• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zamówienie dla ZCW
Przy okazji pytanko: Jaki macie klimat w swoim państwie, bo widzę że jest to dość młody twór i nie bardzo mogę znaleźć czy nawiązujecie do czegoś z reala (ciekawi mnie skąd wybór takiego, a nie innego sprzętu) oraz jakie są tam warunki klimatyczno-geograficzne (to akurat może mieć wpływ na malowanie samolotów).
Mam pytanko.
Czy ewentualna umowa o sprzęt niepowinna być zawierana z krajem uznawanym i utrzymującym stosunki dyplomatyczne przez Bialenię?
Prawdę mówiąc ja osobiście nic nie wiem o tym kraju. Gdzie leży itp.
Można prosić o link na forum?

Ponad to, czy parlament nie powinien wyrazic zgody na handel bronią z innym państwem?
Wiem Rononie że to twoja prywatna firma, ale politykę zagraniczną prowadzi prezydent i On również powinien wyrazić zgodę.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]
Thomas von Lisendorff napisał(a):Ponad to, czy parlament nie powinien wyrazic zgody na handel bronią z innym państwem?
Wiem Rononie że to twoja prywatna firma, ale politykę zagraniczną prowadzi prezydent i On również powinien wyrazić zgodę.
Nie ma takiego wymogu... nikt nie ogranicza swobody działalności gospodarczej w tym zakresie. Jedyne ograniczenie to pozytywna opinia Dowódcy SZ RB jeśli chodzi o nowo zakładane firmy zbrojeniowe po wejściu w życiu ustawy, bo istniejące wcześniej nie miały nawet takiego wymogu (a moje firmy zbrojeniowe istnieją od 2014, a ustawa weszła w życie w 2019)

Owszem, jest możliwość ingerencji Prezydenta w działanie firmy - "w wyjątkowych przypadkach – gdy jego działalność godzi w niepodległość, suwerenność lub bezpieczeństwo czy stabilność państwa" Prezydent może doprowadzić do wykreślenia firmy z rejestru. Jednak nie funkcjonuje to na zasadzie, że przedsiębiorca musi się pytać o jakieś zgody... tylko gdy Prezydent sam uzna, że jest to zagrożenie dla państwa.

PS. Akurat link podali... przeczytaj posty powyżej.
Prawdę mówiąc żadne konkretne państwo. No ale nie ja decyduję.
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Thomas von Lisendorff napisał(a):Prawdę mówiąc żadne konkretne państwo. No ale nie ja decyduję.
A w ogóle to się czepiasz... Wink Przecież z Sarmacją czy Brodrią (nie mam tutaj na myśli Iwana) nie handluję... Big Grin

Bialenia jest dość militarystyczna, a dzięki handlowi uzbrojeniem zyskujemy np. bazy wojskowe. Ponadto niektóre typy samolotów są objęte embargiem eksportowym (które sam ze sobą uzgodniłem... pomiędzy Rononem Dex D-cą SZ RB, a Rononem Dex przedsiębiorcą) np. najnowocześniejszych F9A i F-12A/B/C czy B-15 to nie sprzedajemy nawet sojusznikom.
Prawdziwa oligarchia. Muszę się tak wziąć za branżę modową.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Może troszeczkę  Big Grin Big Grin Big Grin
Jest jeszcze Dreamland, Skarland itd.
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Thomas von Lisendorff napisał(a):Jest jeszcze Dreamland
Przecież Dreamland od dawna lata na maszynach wyprodukowanych w Bialenii... Big Grin
Dla porządku dodam tylko że państwo na którego zlecenie realizowałem to zamówienie uległo samorozwiązaniu, lub w inny sposób po prostu się przewróciło i zapadło pod ziemię już jakiś czas temu. Z tego powodu niezmiernie przepraszam za zamieszanie i niezmiernie dziękuję za wszystkie rady.
Piotr Jankowski napisał(a):Z tego powodu niezmiernie przepraszam za zamieszanie...
Nie ma problemu... jak to mówią: kupić, nie kupić... potargować się zawsze można. Zapraszam w przyszłości...

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości