Sam własnoręcznie prowadziłem jednowagonowy pociąg ze Zwierzogrodu Głównego aż do Broskwy Głównej i mogę zapewnić, że po drodze żadnej zmiany wózków na tory szersze niż 1435 mm nie było
>Dobrze w takim razie skupie się na mapce i nazwach stacji... odpuszę sobie na razie klasyfikację torowisk (wykonam to potem). Postaram się jak najszybciej nanieść na mapę nazwy stacji - choć trochę i jest, ale postaram się w niedzielę to załatwić. I mapka w formie miejsca i nazwy stacji plus linie kolejowe (bez klasyfikacji) będzie do użycia.
W takim razie czekam.
Kaspar Waksman napisał(a):Sam własnoręcznie prowadziłem jednowagonowy pociąg ze Zwierzogrodu Głównego aż do Broskwy Głównej i mogę zapewnić, że po drodze żadnej zmiany wózków na tory szersze niż 1435 mm nie było Cieszy mnie to... w tej materii nie będzie więc komplikacji.
Kaspar Waksman napisał(a):W takim razie czekam. Przy czym naniosę na mapę zbiorczą nazwy większości stacji, niektóre stacje w ramach aglomeracji miejskich mogę wstawić tylko w formie wycinków mapy w innej skali, bo nijak się nie da tego czytelnie umieścić na mapie obejmującej całą Bialenię, zresztą i przebiegu torów.
Będą więc takie "wstawki" jak w kolejach Rzeszy - nie wiem jak to rozwiążesz w systemie, ale myślę, że jakoś sobie z tym poradzisz, bo nie dam rady wstawić nazw np. 14 stacji kolejowych, w miejscu które na zbiorczej mapie ma nie więcej 20x20 pikseli, a w odniesieniu do wielkości terenu to mniej więcej 20 x 20 km.
Stacje Kolei Rzeszy mamy zasadniczo zebrane, mogę nawet zrobić jakiś wygodny ich wykaz, więc chyba pierwszoplanowym zadaniem wydaje się zebranie informacji na temat przystanków na Anatolii. Miałem to zrobić wczoraj, ale musicie mi wybaczyć, bo robiłem takie rzeczy (Karol wie, bo mu pokazałem), że Ronon to by mnie chyba za to rozstrzelał. No nieważne, dawno i nieprawda. Dzisiaj postaram się nadrobić.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Ametyst Faradobus napisał(a):Stacje Kolei Rzeszy mamy zasadniczo zebrane, mogę nawet zrobić jakiś wygodny ich wykaz, więc chyba pierwszoplanowym zadaniem wydaje się zebranie informacji na temat przystanków na Anatolii. W obecnej nanoszę (w wolnych chwilach, bo w robocie siedzę) nazwy miejscowości/stacji na mapę linii kolejowych na Wyspie Bialeńskiej. Mam nadzieję, że dzisiaj skończę i zabiorę się za mapowanie Anatolii (jak Ametyst zrobi swoje... chociaż samo nanoszenie torów głównych mogę zacząć, bo to mamy zaplanowane wcześniej), co potrwa krócej bo tam jednak na razie mniej linii i stacji. Sądzę, że w niedzielę skończę (w sobotę mam wyjazd na strzelnicę, a potem "podsumowanie wyników"). Skoro na tym etapie nie muszę nanosić klasy torowisk to powinienem się wyrobić... jak nic nie wyskoczy. Bo w sumie nanoszenie nazw i klas torów to najdłuższa robota, samo nanoszenie linii nie jest specjalnie czasochłonne.
Potem zrobię wykaz taboru dla poszczególnych przedsiębiorstw kolejowych w RB oraz systematycznie będę nanosił klasy torowisk.
Czyli ja zrobię wykaz stacji na Anatolii, dobrze rozumiem?
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
23-07-2021 13:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-07-2021 13:10 przez Ronon Dex.)
Nie musisz robić wykazu, bo stacje nanoszę na mapę... miejscowości znam, plany kolei są. Przejrzyj to i ewentualnie dodaj jakieś linie pomniejsze oraz zrób jakieś stacje pomniejsze w granicach aglomeracji, tak jak to mamy w Wolnogradzie i innych większych miastach. Możesz to byle jak nasmarować, bo i tak będę robił mapki - ważne mniej więcej jakie stacje w obrębie większych miast mają być.
PS. Wyspę Bialeńską prawie skończyłem... w sumie tylko klasyfikacja torowisk została, może to dzisiaj zrobię i będzie w niedzielę wieczorem komplet wszystkich danych.
25-07-2021 12:04
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-07-2021 18:08 przez Ronon Dex.)
Do sprawdzenia i weryfikacji... na razie bez klasyfikacji torowisk (mam gotowe dla Wyspy Bialeńskiej, musze dorobić Anatolię, ale to szybka robota), dla czytelności. Zaznaczyłem tylko pogrubione linie czyli koleje pasażerskie wysokich prędkości (ponad 160 km/h).
Zabieram się teraz za kwestie taboru...
Bardzo wspaniałe. Do jutra powinienem siąść do uzupełnienia stacji pobocznych, bo niestety pół nocy spędziłem w szpitalu dla rozrywki, więc dzisiaj jestem średnio w formie.
Ametyst Faradobus
' napisał(a):Do jutra powinienem siąść do uzupełnienia stacji pobocznych, bo niestety pół nocy spędziłem w szpitalu dla rozrywki, więc dzisiaj jestem średnio w formie. Dobra... wobec tego wstrzymam się z tą klasyfikacją torowisk, aby nie poprawiać - bo to zwykle dłużej trwa niż naniesienie na gotowe miejsca.
Jedna sprawa pod zastanowienie... na Anatolii. Tak gdzie są tereny wojskowe, to ze względu na specyfikę Anatolii w zasadzie funkcjonują samowystarczalne (pod względem infrastruktury - szkoły, sklepy, usługi, budownictwo mieszkaniowe itp.) miasteczka liczące po kilkanaście, a czesem i 20-30 tysięcy mieszkańców - bo w tych bazach często jest ładnych kilka tysięcy, a w niektórych ponad 10 tysięcy żołnierzy. Nie ma pobliskich miast, a więc ci żołnierze i ich rodziny mieszkają na terenie wojskowym. Warto by to zaznaczyć na mapach oraz jakoś ponazywać (na razie, na szybko wstawiłem numery wzięte od baz sił powietrznych) - masz jakieś pomysły nazewnicze? Przydało by się kilkanaście nazw dla takich miasteczek. Ja jakoś nigdy nie maiłem inwencji do takich nazw... pomożesz?
Postaram się dzisiaj zrobić spis taboru dla istniejących przesiębiorstw kolejowych i zebrac to w jakimś temacie... może otworzę temat w "Przedsiębiorstwach", gdzie dokonamy zgłoszenia naszych kolei do Kolei Transnordackiej?
Pytanie podstawowe: czy same bazy mają albo miały jakieś nazwy własne?
Ametyst Faradobus
|