Janek Sapieha napisał(a):Takie tam na szybko
Poprawiony Apfelbaumstadt wg zadanego przez Jana motywu... dałem ciemną zieleń jako podkład, bo chyba nie chodziło o ten kolorek a'la kacza kupa, na którym wszystko się zlewa. Nie wiedziałem co to ma być to u góry, to wstawiłem różę wiatrów... a na dole taki "widoczek", w końcu to nadmorskie miasto portowe. Kwestię "legendy" tych flag to już sobie musisz sam wykombinować.
Port Arthurberg - podobieństwo zamku do tego z odznaki Rzeszy ("Wzorowy Lennik") jest całkowicie zamierzone.
Kilka pomysłów na herb Miecznika... przyjąłem, że kolorem miecznika będzie czerwień, a tak aby oryginalniej było... a ponadto podoba mi się w takim kolorze.
Dwie opcje, bo zastanawiam się, czy w herbie miecznika powinien być również "ptaszek Rzeszy", ale chyba "za wysokie progi"? Zresztą Lew też nie ma "ptaszka", ale głowę Lwa. Jeśli nie "ptaszek" to wtedy gwiazda z herbu Port Arthurberg. Wszak w herbie Rzeszy gwiazdy też mamy.. moim zdaniem najlepiej gwiazda.
Jeśli nie czerwień, to oczywiście może być klasyczne złoto lub dla odróżnienia od Lwa może srebro?.
Przy okazji wpadło mi do głowy, że można by mieć też flagi miejskie... w realu bywają, a niech tam sobie burmistrzowie i inne urzędasy mają coi przez magistratem wieszać... dla przykładu: od góry i od lewej: Port Arthuirberg, Sateda, Apfelbaumstadt, Lisewo, Razorno i Lisendorff.