• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Członek RR z wybory DB
Joahim-von-R napisał(a):Ej, ale to nie jest tak, że skoro nie jestem Burmistrzem Bengazi to lista jest nieważna?
Ale ja wcale tak nie napisałem... listę może w sumie stworzyć Prezydent, w sumie uzupełnić, ale może zawsze uzupełnić o 100%. Chodziło mi o to, że skoro nie ma Burmistrza Bengazi to nie ma jak przyjąć deklaracji do LKD, a skoro nie ma LKD to nie można wybrać Burmistrza bengazi. Nie pisałem nic o listach czy wyborze do RR... to sprawa odrębna, choć jak słusznie zauważyłeś i tak wiemy, że DB w praktyce nie jest w stanie wybrać przedstawiciela.
No OK, ale jak sprawdziłem Ordynację to stoi jak wół ,,władze regionu". Więc się zacząłem zastanawiać.
Ja bym tu widział następujące rozwiązanie: w przypadku dajmy na to dwutygodniowego wakansu na stanowisku Burmistrza albo po prostu niemożności wybrania go Prezydent wyznacza tymczasowego Burmistrza spośród mieszkańców Dżamahiriji. Jeżeli nie znajdą się chętni wówczas sam przejmuje obowiązki Burmistrza (z możliwością powierzenia ich Wiceprezydentowi jako Komisarzowi). Trwa to do czasu, gdy Komitet nie dokona wyboru Burmistrza w zgodzie z ustawą o samorządach oraz prawem lokalnym.

Swoją drogą Ordynacja Wyborcza też wymaga nowelizacji (bo obecna zakłada np kadencje Rady Republiki, a nie poszczególnych członków z osobna). Zgodnie z obecną 8 maja wyznaczę 11 maja jako dodatkowy termin, który siłą rzeczy nie zostanie dotrzymany. Wtedy od razu zgłoszę w Zgromadzeniu Narodowym konieczność uzupełnienia składu Rady.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Osobiście to bym nie tworzył jakiś rozbudowanych zapisów, a tylko wprowadził zapis w ustawie o Rzeszy i DB - analogiczny do zapisu dotyczącego Rzeszy, a przy okazji dodając na wszelki wypadek (gdyby na stanowisku Prezydenta była kiedyś osoba, całkowicie nie zainteresowana i nieobeznana kwestiami Rzeszy np. "zatwardziały" mieszkaniec DB) alternatywę w przypadku Rzeszy:

Artykuł 4.
[...]
4. W przypadku wakatu na stanowisku Lwa Wolnogradu lub nierozpatrzenia wniosku do niego w terminie 3 dni od daty wpłynięcia jego obowiązki pełni Prezydent Republiki Bialeńskiej lub wyznaczona przez niego osoba jako Wikariusz Rzeszy Bialeńskiej.

Artykuł 5.
[...]
4. W przypadku wakatu na stanowisku Burmistrza Bengazi lub nierozpatrzenia wniosku do niego w terminie 3 dni od daty wpłynięcia jego obowiązki pełni Prezydent Republiki Bialeńskiej lub wyznaczona przez niego osoba jako Główny Komisarz Dżamahiriji Bialeńskiej.

Sprawa jest w tym przypadku prosta i niejako automatyczna... nie trzeba ileś tam czekać, nie ma w praktyce nijakich opóźnień i "z automatu" jest zawsze ktoś odpowiedzialny za kierowanie regionem.
Jak dla mnie okej, możemy już dzisiaj złożyć projekt w tej formie.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Możemy... ale jak ja mam to zrobić to dopiero koło 20, bo wcześniej do domu nie trafię. A z telefonu nie będę kombinował. Jak masz możliwość to wrzuć, a jak nie to wieczorem to zrobię.
Można poczekać.
Ametyst Faradobus

Jak widać wybór poszedł nam wręcz wybornie! W sumie moja wina, bo na końcu z całej listy tylko ja miałem obywatelstwo, czyli tylko ja decydowałem, kogo (z grona aż jednej osoby) wyślemy do RR.

No to wyboru chyba ponownie dokona ZN.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości