Karol Medycejski napisał(a):A co do cywilnego programu kosmicznego - trzeba go przywrócić i wysłać Bialeńczyków w kosmos. Zacząłbym od opozycji, gdyby jakaś była, więc może po prostu pensjonariuszy z Kamisa. A nie zaraz, to ci sami...
Generalnie obecność na orbicie jest stała, ponieważ
Korpus Kosmiczny ma dwie funkcjonujące stacje kosmiczne, gdzie zresztą rotacyjnie stacjonują nasze myśliwce kosmiczne. Każda stacja współpracuje z eskadrą myśliwców kosmicznych, a na stacji znajduje się zawsze jeden klucz (4 myśliwce).
Stacja kosmiczna na orbicie.
Jedyne co jest obecnie "nieczynne" to te dwa duże statki kosmiczne... są już wyeksploatowane, na skutek wielu podróży w latach 2014-16 i figurują tylko na papierze (uziemione). Tak po prawdzie powodem jest fakt, że ten dodatek nie funkcjonuje już Orbiterze 2016 (był do 2010). Trzeba chyba będzie je czymś zastąpić, ale zabieram się do tego od dawna i jakoś nie znalazłem "natchnienia".
Swego czasu BAK został włączony do Struktur Korpusu Kosmicznego, który przejął jego sprzęt m.in. rakiety nośne oraz samoloty kosmiczne USK-1 (wcześniej były one cywilne, a SZ RB zamawiały USK-2 i TSK-3).
Pytanie czy warto ponownie tworzyć dwie oddzielne instytucje zajmujące się przestrzenią kosmiczną - cywilna i wojskową (wojskowa istnieje) czy po prostu zabrać się za zaktywizowanie działań Korpusu Kosmicznego? Nie wiem czy robicie ponownie tego na dwie części spowoduje cokolwiek pozytywnego... bo to raczej zależy od czasu i chęci, a też tak w sumie od motywacji "z zewnątrz". Gdy budziło to zainteresowanie to miałem wtedy chęci na tworzenie jakiś działań. Swego czasu łącząc BAK i KK doszliśmy do wniosku, że prowadzenie tego programu pod egidą wojska wcale nie jest takie złe i trochę przypomina radziecki program kosmiczny, który przecież był w zasadzie podporządkowany armii.
Oczywiście jak mamy to aktywować, to trzeba wyprodukować nowe, nowocześniejsze rakiety nośne (czytaj muszę to poinstalować dodatki i zrobić malowania). Swego czasu myślałem o kilku nowych kierunkach:
- budowa jakieś dużej stacji kosmicznej,
- budowa jakiejś bazy księżycowej.
Jedna rzecz mnie w sumie nurtuje od początku, bo jest to pewne zaniedbanie... posługujemy się nowoczesnym sprzętem, ale podejmowaliśmy żadnych działań w zakresie satelitów... telekomunikacja, GPS etc. Tutaj widzę pewną lukę, którą należałoby uzupełnić, bo tak sobie przyjęliśmy domyślnie, że są i tyle...