• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aktualna Lista państw uznawanych
Ametyst Faradobus napisał(a):Teoretycznie wymogi do wycofania uznania spełnił Magnifikat, ale ja nie widzę sensu takich działań, więc nie będę tego robił.

W zasadzie to nie bardzo... mamy traktat, który nie został wypowiedziany.

Ustawa o kryteriach uznawania innych mikronacji.
Republika Bialeńska wycofuje uznanie, gdy mikronacja przestaje spełniać warunki uznania. Nie wycofuje się uznania, gdy zostało ono zawarte w oddzielnym traktacie.
No wiadomo, że wtedy trzeba by było go wypowiedzieć, ale ja myślę optymistycznie i nie widzę sensu życząc Magnifikatowi wszystkiego dobrego.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Rozważam uznanie Wielkiego Księstwa Toskanii oraz Wielkiego Księstwa Antwerpii - nominalnie niepodległych państw stowarzyszonych Rotrii. Toskania chyba spełnia kryteria, nie wiem natomiast czy Antwerpia ma wymaganą liczbę mieszkańców.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Voxland i Westland znowu razem: http://www.zpviw.ct8.pl/forum/

Poza tym smutny brak Tuolelenkki :<
(-) mgr net Ola Kaarina Isadora Helyanve van Hälsing-Scraw de Cubalibre-Adamas et Marcjan-Chojnacka

Kwestorka w Baridasie, Cesarzowa Tuolelenkki, Dziedziczka Tirecji, Arcyksiężna Egerloon, Diuczessa Jajeczka, Baronowa Sint Arco, Hrabina Litawy, Szlachetna Dama w Ardemii, Lady Admiralicji.
A Tuolelenkka spełnia nasze wymagania? (http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...hp?tid=289)

Ogółem zastanawiam się nad kwestią uznania ZSKHiW, które właśnie odradza się po dłuższym zastoju. Sprawa jest o tyle skomplikowana, że nie chcę być sędzią we własnej sprawie jako głowa obydwu państwa. Generalnie ZSKHiW spełnia ustawowe wymagania z jednym zastrzeżeniem - nastąpiła dłuższa przerwa w jego funkcjonowaniu, która skończyła się mniej niż 30 dni temu. Teoretycznie państwo istnieje od 10 lat, a zatem dłużej niż 30 dni, a ustawa nic nie mówi o tym, że ma być to istnienie nieprzerwane. Niemniej nie chciałbym kierować się tu osobistymi sympatiami dlatego proszę o wyrażenie wprost ewentualnych zastrzeżeń tak, abym nie miał poczucia że działam na korzyść własną bez poparcia narodu.

Osobną kwestią pozostaje ważność traktatu z 2016 roku. Nie mam pojęcia czy w świetle prawa bialeńskiego on dalej obowiązuje.

(http://hirshbergiaweerland.cba.pl/index....5#msg56445)
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):Nie mam pojęcia czy w świetle prawa bialeńskiego on dalej obowiązuje.
Jeżeli nie został wypowiedziany to obowiązuje, bo Bialenia nigdy nie straciła niepodległości - do aneksja jej przez (tfu) Sarmację nie doszła nigdy do skutku (choć było blisko). Dawne, a niewypowiedziane traktaty obowiązują dalej.

Rozpatrywaliśmy to już wcześniej przy kwestii uznania np. NUPIA.
To trzeba będzie ten traktat przywrócić do biuletynu ustaw. Nie znalazłem go tam, w ogóle nie znalazłem go na tym forum, więc stąd mój wniosek o nieobowiązywaniu.
Ametyst Faradobus

http://prawo.sarmacja.org/akt,10707.html
Z tego co podlinkował Andrzej widać, że te sarmackie sługusy, sprzedawczyki i zdrajcy Narodu ten traktat wypowiedzieli... ten z NUPIA był ważny, bo najwyraźniej te parszywce o nim zapomniały.

Niestety trzeba będzie ten traktat zawrzeć ponownie - co chyba nie powinno być problemem. Myślę, że to będzie prostsze niż przeprowadzenie procedury sądowej stwierdzającej nieważność aktów prawnych wydawanych przez sprzedajnych polityków pod butem S***macji.
Ludzie pogubieni, chorzy z nienawiści.

Czyli mam go podpisać w imieniu jednej i drugiej strony? U nas (mówię w tej chwili z perspektywy hirschbersko-weerlandzkiej) chwilową przeszkodą jest konieczność uruchomienia na nowo takich instytucji jak Ludowoszlachecki Kolektyw Decyzyjny (tymczasowy parlament) czy rząd, więc sprawa może się przedłużyć.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości