Co do śledztwa to śmiem się z tobą Andrzeju niezgodzić. Nie widzę możliwości by opinia miedzynarodowa zaakceptowała wyniki wewnetrznego śledztwa FN w takiej sprawie. Nie wiemy jak głęboko ewentualny kloning mógłby w tym państwie sięgać i a wyatarczy jedna odpowiednio się ukrywająca multi-osoba by wyniki takiego wewnętrznego śledztwa sfałszować, nawet jakby 90% pozostałych obywateli było krystalicznie czystymi.
~baronessa Maria von Primisz
drugi prezydent Republiki
wielokrotna posłanka i marszałkini, założycielka i liderka partii Jedna Bialenia
założycielka i właścicielka klubu Galacticos Wolnograd
selekcjonerka reprezentacji Republiki Bialeńskiej w piłce nożnej
Sprawa zostanie poruszona z nowym prezydentem natychmiast po ogłoszeniu wyników wyborów. Zapewniam o braku tolerancji dla klonów oraz, że nie dam się zbyć ogólnymi zapewnieniami. Tak jak napisałem w liście otwartym do ambasadora FN w Bialenii, nasz kraj domaga się:
1)ujawnienia wszystkich danych dotyczących kloningu na terenie FN (przy czym wypłynięcie w późniejszym okresie informacji nieujawnionych będzie równało się zerwaniu stosunków),
2)natychmiastowej penalizacji zjawiska
3)zablokowania wszystkich drugich i kolejnych kont.
>Corpus delicti: http://fc.sarmacja.org/viewtopic.php?f=845&t=27439
I to jest to ZNIEWAŻENIE Księstwa? Świecki Wando xD
>W ramach ciekawostki, Defloriusz nie jest już Przewodniczącym ATK, a również Sejm nie powołał go na następną kadencję jako asesora
Mnie tylko zastanawia co tow. Wander wciąż robi w KS. Tzn. ja rozumiem że nie siedzi w MW, bo nuda i pustki, ale Sarmacja 2019 to jednak spory P R Z Y P A Ł.
>Skoro nie jestem obywatelem KS, to łatwiej byłoby mnie pokazowo wydalić, ale posty same się nie nabiją.
Pewnie bardziej chodzi o zachowanie pozorów praworządności, heh.
A co do kloningu, to bardziej niż sam proceder zadziwia mnie postawa. Klony jak v-świat v-światem były, są i będą, można i trzeba z tym walczyć, mimo że do końca nigdy się nie wygra, ale paru z postujących tam (w tym sam kloner) w ogóle chyba nie łapią, że to coś nie teges
Cytat: I to jest to ZNIEWAŻENIE Księstwa? Świecki Wando xD
Wiecie co, towarzyszu, szkoda gadać.  Jak chcecie się pośmiać, to zobaczcie komentarze do wyroku na sarmackim ćwirku.
Mi się już ten temat znudził i jako tutejszy dyktator mody stwierdzam, że rozmowy o podwodnych górach na zachód od RB są passe. Wszystko zostało powiedziane, my wiemy jak jest. Nawet Marszałek Sejmu stwierdził: "Nie mamy idei, nie mamy pomysłów i nic nie spłodzimy" (o obecnym Sejmie), a diuk Zaym wtórował: "to nie niemoc obecnych posłów nie dostarcza nowych idei, a po prostu ogólny brak pomysłów powoduje, że ich tu nie przedkładamy." Szybko się obudziliście, panowie!
Ja na tym kończę temat sarmacki i postanawiam go nie podejmować. A jak go ponownie poruszę, to Akrypa niech mnie spałuje.
> I to jest to ZNIEWAŻENIE Księstwa?
Teraz się pytacie tak jakby was nigdy w S****cji nie było.
> Tzn. ja rozumiem że nie siedzi w MW, bo nuda i pustki, ale Sarmacja 2019 to jednak spory P R Z Y P A Ł.
Najśmieszniejsze, że jak Bialenia była w KS, to działał w Bialenii, jak Bialenia się odłączyła, wybrał… no zgadnijcie kogo.
22-05-2019 17:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-05-2019 17:36 przez Ryszard Maj.)
Polyna napisał(a):Spojrzałam – nie uważacie że na liście państw które ją ratyfikowały brakuje kilku ważnych? Np. takiej Sarmacji? Czy nawet… BIALENII?
Czy Sarmacja lub Bialenia rozpowszechniają swoje wersje mapy mikroświata?
Ronon Dex napisał(a):Ryszard Maj napisał(a): Nie każde. Przykładem może być moja ojczyzna - Suderland. Staramy się w miarę możliwości szanować dorobek poprzedników i zanim "wyskoczymy" z większym projektem, staramy się upewnić czy nie wkraczamy na tereny, które ktoś już zagospodarował. Wiele naszych systemów powstało zresztą w zgodności z tymi, które są powszechnie uznawane.
Przykładem troski Suderlandu o wirtualne dziedzictwo z ostatniego czasu może być zebranie informacji historycznych o części Nordaty i ich utrwalenie oraz dyskusje o losie naszego układu planetarnego (to przykład z przeciągu kilku ostatnich dni).
Nie piszę tego, żeby się pochwalić (no może trochę [Obrazek: wink.png]), ale dlatego, aby pokazać, że są jeszcze v-ludzie, którzy nie uciekają w izolację, a pozostają otwarci na dokonania innych. Wierzę w to, że nie tylko my prezentujemy taką podstawę i byłbym dalece sceptyczny wobec zaprezentowanego generalizowania.
Obawiam się, że trochę zbyt optymistycznie na to patrzysz... Owszem w mniejszym gronie zapewne da się jakoś dogadać, ale w większym to już będzie problem. Część państw gdy powstawała to korzystała z map wcześniejszych niż te, które są Tobie znane i które tamtejszych kwestii nie uznawała, bo ktoś miał własny pomysł. Kształtowano to uznając co się komuś chciało, a twórca dostosował siatkę i wymiary lądów do własnych potrzeb oraz kraju, w którym działał. W zasadzie jest "musztarda po obiedzie"... bo unifikacja oznaczałaby w wielu krajach "zaczynanie od początku".
Mi nie chodzi tylko o mapy. Jednakże nawet skupiając się na tej mapie KIKu, wnioskuję, że przede wszystkim macie zastrzeżenia do siatki współrzędnych, natomiast np. lokalizacja Bialenii względem Sarmacji nie budzi Waszych zastrzeżeń, czyż nie? Dlatego zatem mamy doszukiwać się jedynie rozbieżności i na ich podstawie od razu dochodzić do wniosku, że nie da się niczego dogadać? Taka postawa to nihilizm. Ja, jak sam Pan zauważył, staram się patrzeć na to optymistyczniej, ale wierzę, że nie jestem jedyny.
Natomiast kurczowe trzymanie się map sprzed 10 lat jest trochę... śmieszne i niepoważne. To tak jakby nadal siedzieć na win98, choć od tamtego czasu pojawiło się już kilka nowszych generacji, i narzekać, że nic się nie aktualizuje, nowsze programy nie chodzą, system nie obsługuje rozszerzonej pamięci, a przede wszystkim że nikt nie chce tworzyć dostosowanych do tego systemu aplikacji.
Izolowanie się na siłę to też wbijanie samemu sobie gwoździ do trumny. Gdy tworzy standaryzowany materiał, to ma się szanse na jego wykorzystanie i akceptację przez pozostałych mikronautów. W przeciwnym wypadku... raczej zostanie odrzucony w przypadku konfliktu. Zresztą prawdę mówiąc, ludzi korzystających z map sprzed kilkunastu lat jest już coraz mniej, a v-świat cały czas się rozwija. Smutne i przerażające jest jedynie to, że przez tyle lat nie udało się stworzyć jakiś wspólnych punktów zaczepienia - choćby mapy, do której nikt nie będzie miał uwag (skoro nadal są osoby, odwołujące się do tak starych map).
22-05-2019 19:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-05-2019 20:05 przez Ronon Dex.)
Cytat:Czy Sarmacja lub Bialenia rozpowszechniają swoje wersje mapy mikroświata?
Nie wiem co robi Sarmacja i guzik mnie oni obchodzą... Bialenia nie "rozpowszechnia map mikroświata", ale ma swoją mapę - stworzoną zanim była jakieś mapy KIK-u. I jest to mapa tylko i wyłącznie obejmująca tereny Republiki Bieleńskiej.
Cytat:Jednakże nawet skupiając się na tej mapie KIKu, wnioskuję, że przede wszystkim macie zastrzeżenia do siatki współrzędnych, natomiast np. lokalizacja Bialenii względem Sarmacji nie budzi Waszych zastrzeżeń, czyż nie? Dlatego zatem mamy doszukiwać się jedynie rozbieżności i na ich podstawie od razu dochodzić do wniosku, że nie da się niczego dogadać? Taka postawa to nihilizm. Ja, jak sam Pan zauważył, staram się patrzeć na to optymistyczniej, ale wierzę, że nie jestem jedyny.
Siatka współrzędnych nie stanowi dla nas problemu - Bialenia ma opracowaną (od ponad 5 lat) własną siatkę topograficzną. Tak jak w realu - państwa czy grupy państw mają własne siatki topograficzne, które różnią się od ogólnie przyjętych siatek geograficznych. Służą po prostu innym celom.
Mapy KIK ignorowały przede wszystkim wielkości lądów ukształtowane wcześniej... na długo przed pomysłami KIK-owymi. Ignorowały ustalenia np. map Pel Nandera, które wcześniej były miarami mikroświata. Nic zatem dziwnego, że nie uzyskały akceptacji. Oni po prostu nie chcieli się porozumieć - mieli własną wizję, robioną pod warunki tych co je stworzyli. Trudno oczekiwać by nagle wszyscy się z tym zgodzili, skoro całkowicie zignorowano wcześniejsze "ustalenia". Ktoś się po prostu zabawił programem graficznym i przedstawił własną wizję... mając w 4 literach to co wiele mikronacji ustaliło i praktykowało wcześniej.
Cytat:skoro nadal są osoby, odwołujące się do tak starych map
Tworzenie nowych map przy ignorowaniu wszystkich wcześniejszych to akurat przejaw niezrozumienia jak tworzy się mapy.
Można je rozbudowywać, modyfikować - ale nie można ignorować wcześniejszych. Trzeba zachować ich ustalenia.
Tworzenie map to proces... a nie akcja typu - siadłem do programu graficznego i zrobiłem "po swojemu". To jest proces ewolucyjny, który szanuje to co było wcześniej.
http://fnor.cba.pl/forum/showthread.php?...61#pid4761
Wyniki wyborów prezydenckich w FN nareszcie opublikowane. Kaspar Waksman znów u władzy. Z gratulacjami wstrzymam się jednak do czasu formalnej odpowiedzi na pytania zadane w ambasadzie...
23-05-2019 17:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-05-2019 17:24 przez Akrypa Ali Shariati.)
Oboje kandydaci mieli dla mnie wady i zalety. Żaden nie był dla mnie ideałem ale z każdym pewnie bym mogła współpracować. Wynik mi zatem wisi.
Cieszy jednak frekwencja. ^^
Imouto każdego Bialeńczyka, Przewodnicząca RD, Uczestniczka Powstania Marcowego
Akrypa Ali Shariati, Али Шариати Aкриловый, Ακρυπα Αλί Σάριατι, الاكريليك علي شريعتي
Obywatelka Bialenii pochodzenia Teutońskiego, Imamka Szyizmu, XXIX Prezydent RB
Ciekawe ile klonów poszło do urn.
Дмитрий Сергеевич Медведов
|