• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rada ds. Symboliki przy Lwie Wolnogradu
Ja to bym w ogóle usunął też ten kontur miasta. Prosty symbol wystarczy.

A tak w ogóle to sobie przypomniałem, że mamy korony heraldyczne do herbów miejskich.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ametyst Faradobus napisał(a):Ja to bym w ogóle usunął też ten kontur miasta. Prosty symbol wystarczy.
Marudny się robisz... nie można bylo tak od razu?

Załatwione:

[Obrazek: 3_19_11_20_7_41_38.png]

=Ametyst Faradobus napisał(a):A tak w ogóle to sobie przypomniałem, że mamy korony heraldyczne do herbów miejskich.
No mamy i zawsze można bez problemu zrobić potem wersje z koronami, po tym jak odpowiednio je przydzielisz. Ale najpierw trzeba opracować same herby, samo dodawanie koron to już szczegół.
Maluch marudzeniem męczy.

Bardzo ładnie jest. Co nam jeszcze zostało?
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Ametyst Faradobus napisał(a):Bardzo ładnie jest. Co nam jeszcze zostało?
To czego nie ma... daj wytyczne, to się zrobi.
Coś bardziej konkretnego niż to?
Ametyst Faradobus

Apfelbaumstad to nie problem... nazwa determinuje w pewnym sensie herb, będzie to jabłoń. Resztę trzeba ustalić w sensie jaka symbolika dla jakiego miasta. Samo wrzucenie linków do realowych herbów sprawy nie rozwiązuje, bo herby w sieci znaleźć to nie problem, elementy graficzne można z nich kopiować i łączyć lub po prostu stworzyć od zera w programie graficznym. Warto byłoby zrobić taki wykaz, bez grafiki, wystarczy słownie:
- miasto X, symbole na herbie Y i Z itd.
Nowy Ab'Dorst - mam taką wizję, aby to było połączenie motywu morskiego z przemysłowym (tu przykład). Na przykład dwa pola przedzielone poziomo - w dolnym kotwica, a w górnym koło zębate. Druga opcja to samolot zamiast koła zębatego. Co do kolorów pól to postawiłbym na niebieski (wtedy symbol na nim srebrny) i czerwony albo zielony (w drugim przypadku symbol powinien być złoty).

Kościelisko - wspominałem o połączeniu symbolu leśnego z przemysłowym. Tu jest przykład herbu, który pod względem motywów mógłby być punktem wyjścia. Ja bym dał tarczę podzieloną cztery pola: dwa czerwone i dwa zielone. Na jednych byłaby złota choinka albo inne drzewo, a na dwóch pozostałych to tartakowe narzędzie z kołem zębatym, ewentualnie motyw fabryki w stylu tego.

Prądnik - prawdę mówiąc po prostu przerobiłbym to zamieniając zieleń na purpurę Rzeszy. Herb by podkreślał, że to stary gród.

Jedisan - "rosyjskie" miasto na południu, kojarzy mi się z Krymem. Postawiłbym na połączenie kiści winogron (tu znajdziesz sporo przykładów) z portem (kotwica/okręt/łódź?). Wtedy na przykład dwa pola: purpurowe i błękitne.
Ametyst Faradobus

I jak, lecimy dalej z tematem tego łańcucha?

Tak w ogóle to pierwszy raz od dawna nadawałem dziś Order Rzeszy i wpadłem na luźny pomysł, aby wprowadzić mniej lub bardziej formalny zwyczaj dopisywania sobie określonego skrótu po nazwisku. Na przykład kawaler Orderu Rzeszy mógłby sobie dodać OR, oficer OOR i tak dalej. Wydaje mi się, że to by całkiem pasowało do naszego klimatu.
Ametyst Faradobus

Ja może w realowe święta usiądę i coś zaproponuję, jak będzie chwila.

Ale to dopiero za dwa tygodnie.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości