• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rada ds. Symboliki przy Lwie Wolnogradu
Ja bym dał trzy rodzaje tych pobocznych elementów: tarcza z herbem Rzeszy (http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/arc..._32_10.png), tarcza z herbem Wolnogradu (https://i.imgur.com/4QnLB3r.png), który jest jednocześnie znakiem Lwa i właśnie godło Republiki, może nawet bez tarczy.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
A może nie w formie tarcz, a w formie godeł na elementach łączących ogniwa łańcucha? Coś takiego:

[Obrazek: 3_24_09_20_8_19_22.png]
Przy okazji to tak mnie naszło, że warto by opisać jeszcze trochę miast, a przy okazji może porobimy herby co ważniejszych miast w Rzeszy? Potem może też zrobimy jakiś odrębny temacik z prezentacją herbów miast Rzeszy...

Na początek zrobiłem Satedę... miasto jako takie nie ma dłuższej historii - zostało założone tylko dlatego, że szukałem na Anatolii miejsca na stocznię, port i dużą bazę Marynarki Wojennej (gdzie obecnie stacjonuje, przecież dość pokaźna nasza Flota Desantowa). Trudną więc o napisanie jakiejś historii miasta, skoro jest młodym miastem i powstało trochę podobnie jak realowa Gdynia w latach 20-tych, przy czym wcześniej to Sateda nie była nawet wsią... czyli trudno o nawiązania do jakiejś "przedinternetowej historii". Motywem przewodnim herbu jest więc wizerunek portu.

[Obrazek: 3_27_09_20_10_43_28.png]
Bardzo ładnie. Fajnie by było, gdybyśmy dali miastom herby nawiązujące do miejscowego klimatu, np. w Abdulstaden trzeba by wykorzystać motywy i symbolikę arabską (czyli może bardziej chorągiew niż herb?), w Jedisan rosyjską (zapewne carską) etc.

Cytat:(gdzie obecnie stacjonuje, przecież dość pokaźna nasza Flota Desantowa)

Desantow, Jurij Michaiłowicz (1901-1988) - radziecki wojskowy, wiceadmirał, działacz polityczny, członek KC KPZR. Odznaczony Orderem Lenina, Orderem Czerwonego Sztandaru (dwukrotnie), Orderem Nachimowa oraz licznymi medalami.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Ametyst Faradobus napisał(a):Bardzo ładnie. Fajnie by było, gdybyśmy dali miastom herby nawiązujące do miejscowego klimatu, np. w Abdulstaden trzeba by wykorzystać motywy i symbolikę arabską (czyli może bardziej chorągiew niż herb?), w Jedisan rosyjską (zapewne carską) etc.

Jak najbardziej... poczytam raz jeszcze Twoje opisy miejscowości i postaram się dobrać elementy pasujące do ich opisanej historii i klimatu. Po czym poddamy projekty pod dyskusję, w sumie dobrze by było byśmy z czasem stworzyli "herbarz" co ważniejszych miast w Rzeszy.
Ametyst Faradobus napisał(a):...w Abdulstaden trzeba by wykorzystać motywy i symbolikę arabską
A coś takiego... dwie wersje kolorystyczne.

[Obrazek: 3_28_09_20_7_52_58.png] [Obrazek: 3_28_09_20_7_53_12.png]
Drugie to rozsadek, a pierwsze kusi.
Ametyst Faradobus

Tak nawiasem mówiąc to sobie uświadomiłem, że kilku miastom, których nie było na starej mapie wypadałoby nadać status miasta Rzeszy.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Drugie to rozsadek, a pierwsze kusi.

Moim zdaniem, po namyśle chyba faktycznie ten z czarnym rysunkiem na żółtym tle - bardziej wyraziste. A tak w ogóle to opisujesz różne miasta, może podpowiesz jakie elementy mogłyby się znaleźć na herbach... np. Jedisan.

Tak na szybko - propozycja herbu miasta Wilcze Doły.

[Obrazek: 3_29_09_20_8_00_02.png]
Stworzony pierwotnie jako herb Boerlandu się Janowi wyraźnie nie spodobał - no to proponuję by został herbem Marlboro lub Malcolm.

[Obrazek: 3_11_10_20_10_52_32.png]

Sądzę, że będzie pasował klimatem... a w najbliższym czasie postaram się zrobić jakiś opis i historię w odpowiednim klimacie... Marlboro już swego czasu opisał Andrzej i wywodzi się z plantacji tytoniu, no to Malcolm, leżące nad rzeką iw sumie niezbyt daleko od Marlboro mogłoby się mieć swój rodowód od hodowców bydła. Jedno z drugim by w sumie pasowało... ogólnie teren byłoby w podobnym klimacie. A smoka do jakiejś legendy się sprytnie wciągnie... zresztą dalej jestem zdania, że te "Srebrne Góry" (zapożyczone z braku lepszego pomysłu swego czasu) można przemianować na "Góry Smocze".

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości