• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tworzenie brodryjskiego lotnictwa emigracyjnego.
W związku z napiętą sytuacją pomiędzy Republika Bialeńską, a nowo powołanym państwem, które nazwało siebie "Brodrią" i które na samym początku swojego istnienia zaczęło ustami kogoś przedstawiającego się jako ichni MSZ wysuwać bezczelne i całkowicie nieuprawnione roszczenia terytorialne wobec Republiki Bialeńskiej oraz w efekcie uznania przez Prezydenta Republiki Bialeńskiej Iwana Pietrowa "za legalnego spadkobiercę tradycji państwowych Republiki Brodrii i jej ostatniego legalnie wybranego Prezydenta". 
Po przeprowadzonych rozmowach z Prezydentem republiki Bialeńskiej oraz Kniaziem Iwanem Pietrowem (zresztą generałem brygady SZ RB w stanie spoczynku) postanowiono przystąpić do formowania - Samodzielnej Brodryjskiej Grupy Lotniczej.

Powstanie jednostki ułatwiło podarowanie przez właściciela Agencji Ronon Shield samolotów pozostałych po restrukturyzacji grupy lotniczej tej firmy.

Według wstępnych założeń, Samodzielna Brodryjska Grupa Lotnicza będzie składała się z dwóch skrzydeł lotniczych, w których łącznie będzie osiem eskadr:
- dwie eskadry lotnictwa taktycznego na samolotach F-2D,
- dwie eskadry lotnictwa myśliwsko-szturmowego na samolotach FA-5C
- dwie eskadry lotnictwa szturmowego na samolotach A-2A
- dwie eskadry mysliwsko-rozpoznawcze na samolotach F-1A/RF-1A.

Obecnie samoloty te przechodzą remonty w Zakładach Lotniczych Ronon Air Tech.

W chwili obecnej trwają dyskusje nad sposobem oznakowania samolotów, ponieważ będzie to jednostka samodzielna i złożona z Brodryjczyków (emigrantów zamieszkujących Anatolią Brodryjską), ale operacyjnie w składzie Sił Powietrznych Republiki Bialeńskiej - to samoloty muszą nosić oznakowanie Sił Powietrznych RB, ale dodatkowym (lecz wyraźnym i czytelnym) mają być symbole brodryjskie.

Pierwszą propozycją jest umieszczenie na statecznikach pionowych samolotów godła Anatolii Brodryjskiej (do prób użyto samolot F-2D):

[Obrazek: VTvWBwa.png]

[Obrazek: 0fc6eGE.png]

Koncepcja z dużym godłem:

[Obrazek: 1PIJ5bi.png]

[Obrazek: 0bryREF.png]

Do Anatolii Brodryjskiej ma nawiązywać też numeracja somolotów (z racji samodzielności nie musi to być kontynuacja numeracji SP RB), zaczynająca się od liter "AB".
Ale uwzględnijcie tam koniecznie dywizjon o numerze 303.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ametyst Faradobus napisał(a):Ale uwzględnijcie tam koniecznie dywizjon o numerze 303.
W zasadzie... to masz pomysł. Grupa lotnicza, w składzie dwóch skrzydeł po dwa dywizjony (wtedy każdy na jednym typie samolotu), a w każdym dwie eskadry (akurat każdy typ samolotu jest na dwie eskadry). To "lotnictwo samodzielne" i może mieć inny podział organizacyjny jak reszta SP RB.
Na wstępie chciałbym serdecznie podziękować za wyrażenie chęci utworzenia emigracyjnej grupy lotniczej. Dla wszystkich Brodryjczyków, którzy będą w niej służyć będzie to wielki zaszczyt.

Co zaś się tyczy kwestii umieszczenia godła Anatolii Brodryjskiej na stateczniku pionowym samolotów, to jestem za przedstawioną opcją nr dwa, tj. tą z większym godłem na stateczniku.
Też uważam, że większe jest lepsze... choć muszę jeszcze doświadczalnie dopracować optymalną wielkość, przy 4 typach maszyn (każda ma inny kształt i wielkość statecznika). Inna sprawa, że chyba przeniosę numery w inne miejsce (np. pod kabinę), aby nie było na stateczniku graficznego chaosu. Chyba lepiej jak będzie tam tylko duże godło AB i mniejsza flaga RB? Co sądzisz?

[Obrazek: W3pAGIH.png]

Może ten numer to trochę "niemiecki" a'la współczesna Luftwaffe, ale jest to sposób na umieszczenie Waszej gwiazdy. Nie mogąc być znakiem rozpoznawczym, bo te muszą być na razie bialeńskie, mogłaby by być elementem oznaczenia taktycznego (numeru).
Takie rozwiązanie rzeczywiście dobrze wygląda. Szczególnie podoba mi się wstawienie gwiazdy w środek nr taktycznego.
No to przyjmijmy to za rozwiązanie docelowe... pozostałe samoloty też będą malowane w takim systemie.
Samoloty typy F-1A i RF-1A opuściły Zakłady Lotnicze RAT po remontach i są w zasadzie gotowe do służby w Samodzielnej Brodryjskiej Grupie Lotniczej.

Ponieważ organizacja będzie dywizjonowa (po 2 eskadry w dywizjonie) to nieco zmieniłem koncepcję numeracji - będzie ona ciągła w ramach dywizjonu. Samoloty myśliwskie F-1A i myśliwsko-rozpoznawcze RF-1A znajdą się w 3 Dywizjonie Myśliwsko-Rozpoznawczym.

[Obrazek: zBPiBnA.png]

[Obrazek: 3Ny7LI1.png]

[Obrazek: bHgQHIa.png]

[Obrazek: kP1y11k.png]

Zastanawiałem się też co zrobić z samolotami AP-3A i chyba zrobię to tak, że każdy dywizjon będzie miał klucz takich maszyn w dowództwie, jako samoloty dyspozycyjne i szkolno-treningowe, a także maszyny do patroli i obrony baz np. przed śmigłowcami.
No to mamy prawie komplet... zostało tylko pobawić się AP-3A.

FA-5C dla 1 Dywizjonu Myśliwsko-Szturmowego:

[Obrazek: 3wzzugQ.png]

[Obrazek: UuvoOsP.png]

F-2D dla 2 Dywizjonu Lotnictwa Taktycznego:

[Obrazek: TKYbaUe.png]

[Obrazek: ic8TDjq.png]

A-2A dla 4 Dywizjonu Lotnictwa Szturmowego:

[Obrazek: oIX3R7Z.png]

[Obrazek: c1IRtca.png]
Proponuję utworzyć dodatkowe jakieś dwie eskadry transportowe.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości