• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wieści z zagranicy
> Wy się w jakieś kosmosy bawicie a ja nigdy nie widziałam nawet globusa v-świata tylko płaskie mapy.

Ja widziałam kiedyś globus Sarmacji na biurku kanclerza jak musiałam jeździć do Grodziska się spowiadać.

Ale bardzo słuszne spostrzeżenie. Sama nie wiem jakim cudem na Marsa polecielim jak Mars jest przecież na innym planum egzystencji niż mikroświat.
http://fnor.cba.pl/forum/showthread.php?tid=903

Remis w wyborach prezydenckich w Federacji Nordackiej.
[Obrazek: knK83ML.png]
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB

Jestem zdziwiony, spodziewałem się triumfu pana Waksmana (co bynajmniej nie oznacza, że jestem zawiedziony, bo obaj kandydaci są dla mnie niewiadomą, a nie chcę wyciągać pochopnych wniosków). Niska frekwencja świadczy o (i tak widocznej na podstawie aktywności na forum) lekkiej zadyszce Federacji. Końcówka wiosny to przeważnie trudny czas dla mikronacji, uczniowie zbliżają się do wystawiania ocen, studenci do sesji, a wszyscy poświęcają więcej czasu na aktywność na świeżym powietrzu. A jak ktoś na domiar "złego" się zakocha, to w ogóle jest stracony dla mikroświata. Wink
Stąd mój apel do Federacji Nordackiej, żeby na tę lekką zadyszkę nie reagowali desperackimi próbami podniesienia aktywności. Nie warto, mówię to na podstawie wieloletniego doświadczenia.
>a wszyscy poświęcają więcej czasu na aktywność na świeżym powietrzu

Każdy wie, że gdy ludzie spędzają czas na świeżym powietrzu patrz majówka czy wakacje to mikronauci siedzą w piwnicy i aktywność na tym tylko zyskuje.
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي

Akrypa Ali Shariati napisał(a):Wy się w jakieś kosmosy bawicie a ja nigdy nie widziałam nawet globusa v-świata tylko płaskie mapy. Polin jest płaski a kosmosu nie ma!

Ostatnio wiele w Suderlandzie dyskutuje się o astronomii. Na skutek jednej z takich dyskusji zacząłem zastanawiać się jakby wyglądał Pollin ukazany jako kulista planeta (wydaje się bowiem, że nasze mapy kompletnie nie uwzględniają tego kształtu). Wykonałem więc kilka wstępnych grafik, z którymi można zapoznać się pod niniejszym adresem - link - ma już zatem Pani okazję zobaczyć globus v-świata Wink. Zamierzam wykonać bardziej dokładne obrazki, aczkolwiek to pomysł na bardziej odległą przyszłość.

Natomiast czy Pollin jest płaski? Ja tak nie uważam - w końcu należę do grona osób, które odkrywały, że jest odwrotnie. Rzecz jasna to historia z przymrużeniem oka Smile.
Nie wiem czy ten globus jest poprawny. Oczywiście sam pomysł stworzenia globusa Pollinu jest genialny, ale wydaje mi się, że wcześniej przyjmowaliśmy, że NUPIA sąsiaduje z Nordatą (konkretnie z Brodrią), chociaż z mapy to nie wynika wprost. Właśnie dlatego, że nasza planeta jest okrągła.
Może Ronon powie więcej na ten temat, bo on zajmował się v-kosmosem, a także zdaje się, że dowodzone przez niego wojsko współpracowało swego czasu z NUPIA (więc może powie nam którą drogą tam latał Wink ).
> jakby wyglądał Pollin ukazany jako kulista planeta

Absolutnie eschatoniczne.

Czy wy okrągłoziemcy to już wstydu nie macie?
Globus wykonałem w oparciu o dreamlandzką mapę z 2014 r., tak więc sytuacją na nim przedstawiona jest dawno nieaktualna (wyjątkiem jest naniesiony Suderland). Wszystko to zresztą zostało opisane w linkowanym temacie - do stworzenia globusu potrzebowałem precyzyjnej i wyskalowanej bazy (a ostatnią mapą spełniającą te warunki była ta z 2014 r.). Wykonane grafiki mają charakter zupełnie podglądowy, a ważniejsze było dla mnie zachowanie odpowiednich wymiarów niż odwzorowanie aktualnej sytuacji politycznej.

Jeżeli NUPIA miałby sąsiadować z Nordatą, to musiałaby zajmować niemal całą półkulę (tak wynika z mapy KIK). Aczkolwiek jeżeli będziemy sztywno kierować się skalą dreamlandzkiej mapy i obecną mapa polityczną, to musimy dojść do wniosku, że większość Pollinu pozostaje nieznana.
> Wykonałem więc kilka wstępnych grafik, z którymi można zapoznać się pod niniejszym adresem - link

Spojrzałam wogle na te wizualizacje, i są one tak absurdalne, że aż śmieszne. Austro-Węgry są według nich najwidoczniej na równiku – ach, nie ma to jak lasy deszczowe Kotliny Panońskiej.
Ci kularze to sami nie wiedzą na jakim Polinie żyją.

Każdy wie, że klimat jest taki jaki Allah dał konkretnemu regionowi, gdyby Polin był kulą to geografia nie miała by sensu.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości