• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rada ds. Symboliki przy Lwie Wolnogradu
> Na przykład kawaler Orderu Rzeszy mógłby sobie dodać OR, oficer OOR i tak dalej

…OOOR, OOOOR i OOOOOR?
KRAAAA
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Ametyst Faradobus napisał(a):I jak, lecimy dalej z tematem tego łańcucha?
Jestem za "leceniem"... przedstawiłem propozycje, czekam na dalsze wytyczne...
No to tutaj przedstawiłem.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Nie wiedziałem, gdzie opublikować swoje propozycje, więc poszedłem za wskazówkami z tego wątku.

Co, Panowie, powiecie o mojej propozycji stworzenia zestawu tytułów "republikańskich" dla lenników Rzeszy? Ostatnio Ametyst podrzucił mi ciekawy pomysł zajęcia się bialeńskim Dixielandem i Marlboro, więc uznałem, że warto będzie z tego powodu stworzyć oddzielny zestaw tytułów pasujących do narracji regionu.

Cytat:Tytuły republikańskie:

- Mer - szlachcic, baron
- Podprefekt - wicehrabia, hrabia
- Prefekt - margrabia, lord
- Gubernator - kniaź, wielki kniaź, grand
- Gubernator Generalny - par, elektor, katechon

Nazwy lenna dla tytułów republikańskich: Gmina, Kanton, Okręg, Departament, Stan/Republika Lenna.
Jakby ja jestem za. Każdy lennik może ubiegać się o ekwiwalent - ja załatwiłem sobie na przykład tytuł arabski - więc jeśli ktoś chciałby tworzyć coś w klimacie niemonarchicznym to bardzo proszę.
Ametyst Faradobus

Ian Peterson napisał(a):Co, Panowie, powiecie o mojej propozycji stworzenia zestawu tytułów "republikańskich" dla lenników Rzeszy?

Pomysł ciekawy, sam bym może się na taki tytuł skusił... tylko moim zdaniem powinniśmy opracować więcej odpowiedników, a nie tylko takie grupujące po kilka tytułów szlacheckich.
Myśmy nad tym siedzieli z Ianem inspirując się modelem francuskim. Myśleliśmy jeszcze o Burmistrzu, ale to jest w zasadzie to samo co Mer. Odrzuciliśmy też przewodniczącego. Ewentualnie można by wziąć jakiś odpowiednik amerykańskiego wicegubernatora (Lieutenant Governor).
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Myśleliśmy jeszcze o Burmistrzu, ale to jest w zasadzie to samo co Mer.
W zasadzie to samo, ale na nasze potrzeby może to być coś zbliżonego, a nie to samo. Nad innymi tytułami też można pokombinować... jutro coś pomyślę i może dorzucę swoje "trzy grosze".
Trzeba dać swoiskich sołtysów i wójtów, a nie się bawić w jakieś francuskie androny. A potem po wójcie od razu prezes koncernu paliwowego.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości