Ja bym został przy ptaszorze, w końcu to symbol całej Rzeszy. Znakiem Lwa i tylko Lwa jest... lew.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
11-11-2020 12:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-11-2020 12:55 przez Ronon Dex.)
Cytat:Ja bym został przy ptaszorze, w końcu to symbol całej Rzeszy. Znakiem Lwa i tylko Lwa jest... lew.
Sam nie wiem... znakiem Miecznika są... miecze (tak jak lew, jest symbolem Lwa), a więc "symbol wyższy" jest chyba niepożądany - raczej zostaję przy gwieździe. A co sądzisz o kolorze herbu Miecznika i o flagach miejskich?
Drugi zestaw flag miejskich, od lewej i od góry:
Symbolem lwa jest Loew.
Jeśli chodzi o flagi miejskie, to oczywiście doceniam pracę, ale to będzie tylko taki smaczek, truskawka na torcie, bo w praktyce flagi jako takie są w mirkonacjach bardzo rzadko wykorzystywane, a tym bardziej flagi miast.
Karol Medycejsk napisał(a):Jeśli chodzi o flagi miejskie, to oczywiście doceniam pracę, ale to będzie tylko taki smaczek, truskawka na torcie, bo w praktyce flagi jako takie są w mirkonacjach bardzo rzadko wykorzystywane, a tym bardziej flagi miast. W zasadzie wszystko w Mikronacjach to "smaczek", bo nic tutaj nie ma praktycznego zastosowania... ot, zabawa taka.
Moja jedyna uwaga jest taka, aby kolory z tarcz herbowych i pasów flagi się na siebie nie nakładały. Na przykład w Wolnogradzie niech ten rzułty żółty z zielonym herbem będzie na górze, a zielony pośrodku.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Ametyst Faradobus napisał(a):Moja jedyna uwaga jest taka, aby kolory z tarcz herbowych i pasów flagi się na siebie nie nakładały. Na przykład w Wolnogradzie niech ten rzułty żółty z zielonym herbem będzie na górze, a zielony pośrodku. Wiem co Tobie chodzi po głowie... ale ja tak specjalnie zrobiłem, raz że kolory mają się układać na fladze w miarę kolejno - jak na herbie. A dwa, że to flaga miała być głównym elementem, herb jest tylko dodatkiem i właśnie ma być elementem, który jest jakby "w tle". To celowy zabieg...
15-11-2020 10:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2020 11:03 przez Ronon Dex.)
Trochę z innej beczki... kiedyś zastanawialiśmy się nad stworzeniem herbów szlacheckich, sprawa ucichła, ale tak mnie z rana naszło na próbę stworzenia sobie herbu. Wykorzystałem herb lenna oraz jego kolorystykę, ale ponieważ słabo się na tym wyznaję to proszę Lwa (jako znawcę symboliki) o opinię.
Jeśli byłbym heraldycznym ortodoksem to jedyne do czego bym się przyczepił to litera - w heraldyce raczej się ich unika, ale grunt że to nie jest cały napis. Poza tym zrezygnował bym z cieniowania w przypadku litery i kłosu, bo to błąd który popełniono np w przypadku polskiego herbu. Lepszy będzie po prostu czarny otok.
Ametyst Faradobus
15-11-2020 11:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2020 11:24 przez Ronon Dex.)
Ametyst Faradobus napisał(a):Jeśli byłbym heraldycznym ortodoksem to jedyne do czego bym się przyczepił to litera - w heraldyce raczej się ich unika, ale grunt że to nie jest cały napis. Poza tym zrezygnował bym z cieniowania w przypadku litery i kłosu, bo to błąd który popełniono np w przypadku polskiego herbu. Lepszy będzie po prostu czarny otok. Kłosy nie są cieniowane (są wzięte z herbu Jabłonowa Pomorskiego - to czarna obwódka właśnie)... może to efekt zmniejszenia, bo na "pełnowymiarowym" herbie Razorna tego nie ma. A co do litery... to faktycznie jest to błąd popełniony dawno, wtedy jakoś nie było nikogo kto by zwrócił na to uwagę - trudno w tej chwili to już zmienić, herb jest umieszczony w wielu miejscach. Zresztą przypominało by to trochę realowe "poprawianie" szachownicy lotniczej w początku lat 90-tych. Niby zrobili prawidłowo heraldycznie, ale wbrew wieloletniej tradycji używania tego znaku. Inna sprawa, że w herbach miejskich w realu litery, bardziej lub mniej stylizowane się jednak spotyka... czyli jakiś rażący błąd to nie jest.
Natomiast cieniowanie faktycznie usunąłem, ale zostawiłem bez obwódki, chyba wygląda lepiej, ta litera tak się nie "odznacza" (edytowałem poprzedni post by nie zaśmiecać galerii), to na tyle drobna korekta - że nie wpłynie na konieczność zmian w innych miejscach.
Czy mamy jakiś ceremoniał związany z herbami szlacheckimi? Czy po prostu można go sobie używać?
15-11-2020 11:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-11-2020 11:53 przez Ametyst Faradobus.)
Jesteśmy republiką. Kiedyś herby nadawał prezydent, ale uważam że to bez sensu (inna sprawa, że wtedy nie było Rzeszy). Niech będą w użyciu, ale na zasadzie oddolnej inicjatywy. Ja na przykład też używam specyficznego herbu rodowego, który jest przerobionym znakiem patriarchy moskiewskiego z koroną sułtanów Johoru.
Co natomiast można zrobić to herbarz i to jest zadanie dla władz Rzeszy.
Ametyst Faradobus
|