• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Debata kandydatów na Prezydenta RB [październik 2020]
Zgodnie ze zwyczajem rozpoczynamy debatę kandydatów na urząd Prezydenta Republiki Bialeńskiej.

W debacie można zadawać kandydatom pytania, jak również kandydaci mogą zadawać pytania swoim kantrkandydatom - ze względu na kameralność debaty na razie nie ustalam, żadnych zasad debaty i jednocześnie wykorzystując okazję zadaję im pytania jako pierwszy.

Pytania do obu kandydatów:

1. W nadchodzącej kadencji będzie ponownie (po długim czasie) możliwość powołania Wiceprezydenta - czy kandydaci zamierzają z tej możliwości skorzystać?

2. Czy kandydaci planują jakieś zmiany w naszej polityce zagranicznej? Czy szykuje się w przypadku ich zwycięstwa jakieś ocieplenie lub ochłodzenie stosunków z jakimiś państwami - jeśli tak to z jakimi i dlaczego akurat z nimi?

3. Czy kandydaci planują jakieś zmiany w polityce wewnętrznej? Jakie jest zapatrywanie kandydatów na pomysł utworzenia kolejnego regionu (Boerland) oraz czy kandydaci mają jakieś pomysły jak zaaktywizować wreszcie Dżamahiriję? A może nieaktywny i nieudany region należy zlikwidować i utworzyć w to miejsce coś innego, co miałoby szansę na aktywne działanie Obywateli RB - skoro pomysł "kołchozów" itp. wyraźnie nie wypalił... Może inny klimat wzbudziłby zainteresowanie?

4. Jak będzie wyglądał Gabinet przyszłego Prezydenta? Jakieś plany?
Cóż, dziękuję za zorganizowanie tego pojedynku. Moje odpowiedzi nie będą żadnym zaskoczeniem, bo w trakcie kampanii już się na te tematy zasadniczo wypowiadałem, ale dobrze się stało, że możemy skonfrontować nasze wizje.

Cytat: 1. W nadchodzącej kadencji będzie ponownie (po długim czasie) możliwość powołania Wiceprezydenta - czy kandydaci zamierzają z tej możliwości skorzystać?

Jak najbardziej, uważam że to bardzo potrzebne. Jeżeli mój kontrkandydat przegra i wyrazi chęć wówczas jego chciałbym mianować na stanowiska Wiceprezydenta oraz Ministra Kultury i Sportu. Zapał do pracy i predyspozycje przywódcze tworzą pewną energię, której żal by było nie wykorzystać. Kandydatem rezerwowym jest natomiast Ronon Dex.

Cytat:2. Czy kandydaci planują jakieś zmiany w naszej polityce zagranicznej? Czy szykuje się w przypadku ich zwycięstwa jakieś ocieplenie lub ochłodzenie stosunków z jakimiś państwami - jeśli tak to z jakimi i dlaczego akurat z nimi?

Ja zasadniczo zamierzam kontynuować kurs, który obrałem jako Minister Spraw Zagranicznych u Akrypy. Sporym wyzwaniem są stosunki z państwami, których władze czasowo rezydują na naszym forum. Trzeba będzie poszukać takiej partnerskiej formuły, aby obie strony na tym korzystały. Wkrótce po potencjalnym zwycięstwie mojej osoby planuję zaprosić do Wolnogradu Prezydenta Ministrów Monarchii Austro-Węgierskiej w celu podpisania gotowego już projektu traktatu, który może stać się fundamentem czegoś dobrego i na to bardzo liczę. Wreszcie coś, co pod koniec minionej kadencji było pewnym przełomem, dla niektórych także zaskoczeniem - stosunki z Rotrią. Ja nawet tam powiedziałem, że jestem ostrożnym optymistą. Wierzę, że możemy odbudować wzajemne zaufanie, ale to musi być praca u podstaw. Zanim zaczniemy podpisywać jakieś umowy, i to raczej traktaty niż konkordaty, to musimy odbudować naruszony fundament. To się obecnie dzieje, ale wymaga czasu.

Rzecz jasna bardzo ważne będą dla mnie dobre relacje z innymi państwami - z Leocją, z Dreamlandem. Tu nastąpił pewien zastój, który trzeba nieco przełamać tak, aby to nasze partnerstwo nie było czysto papierowe.

Cytat: 3. Czy kandydaci planują jakieś zmiany w polityce wewnętrznej? Jakie jest zapatrywanie kandydatów na pomysł utworzenia kolejnego regionu (Boerland) oraz czy kandydaci mają jakieś pomysły jak zaaktywizować wreszcie Dżamahiriję? A może nieaktywny i nieudany region należy zlikwidować i utworzyć w to miejsce coś innego, co miałoby szansę na aktywne działanie Obywateli RB - skoro pomysł "kołchozów" itp. wyraźnie nie wypalił... Może inny klimat wzbudziłby zainteresowanie?

No cóż, ja póki co widzę ewentualny Boerland jako wspólnotę w ramach Rzeszy. Zobaczymy jaki będzie zapał, jak to się rozwinie, ale nie wykluczam, że jeśli zaistnieje wola i potrzeba to będzie można wynieść ten mikroregion do rangi samodzielnego samorządu. Póki co jednak bądźmy łagodni.

Co do Dżamahiriji to szkoda by to było zakopywać, bo potencjał jest. To raczej kwestia aktywizacji miejscowych, a nie odgórnego narzucania jakichś rozwiązań. Wierzę, że po powrocie z urlopu łopatę do rąk weźmie Akrypa, że zaangażuje się część ludzi, którzy do tej pory z konieczności działali głównie w Rzeszy. Wydaje mi się jednak, że tym, co może rzeczywiście pobudzić Północ jest ktoś całkowicie nowy - jeden człowiek albo i dwóch to już będzie coś. Dżamahirija jest charakterystyczna, oryginalna, może bardziej niż Rzesza będąca odpowiedzią raczej dla "starych wyjadaczy", więc kto wie czy to nie ona nie przyciągnie bardziej przyszłych Bialeńczyków... Mimo wszystko uważam też, że anarchia fabularna nie może iść w parze z anarchią faktyczną - bez sprawnie działającej administracji, bez odpowiedzi na pytanie "czym ta Dżamahirija tak właściwie ma być?" nie ruszymy do przodu.

Krótko mówiąc - ja tu mogę służyć jako pewien bodziec, koordynator, ale ster nadal jest w rękach ludu Północnej Bialenii.

Cytat: 4. Jak będzie wyglądał Gabinet przyszłego Prezydenta? Jakieś plany?

Dokładnie tak jak już to przedstawiłem na jednym z wieców.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
To ja też zadam kilka pytań kandydatom.

1. Tradycyjnie: czy kandydaci lubią gumę turbo żuć?
2. Co uważacie o Sarmacji? Czy jest ona grą? Jakbyście byli nowi w mirkoświecie, to byście w nią grali?
3. Jakie macie zapatrywania na Nordatę i poszczególne jej państwa i państewka?
4. Macie jakieś plany z zakresu legislacji?

Cytat: 1. Tradycyjnie: czy kandydaci lubią gumę turbo żuć?

Nie mogę powiedzieć żebym jej nie lubił.

Cytat: 2. Co uważacie o Sarmacji? Czy jest ona grą? Jakbyście byli nowi w mirkoświecie, to byście w nią grali?

Trochę bym czasem pograł, ale ciągle zapominam hasła i w ogóle to mi tam kody nie działają.

Cytat: 3. Jakie macie zapatrywania na Nordatę i poszczególne jej państwa i państewka?

Na poszczególne nie mam, bo ogarniać dzisiejszą Nordatę to jak orientować się w państwach Rzeszy doby wojny trzydziestoletniej. Ja Nordatę widzę jako takie pole, gdzie gromadzi się energia i zapał, która jest byle jak wykorzystywana, a my stare leśne dziady nie wiemy co z tym zrobić. Jeżeli znajdzie się chętny to bardzo chętnie powołam go na człowieka, który będzie z ramienia Bialenii obserwował sytuację na Nordacie, bo my jednak powinniśmy być tam aktywni i obecni. Pytanie w jaki sposób...

Cytat:4. Macie jakieś plany z zakresu legislacji?

Już wspominałem, że po zmianie Konstytucji nasze prawo pozostaje dziurawe niczym ten rzułty ser. W związku z tym proponuję powołanie specjalnej komisji, która zajmie się stopniowym łataniem tych dziur. W praktyce chodzi o to, abyśmy usiedli i zastanowili się co trzeba naprawić, a następnie sprawnie załatwili to w Zgromadzeniu. Zakładam, że ten proces będzie trwał przez całą kadencję, może nawet dłużej.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Szanowni.
W związku z sytuacją która mnie spotkała w realu, co skutkuje spadkiem aktywności, i może spowodować większy zanik aktywności, z wielkim smutkiem muszę złożyć rezygnację z kandydatury ubiegania się o fotel Prezydenta Republiki Bialeńskiej.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]
Cóż, smuci mnie to, bo źle jest kiedy wszystkie koty są czarne. Mam nadzieję, że wszystko się ułoży.

Nadal podtrzymuję moją propozycję wiceprezydentury, ale będę wdzięczny jeśli się zdeklarujesz do dnia wyborów.
Ametyst Faradobus

No szkoda, tym bardziej, że nie dostałem odpowiedzi na moje ważne pytania. Niemniej, przy takim tempie i tej temperaturze prowadzenia kampanii wyborczej (przyczyniającej się do pogłębiania v-ochłodzenia), to by nic nie dało i tak. Nie dałoby nic. To jest mała różnica. To by nic nie dało. Nie dałoby nic.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości