• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Projekt Ustawy o kryteriach uznania innych mirkonacji
Cytat:Pamiętaj, że Andrzej jednak lepiej niż ja wyczuł i debata będzie trwała 7 dni więc możesz poczekać.
Owszem... ale tak czy inaczej mamy projekt ustawy i dwie poprawki do wyboru - czyli Twoją i moją, choć oczywiście posłowie mogą odrzucić obie.

Cytat:Prawo determinuje zachowanie władzy wykonawczej. Spór dotyczy tego czy procedura ma być dość automatyczna jak było dotychczas czy Republika ma się kierować zasadami które kopiuje od pewnej dużej mikronacji na S. 

Ciężko mówić o interesach gdy nie widzę przykładu w którym byłoby to zwyczaje pokazanie komuś języka a nie realna obrona interesów Republiki. Czekam dalej na przykład w tej kwestii.
Tylko czy "automatyzm" jest wskazany? W każdym razie ta ustawa określa minimalne wymogi jakie musi spełnić mikronacja by być przez nas uznaną i bardzo dobrze.

Natomiast samo uznanie nie może być automatyczne - bo może być dla naszej "racji stanu" niekorzystne. Przykład podałem... w przypadku "sporu o piksele" możemy nie uznawać jakiegoś tworu państwowego - choćby dlatego, że jego uznanie mogłoby by nam psuć dobre stosunki z państwem będącym w tym sporze. 

To "racja stanu" Republiki Bialeńskiej jest dla nas najważniejsza... Jeżeli w mikroświecie już tak jest, że uznanie/nieuznanie stało się polityczną bronią - to głupotą jest się samemu tej "broni" pozbywać. 

Z każdą bronią jest tak, że lepiej ją mieć i nigdy nie użyć - niż nie mieć w sytuacji gdy byłaby bardzo potrzebna.
Sarmacja nie bez powodu jest niezbyt lubiana. Broń jaką stosują to zamykanie sobie możliwości podania ręki przez kogoś innego. Nie idźmy tą drogą.

A co do poprawki to ja żadnej nie zgłaszam bo to nie moja rola. Jedynie zaproponowałam, że jeśli już to tamta byłaby lepsza.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Cytat:Nie idźmy tą drogą.
Ale przecież nikt nas do tego nie zmusza... Możliwość nie oznacza przymusu. Po raz kolejny - dobrze jest mieć broń... choćby i nigdy nie musieć czy nie chcieć jej użyć.

Cytat:A co do poprawki to ja żadnej nie zgłaszam bo to nie moja rola. Jedynie zaproponowałam, że jeśli już to tamta byłaby lepsza.
Skoro możesz zaproponować ustawę, otrzymałaś prawo do wypowiedzi w Parlamencie to jak najbardziej możesz zgłaszać poprawki i skoro Twoją rolą jest zgłaszanie ustaw - to również i poprawek.

Twoja poprawka (jeżeli się na nią zdecydujesz) nie jest zła... rozwiązuje wiele potencjalnych problemów. Po prostu uważam, że moja - jako elastyczniejsza jest lepsza. Mamy Parlament, mamy debatę i mamy potem głosowanie, gdzie parlamentarna większość rozstrzygnie czy Twoje czy moje propozycje są lepsze. Na tym m.in. polega ustrój naszego kraju... Republiki, w której Parlament, demokratycznie ustanawia prawa.
Przypominam, że pozostały już tylko dwa dni debaty.
Przechodzimy do głosowania, najpierw nad poprawką Ronona w brzmieniu:
Cytat:e) Nie zagraża terytorium, bytowi, państwowości lub innym żywotnym interesom Republiki Bialeńskiej,

Od razu po oddaniu głosów przez wszystkich postów (lub po dwóch dobach) pójdziemy dalej.
Oddaję głos ZA.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]
Oddaję głos ZA.
za
Poprawka została przyjęta jednogłośnie. Z tego co widzę innych poprawek nie zgłoszono? Możemy przejść do głosowania nad całością projektu.
ZA.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości