• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Coś się kończy, coś zaczyna. Zaproszenie do współpracy
Szanowni Państwo, 

W sposób szczególny pragnę zwrócić się do członków mojego Rodu, Brodryjczyków oraz wszystkich z którymi dane mi było w przeszłości współpracować.
Doskonale wiecie, iż od kilku lat (z przerwami) czynnie działam w Mikroświecie starając się choć trochę urozmaicić krajobraz Pollinu. Dziś, z perspektywy czasu dostrzegam, że świat polskich mikronacji w ciągu kilku ostatnich lat przeobraził się w nudne i stagnacyjne środowisko, a co gorsza zabetonowane przez ponadmikronacyjne układy. Niestety, także Bialenia, będąca u swoich początków oazą wolności i naprawdę tętniła życiem, w krótkim czasie zmieniła się w państwo na wzór Sarmacji, a pod pewnymi względami jest nawet gorzej. Najbardziej boli mnie brak wolności słowa, który tutaj zapanował. Przypomnę, że na własnej skórze doświadczyłam kilkukrotnie ''v-egzekucji'' bez wyroku Sądu (w tym jako Prezydent RB) oraz blokowania mnie na wszelakie sposoby, tylko ze względu na fakt, iż ośmieliłam się mieć zdanie odmienne od linii przewodniej Policji (sic!). Mój niepokój budzi też kwestia brodryjska - państwa, które tworzyłam wraz z moim pierwszym v-mężem Adamem Aleksandrem Dostojewskim oraz członkami mojego rodu. Liczne spory, przeobrażenia i brak stabilności uczyniły z kwestii brodryjskiej bagno. Mimo, iż w dalszym ciągu uznaję się za prawowitą Carycę Brodrii, nie chcę dziś tracić energii na kolejne wojny o sukcesję i charakter państwa. Wszelkie odwoływanie się do jakichkolwiek dawnych praw i ustaw tego generuje  tylko kolejne konflikty i podziały, także wewnątrz Dynastii. 

Wobec powyżej zakreślonego obrazu nędzy i rozpaczy, a także całkowitego zniechęcenia do większego udziału w życiu politycznym Republiki Bialeńskiej, jak i Carstwa oraz kilku wiadomości prywatnych z prośbą o powrót do wielkiej v-polityki, podjęłam decyzję o otwarciu nowego rozdziału w historii polskich mikronacji. Pragnę stworzyć nowe państwo, którego powstanie będzie dla Pollinu tym, czym było powstanie Stanów Zjednoczonych Ameryki dla świata. Do współpracy zapraszam w pierwszej kolejności moją v-rodzinę, wszystkich Brodryjczyków, a także obywateli innych v-państw. Poniżej prezentuję kilka punktów, które krótko zakreślą charakter nowego państwa:

Państwo powstanie na nowo odkrytym kontynencie (tak by nikt obcy nie rościł sobie do jego terenów praw politycznych), a jego pierwszymi kolonizatorami będą Brodryczycy i Bialeńczycy pod przywództwem wygnanego z Ojczyzny Rodu Dostojewskich. Nowy kraj będzie kolonizowany stopniowo, sukcesywnie będąc dzielonym na kolejne stany, w zależności od liczby napływającej ludności. Ustrojowo będzie to monarchia ograniczona. Z oczywistych względów stanowisko pierwszego monarchy pozostawię dla siebie, a dalsza sukcesja będzie przebiegać według stosownych uchwał Rodu Dostojewskich. Rola monarchy i Dynastii zostanie ograniczona jednakże do kwestii czysto tytularnych i honorowych, aczkolwiek Dynastia otrzyma prawa formalnego i dziedzicznego posiadania mocy władzy wykonawczej w czterech wydzielonych stanach, gdzie kompetencje zostaną rozdzielone pomiędzy poszczególnych członków Rodu. Władzę wykonawczą na obszarze całego Kraju z wyjątkiem wyżej zaznaczonego obszaru domeny monarszej, będzie wykonywał Prezydent, wybierany w wyborach powszechnych, a władza ustawodawcza zostanie powierzona Izbie Ustawodawczej, pełniącej funkcję parlamentu, również wybieranej w wyborach powszechnych. Wybory do obu wspomnianych instytucji odbędą się w miesiąc od założenia państwa. Do tej pory władzę będzie pełnić Rada Konstytucyjna, która mam nadzieję ukształtuje się jeszcze tutaj - na obszarze Republiki Bialeńskiej. 

Szczegółowe zasady funkcjonowania państwa określi oczywiście Rada, jednak chcę aby tym, co wyróżniać będzie nas spośród państw Pollinu było przede wszystkim respektowanie szeroko pojętej wolności, szczególnie słowa, oraz możliwość rozwoju i kariery dla każdego z obywateli. 

Poniżej zachęcam do zgłaszania się wszystkich chętnych, którzy razem chcą stworzyć nową jakość w polskim mikroświecie. Wypłyńmy razem na nieznane wody i odkryjmy bezpieczną przystań, gdzie znajdziemy zarówno blichtr dawnych monarchii, jak i prawdziwy Dziki Zachód.

Cytat:Pragnę stworzyć nowe państwo, którego powstanie będzie dla Pollinu tym, czym było powstanie Stanów Zjednoczonych Ameryki dla świata.

[Obrazek: AKG3805170.jpg]
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Znaczy się będziecie wybijać miejscową ludność, zamykać ją w rezerwatach i korzystać z usług niewolników? Fajnie, wchodzę w to.
Nie zamierzamy nikogo prześladować, nawet rdzennych mieszkańców.
Czy kuce będą mogły żyć?
Tak.
Ja tam mogę coś pomóc w początkach państwa.
UWAGA!

Ze względu na rozpoczęcie przeze mnie działalności w odrodzonej Ojczyźnie, powyższy pomysł nie zostanie obecnie zrealizowany. Jednak zapewniam, że miejsce w brodryjskich koloniach zamorskich znajdzie się dla każdego. Może już się znalazło Wink. Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości