• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozostałe regiony Rzeszy
Moi myly,

jeszcze nie tak dawno temu miałem taką dobrą tradycję, że w trakcie każdej kadencji lewskiej zajmowałem się w sposób szczególny popularyzacją wiedzy na temat jednego z regionów Rzeszy. W ten sposób powstały foldery poświęcone Polesiu, a następnie Anatolii. Moim zdaniem popchnęło to nieco rozwój tych części naszego kraju, przestały być one anonimowymi kawałkami mapy. Sądzę zatem, że przyszedł czas na dokończenie tego dzieła i zajęcie się pozostałymi obszarami.

Półwysep Lisewski tradycyjnie jest domeną Ronona i Thomasa, którzy bardzo dobrze sprawdzają się w roli jego gospodarzy. Powinniśmy zatem zająć się Pomorzem i Oceanią, które w ogóle nie są na ten moment obecne w powszechnej świadomości. Na początek należy zatem wyznaczyć na mapie ich umowne granice, wskazać dzisiejsze i historyczne główne ośrodki, aby móc debatować o przeszłości, kulturze i szeroko rozumianych cechach charakterystycznych obydwu regionów, które jak rozumiem tradycyjnie są ze sobą powiązane.

Myślę, że temat jest wart uwagi i można go ugryźć na wiele sposobów, więc tym bardziej zachęcam do współpracy. Bądź co bądź mówimy o większej części Wyspy.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Wśród mnogich rozbieżności, niewiadomą pozostaje należyte umiejscowienie Apfelbaumstadt. Dzierżąc godność prefekta, sprawować mogę jednako zarząd także i nad resztą prowincji. Jakie wytyczne Dzielny Lwie wypadnie nam wziąć pod uwagę by jednoznacznie i z goła precyzyjnie określić jego położenie? Wiadome wydaje się przypuszczenie, że usytuowany nad samą zatoką gród, winien przynależeć bądź do Pomorza, bądź do Oceanii. Jakim kryterium przyjdzie się nam kierować na ową okoliczność ?
Miałem Ci nawet to proponować. Chodzi mi teraz on to, aby ktoś kompetentny pomógł mi odnaleźć dane na temat tego, jakie miejscowości wchodziły w skład, odpowiednio - Oceanii i Pomorza.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Wobec braku odzewu postanowiłem sam sformułować propozycję podziału południowej Bialenii. Sugeruję zatem, aby za Oceanię uznać zachodnie ziemie, które bezpośrednio leżą nad Oceanem Wirtualnym Centralnym. Jej głównym ośrodkiem mogłaby być Nowa Auttera, a pomniejszymi takie miejscowości jak Rybin (na północy), Krzyżak, Adamiec albo Wilczyn. Z kolei Pomorze ze stolicą w Nowym Ab'dorst obejmowałoby cały Półwysep Południowy, a także ziemie ciągnące się od Berna poprzez Apfelbaumstadt aż po Omer i Latowo.

Nie znalazłem żadnych danych, które podważałyby taki stan rzeczy, ale jeśli ktoś nimi dysponuje to raz jeszcze będę wdzięczny o podlinkowanie.

Abyście mogli to wszystko sobie łatwo wyobrazić naszkicowałem roboczą mapkę.
Ametyst Faradobus

Grzebiąc w starej mapie RB, w ukrytych warstwach znalazłem i odtworzyłem coś takiego...

[Obrazek: 3_07_10_20_5_42_17.png]

Niestety warstwy nie były datowane... Z pamięci to od lewej był pierwszy podział z początku 2014, potem doszła Autonomia Jachodajewszczyzny. Następnie był jakiś okres redykcji regionów (z braku chętnych do prowadzenia), dalej nie pamiętam.

Niestety nie zachowały się warstwy z nazwami regionów, które zastąpiły te prowincje, ale na podstawie pamięci oraz... nazw naszych niszczycieli D-80 były to:

Prowincja Centralna = Starobialenia
Prowincja Wschodnia = Polesie
Prowincja Południowa = Pomorze
Prowincja Północna = Dżamahirija
Prowincja Zachonia = Oceania

Stosują metodę nakładania obrazów uzyskałem coś takiego:

[Obrazek: 3_07_10_20_6_23_11.png]
O, wspaniale że to się znalazło. Co prawda Polesie ostatecznie uznano za obszar obejmujący także Starobialenię, ale podział na Pomorze i Oceanię możemy utrzymać na podstawie ostatniej mapy. Trzeba tylko ustalić, które miejscowości należą do którego regionu (chociaż mówimy o regionach historyczno-kulturowych, a nie administracyjnych, więc te granice mogą być płynne).
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Trzeba tylko ustalić, które miejscowości należą do którego regionu (chociaż mówimy o regionach historyczno-kulturowych, a nie administracyjnych, więc te granice mogą być płynne).

Z tym nie powinno być problemu, bo znalazłem jeszcze starą mapę:
[Obrazek: 3_07_10_20_9_06_35.png]
Granica Oceanii zmieniła się tylko o ten kawałek, który trafił do DB - ale ta linia to równoleżnik dzielący kwadraty D i E (27105). Łatwo odczytać, które miejscowości są w Oceanii i innych regionów.

A teraz ciekawostka... był jeszcze taki pomysł (znalazłem na starej płytce), datowany 22.03.2014 - z innym nazewnictwem regionów.

[Obrazek: 3_07_10_20_9_12_17.png]

Za diabła nie pamiętam czy został w ogóle wprowadzony, a jeśli tak to ile obowiązywał (jeśli już to chyba krótko)... ale na pewno potem regiony nazywaliśmy Starobialenia, Pomorze, a Polesie powędrowało na wschód itd. Potem była redukcja regionów i mapka datowana 21.11.2014 ma tylko Pomorze, Starobialenię, Dżamahiriję i Jahołdajewszczynę. Potem znowu regiony rozbudowywaliśmy i mieszaliśmy w nazwach, ale niestety nie mam tych płyt, bo jak odchodziłem swego czasu z RB na prawie 2 lata to wysłałem je Maciejowi Kamińskiemu. Niestety stare mapy, na starym forum się nie wyświetlają... ale mam też taką gdzie regionów w ogóle już nie ma, przez jakiś czas sobie daliśmy z nimi spokój.
No takie właśnie granice Polesia ("jądra bialeńskości") przyjęliśmy dzisiaj, ale siłą rzeczy nie są one ścisłe, bo regiony kulturowe przenikają się i na terenie Polesia mogą żyć ludzie zbliżeni pod względem kulturowo bardziej do mieszkańców Oceanii i na odwrót.

Zresztą nie oszukujmy się - wielkie miasta to obecnie inny świat i niewiele mają wspólnego z regionami, na terenie których leżą.
Ametyst Faradobus

Tak czy inaczej, jak skończymy z Anatolią to trzeba się będzie zabrać za zrobienie nowej, aktualnej mapy Wyspy Bialeńskiej.
A tymczasem ja jakoś na dniach zrobię listę najważniejszych miejscowości dla Oceanii i Pomorza, a potem zastanowimy się nad jakimiś charakterystycznymi cechami obydwu regionów. Chyba mamy tu w miarę czystą kartkę.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości