Wysoki Sejmie,
już w trakcie kampanii prezydenckiej zapowiedziałem uroczyście, że moja administracja tworzyć będzie zimową porą plany budowy dróg... plany budowy dróg. Powtórzę jeszcze raz - plany budowy dróg i że na wiosnę wyjdziemy z budową ulic... i ulic. Tak. I już będąc na urzędzie doszedłem do wniosku, że kwestie związane z transportem publicznym i towarowym są sprawami przede wszystkim samorządu i na tym gruncie najlepiej je będzie omawiać. W związku z tym proponuję rozpocząć debatę, w trakcie której porozmawiamy właśnie o komunikacji: o drogach, o kolejach, o marszrutkach i autobusach na terenie naszej części Bialenii oraz na Anatolii. Tematyka ta była już podejmowana, ale dziś widzę potrzebę zebrania pojawiających się co jakiś czas myśli, pomysłów i koncepcji w jednym miejscu.
Zacznijmy może zatem od tych inicjatyw, które już się pojawiły. Największą jest powstanie Bialeńsko-Nordackiej Spółki Frachtowej, która postawiła sobie za zadanie między innymi utworzenie siatki kolejowej na terenie Anatolii oraz rozbudzenie tam transportu kolejowego. Powstałe w ten sposób tory mogą być też, ma się rozumieć, wykorzystywane w transporcie pasażerskim. Tu jednak konkretnych inicjatyw brak i wydaje mi się, że jest to luka, którą warto zapełnić tak na Anatolii, jak i na głównej wyspie.
Drugim przykładem są inicjatywy powstające w lennach i wolnych miastach. Największy rozmach miał Ronon, który właściwie kompleksowo załatwił sprawę na Półwyspie Lisewskim. Ja w swoich lennach zorganizowałem komunikację autobusową i (przy wykorzystaniu torów wybudowanych w ramach projektu BNSF) kolejową. Nie ukrywam, że Kompania Faradobusów ma w planach utworzenie firmy zajmującej się dalekobieżnym transportem autobusowym. Z kolei w Wolnogradzie od dawna mówię o konieczności zorganizowania komunikacji miejskiej.
Wreszcie są inicjatywy, które możemy podjąć jako Rzesza. Myślę tu na przykład o możliwości utworzenia Kolei Rzeszy, które zapewniałyby połączenia pomiędzy najważniejszymi miastami, a także czegoś na kształt PKS. Wszystko to wiąże się jednak z koniecznością przyjrzenia się siatce i stanowi dróg oraz torów tak na Bialenii, jak i na Anatolii.
Gorąco zachęcam Was do udziału w debacie, która w mojej opinii ma wielki potencjał. Liczę na Wasze pomyły!
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Nikt nie gada to ja przedstawię jakiś pomysł.
Mówiłem o kolei. Wydaje mi się, że to będzie najlepsza droga do tego, aby zapewnić mieszkańcom Rzeszy sprawny transport pomiędzy miejscowościami. W tym celu proponuję powołać Kolej Rzeszy (Reichsbahn?) - spółkę zajmującą się stricte organizacją kolei osobowych. Wzorem mogą tu być chociażby działające w Polsce koleje wojewódzkie. Na głównej wyspie tory już są, trzeba tylko sprawdzić ich stan i dokonać remontów. Na Anatolii proponuję wykorzystać infrastrukturę, którą buduje Bialeńsko-Nordacka Spółka-Frachtowa albo po prostu przyłączyć się do tego przedsięwzięcia.
Cel jest taki, aby kolej docierała do każdego lenna (choć tu decyzja należy głównie do gospodarzy), do każdego wolnego miasta, do każdego miasta Rzeszy, a docelowo także do każdej większej miejscowości. Później będzie można myśleć o kolejkach miejskich w większych miastach. Trzeba będzie opracować siatkę połączeń, tabor, warstwę wizualną. Wydaje mi się, że to wszystko ma duży potencjał.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
' napisał(a):Trzeba będzie opracować siatkę połączeń, tabor, warstwę wizualną. W lisewskim ZPPS "Ronon Train" jest nawet oferta na odpowiedni tabor czyli szybkie lokomotywy spalinowe RT LS-8P i wagony RT WP-8 - bo linie kolejowe na Anatolii nie są (przynajmniej obecnie) zeelektryfikowane.
A planujemy je zelektryfikować?
Ametyst Faradobus
> A planujemy je zelektryfikować?
Swoją drogą, słyszałam ostatnio, że w Dżamahiriji nieizolowany drut miedziany schodzi po wyjątkowo niskich cenach. Oczywiście skupu.
To logiczny element naszego obrotu wewnętrznego.
Ametyst Faradobus
11-11-2020 12:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2020 12:42 przez Ametyst Faradobus.)
Nie wiem, czy będzie zainteresowanie dalszą dyskusją. Ja może na dniach powołam Reichsbahn na mocy rozporządzenia lewskiego, dyskusję pociągniemy dalej tu jeszcze przez tydzień albo dwa, a potem wydzieli się osobne miejsce.
Może też warto pomyśleć nad mapą drogową i kolejową całej Bialenii? Wiem, że jakieś prace już się toczą albo są w planach, przynajmniej jeśli chodzi o kolej.
Ametyst Faradobus
11-11-2020 13:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2020 13:11 przez Ronon Dex.)
Wszystko wymaga czasu... wolnego czasu w realu, a jak wiesz to z tym różnie, co niektórzy muszą pracować itd. Ale sprawa nie jest zapomniana...
A nad mapami kolei zacząłem grzebać... ale muszę poprawić wszystkie linie, bo przecież dawniej BLK jeździło po całej Wyspie Bialeńskiej, północ z południem była połączona za pomocą Magistrali Kolejowej nr 1 po której jeździły szybkie pociągi. Tyle, że to już nieaktualne, pół wyspy to przecież Dżamahirija, a więc kolej BLK już tam od dawna nie jeździ - to były zeelektryfikowane linie, specjalne torowiska i infrastruktura. Teraz tam jest "komuna i kołchozy" czyli prądu raczej tam nie ma, a samochody to pewnie na gazogeneratory drzewne "śmigają". Jeśli tam coś w ogóle jeździ po torach (jak złomiarze nie rozkręcili) to pewnie archaiczne lokomotywy parowe... o ile ktoś tam w ogóle potrafi obsłużyć jakieś urządzenie mechaniczne.
Stąd robię nowe linie kolejowe, zamykające się na terenie Rzeszy i odseparowane od nich (bo lądowego połączenia nie ma) linie krótkich tras na Półwyspie Lisewskim... w sumie cała robota od początku, a to wymaga czasu.
11-11-2020 13:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2020 13:31 przez Ametyst Faradobus.)
Tak myśląc przyszłościowo to uważam, że państwo i BLK powinny zapewnić kilka podstawowych połączeń pomiędzy miastami w Rzeszy i głównymi miastami w Dżamahiriji (typu Wolnograd-Bengazi) wraz z zabezpieczeniem infrastruktury. Takich kilka działających względnie normalnie i silnie zabezpieczonych magistral. To może być nawet ciekawy projekt.
PS. Na czym wzorowałeś dworzec w Wolnogradzie?
Ametyst Faradobus
Cytat:Tak myśląc przyszłościowo to uważam, że państwo i BLK powinny zapewnić kilka podstawowych połączeń pomiędzy miastami w Rzeszy i głównymi miastami w Dżamahiriji (typu Wolnograd-Bengazi) wraz z zabezpieczeniem infrastruktury. Takich kilka działających względnie normalnie i silnie zabezpieczonych magistral. To może być nawet ciekawy projekt.
Nie mam symulatora pociągów pancernych... o ile wiem takowego na rynku gier nie ma. Ale trochę się swego czasu pociągami pancernymi interesowałem, to może coś tam da się nasmarować w tej materii (wbrew powszechnemu mniemaniu jeszcze w DWS nie był to przeżytek, w 1939 działały często po ponad 3 tygodnie i tylko jeden zniszczyły samoloty... a potem na wschodnim froncie było ich wiele i działały do końca wojny z sukcesami, po wojnie to w ZSRR jeździły do lat 80-tych - wagony artyleryjskie z wieżami od nowoczesnych wówczas T-62 i przeciwlotnicze z wieżami od ZSU-23-4).
Ametyst Faradobus napisał(a):Na czym wzorowałeś dworzec w Wolnogradzie? Nie pamiętam dokładnie, ale to chyba Monachium w Train Symulatorze (wtedy zdaje się to był 2014, teraz jest 2020, ale stare linie, nieco podrasowane dalej są - bo gra się sama uaktualnia, a jak kupujesz kolejny rocznik to dochodzą kolejne linie i sprzęt).
Jest tam też trochę lokomotyw parowych i starych spalinowych (tylko skąd paliwo płynne w DB? My teraz sprowadzamy z Wysp przyjaźni, a rafineria w Topolnie zapewne zgniła lub ją rozkradli, obsłużyć raczej nie ma komu, bo z tego co wiem personel techniczny emigrował do Rzeszy), ale na parowych pewnie coś by się dało zrobić. Niestety wagonów pancernych brak i jakoś nikt nie zrobił do tego sima dodatku pociągów pancernych, a szkoda bo od razu bym takowy kupił.
|