• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Budowa Kolei Rzeszy
Już jakiś czas temu na Sejmie Rzeszy toczona była debata na temat rozwoju sieci transportowej, w ramach której rzucono pomysł utworzenia tak zwanej Kolei Rzeszy. Sprawa stanęła później w miejscu, ale tak się stało, że przyszło mi do głowy kilka pomysłów na odgrzebanie jej.

Kolej Rzeszy, czyli regionalne przedsiębiorstwo kolejowe zapewniające swoje usługi wszędzie tam, gdzie nie docierają Bialeńskie Linie Kolejowe, należałoby tworzyć stopniowo, bo inaczej niewielka będzie przy tym zabawa. Rozwój Reichsbahnu widziałbym zatem na zasadzie różnych odgórnych i oddolnych projektów odpowiadających żywotnym potrzebom mieszkańców.

My z Karolem planujemy wkrótce budowę tak zwanego Poleskiego Tramwaju - kolejki wąskotorowej, która obejmie swoim zasięgiem szereg małych miejscowości łącząc Mockeryshire z Jaruzelimą. Nie widzę sensu, aby po wybudowaniu ten projekt pozostał wyłącznie w rękach prywatnych, więc najpewniej po prostu sprzedamy go Rzeszy za jakieś bajońskie sumy. Ja jako gospodarz stolicy planuję z kolei stworzenie kolejki podmiejskiej (metropolitarnej) i ona też by weszła w skład Kolei Rzeszy. Potem stopniowo powstawałyby połączenia na trasach, których BLK nie obsługuje, a na koniec trasy dublujące te BLK-owskie tak, aby zwiększyć narracyjną liczbę połączeń.

Technicznie można by to rozwiązać w formie jednego działu albo wątków rozplanowanych w działach miast itp. To już jest do przemyślenia.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Myślę, że niebawem powołamy do życia Kolej Rzeszy. Planuję, że będzie to federacja różnych podmiejskich kolejek, elektryczek i kolei turystycznych w różnych częściach kraju i że system ten stopniowo będzie się rozwijał. Kiedy wraz z Karolem ukończymy budowę Poleskiego Tramwaju to odsprzedamy go Rzeszy tak, aby mógł wejść właśnie w skład Reichsbahnu. Mam nadzieję, że pomysł chwyci. Ja będę się go starał rozkręcać i popychać tworząc kolejne przedsięwzięcia, np kolejkę podmiejską w Wolnogradzie.

Zastanawiam się tylko gdzie zlokalizować Kolej Rzeszy na forum - w dziale Rzeszy czy w dziale przedsiębiorstw? A może póki co wystarczy jeden wątek z odnośnikami?
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Ametyst Faradobus napisał(a):Zastanawiam się tylko gdzie zlokalizować Kolej Rzeszy na forum - w dziale Rzeszy czy w dziale przedsiębiorstw?
Są dwa rozwiązania... w dziale przesiębiorstw, albo w Rzeszy, ale z odnośnikiem dziale przedsiębiorstw - tak jak ja to swego czasu uczyniłem z moimi firmami.
Zawsze możemy zacząć w dziale przedsiębiorstw, a potem przenieść do Rzeszy. Z drugiej strony to ma być typowo samorządowa instytucja.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Kolej Rzeszy, czyli regionalne przedsiębiorstwo kolejowe zapewniające swoje usługi wszędzie tam, gdzie nie docierają Bialeńskie Linie Kolejowe, należałoby tworzyć stopniowo, bo inaczej niewielka będzie przy tym zabawa. Rozwój Reichsbahnu widziałbym zatem na zasadzie różnych odgórnych i oddolnych projektów odpowiadających żywotnym potrzebom mieszkańców.
Sądzę, że kolejnym elementem powinna być kolej na Półwyspie Lisewskim... W zasadzie to ona istnieje w pewnym sensie, bo przecież na mapach są linie kolejowe, w planach miast uwzględniono stacje kolejowe itd.

Te tory są efektem dawnej działalności BLK, choć poza kawałkiem Linii Kolejowej nr 13 reszta to były linie pomocnicze, nawet nie opisywane. Ze zrozumiałych przyczyn Linia Kolejowa nr 13 już nie funkcjonuje, bo jej zdecydowana większość jest na terenie obecnej Dżamahiriji. Jednak odcinek dawnej LK 13, wraz z pozostałymi torami biegnącymi wzdłuż wybrzeża stanowią atrakcyjne rozwiązanie komunikacyjne dla Półwyspu, bo tory przebiegają przez ważniejsze miasta, tworząc linię obwodową.

Będę musiał zrobić coś podobnego do "Poleskiego Tramwaju" czyli przez analogię może "Lisewski Tramwaj"? Aby nie mnożyć bytów proponuję by był to również element Kolei Rzeszy. W tym przypadku kwestię umieszczenia można rozwiązać w taki sposób, że samo przedsiębiorstwo "Koleje Rzeszy" damy w dziale przedsiębiorstw, wraz z ogólnym opisem, a takie elementy jak "Poleski Tramwaj" czy "Lisewski Tramwaj" będą tam tylko wzmiankowane i linkowane do właściwych tematów w odpowiednich miejscach.
Śmiało! Ja to tak właśnie widzę - oddolne inicjatywy, które Kolej obejmowałaby swoją pieczą (trzeba by pomyśleć np nad logiem), a lennicy zaangażowani w tworzenie otrzymywaliby jakieś profity.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):trzeba by pomyśleć np nad logiem

Może coś takiego?

Znak ogólny:

[Obrazek: 3_05_04_21_5_05_30.png]

W wersji w przyjętym kolorze Rzeszy trochę ciemny wychodzi, to może rozjaśnione, albo po prostu w odcieniach szarości?

[Obrazek: 3_05_04_21_5_23_47.png]      [Obrazek: 3_05_04_21_5_15_41.png]

Poszczególne elementy mogłyby mieć kolorystystykę charakterystyczną lub przyjętą dla danego rejonu np. Polesie kojarzy się z zielenią to może właśnie zieleń?

[Obrazek: 3_05_04_21_5_06_06.png]

W przypadku Półwyspu Lisewskiego wstawiłem na razie czerwień - bo to dominujący kolor w herbie Lisewa, ale to nie ostateczne, bo zastanawiałem się też nad pomarańczowym (od tego lisa w herbie).

[Obrazek: 3_05_04_21_5_06_30.png]        [Obrazek: 3_05_04_21_5_20_13.png]
Mi się podoba. Dobry pomysł, aby loga poszczególnych odnóg były podobne.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Mi się podoba. Dobry pomysł, aby loga poszczególnych odnóg były podobne.
A który wybierasz jako ogólny znak dla Kolei Rzeszy?
Jak dla mnie to najlepszy jest ten: http://vonthorn.sarmacja.org/galeria/arc..._23_47.png
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości