak ku tej czapce do "munduru codziennego" oraz "patrolówce" w przypadku munduru polowego.

Jednak berety potrafią być ciekawym nakryciem głowy i można spróbować je gdzieś umiejscowić.

Jak na razie przedstawiłem wstępne koncepcje kroju umundurowania i czekałem na wspólną dyskusję w tym temacie, skoro wróciłeś to zapewne w weekend (robienie grafiki wymaga jednak czasu) pojawią się dalsze prace nad mundurami.
Zawsze można pozostawić wybór. Berety są o tyle dobre, że dają możliwość odróżnienia poszczególnych jednostek (tu mój sentyment do wielkiego polskiego dzieła dokumentalnego Kawaleria powietrzna).
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):...tu mój sentyment do wielkiego polskiego dzieła dokumentalnego Kawaleria powietrzna
Jak mniemam to ironia... bo niewiele to "dzieło" miało wspólnego z dokumentem. Podobnie jak inne wypociny pana Bławuta np. ten "dokument" o graczach w symulatory lotnicze (w obu przypadkach mogę jego "wizjom" przeciwstawić spore doświadczenia osobiste). "Tfurczość" tego pana to była żenada i tyle... Ale szkoda gadać o takim poziomie "wyrobów" telewizyjnych.

Ametyst Faradobus napisał(a):Jednak berety potrafią być ciekawym nakryciem głowy i można spróbować je gdzieś umiejscowić.
Zgadzam się.. to może jednak tradycyjnie czyli desant i siły specjalne?
No ba, ktoś to brał na serio?
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości