• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaproszenie do debaty
Szanowni Obywatele,
Jak zapewne zauważyliście, zarządziłem wybory parlamentarne w których udział zgłosił już Ronon Dex, jedyny reprezentant Bialeńskiej Partii Demokratycznej. Możemy się spodziewać zgłoszeń dwóch największych bialeńskich partii: Partii Regionów "Rewolucji" oraz Zielonego Świtu. Być może pojawią się komitety niezwiązane z żadną partią.
Dla rozwoju naszego życia politycznego dobrze byłoby, gdyby odbyła się debata wyborcza (lub nawet debaty, jakby stronnictwa wyraziły taką gotowość). Chwilę rozmawiałem o tym z Akrypą i zaproponowała ona debatę o gospodarce, debatę o polityce zagranicznej oraz debatę o ustroju państwa. Chciałbym, żeby przedstawiciele pozostałych partii oraz obywatele przedstawili swoje oczekiwania wobec formuły debat/y.
Pierwszą kwestią jest wybór prowadzącego. Dobrze byłoby, żeby zgłosił się obywatel nienależący do żadnej partii oraz nieplanujący startu w wyborach. Widzę to w ten sposób, że debata zostałaby podzielona na kilka bloków tematycznych. Najpierw pytania zadawałby prowadzący, następnie uczestnicy debaty sobie nawzajem, a później obywatele wybranym kandydatom. 
Otwarta dyskusja sprawiłaby, że przy urnie będziemy wybierać program i wizję dalszego rozwoju Bialenii, zamiast głosowania na podstawie sympatii i antypatii. Tak będzie bardziej demokratycznie, a jeśli ogłaszamy się największą republiką w mikroświecie, to powinniśmy czuć się do tego zobowiązani.
Zapraszam wszystkich do ustosunkowania się do propozycji. Proszę o zgłaszanie się chętnych do poprowadzenia debaty. Zapraszam partii i komitety do zgłoszenia swojego udziału w wyborach i debacie. 
Liczę na mobilizację! Smile
Nurtuje mnie tylko jedno pytanie.
Po co ta debata?
Przecież wybierany jest parlament, nie rząd.
Parlament uchwala Ustawy w różnych sprawach a nie to jak kto rządzi. Przecież parlament nie kieruje ani polityką zagraniczną, ani kulturą czy sportem, ani wojskiem.
Dlatego też uważam że taka debata jest bezcelowa. Co innego podczas wyborów prezydenckich. Prezydent kieruje polityka zagraniczną itp.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]
Władza ustawodawcza ma ogromny wpływ na państwo. Prezydent (i ewentualny Gabinet) rządzi państwem w oparciu o ustawy. A nawet w kwestiach zastrzeżonych dla władzy wykonawczej, Parlament ma ogromne pole do wywierana nieformalnego nacisku.
Powiem więcej (Tobie akurat już o tym wspomniałem, ale publicznie jeszcze nie informowałem), w związku z ustabilizowaniem się sytuacji w kraju i zwiększeniem liczby obywateli mam zamiar po wyborach (na podstawie umowy z większością parlamentarną, oczywiście o ile będzie ona zainteresowana moją propozycją) powołać Gabinet. Ilość ministerstw i ich obsada zależy od ustaleń z przyszłym Parlamentem, ale chciałbym, żeby lider większości parlamentarnej objął stanowisko Pierwszego Ministra.
Ale po co debata? O czym mamy debatować? O projektach ustaw jakie kto zgłosi?
I co z tego że jako prezydent powolasz pierwszego ministra zwycięskiej partii, skoro jako prezydent będziesz mógł go odwołać bo możesz. I co wtedy dadzą takie wyniki wyborów.
Jako prezydent powołuję szybko rząd ze swojego środowiska, zawsze tak było. To prezydent powołuje rząd.

Tu w wyborach parlamentarnych, zwycięska partia powinna obsadzić funkcje Przewodniczącego Parlamentu, (Marszałka) .
Chyba że zmienimy ordynacje wyborczą i zwycięska partia będzie powolywala rząd z kanclerzem lub premierem na czele.
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Możemy debatować o wizji Bialenii, którą będą starały się prowadzić poszczególne partie po wyborach.
Jak najbardziej wybór Przewodniczącego Parlamentu też mogę oddać Parlamentowi (i ograniczyć się do kontroli, czy nie dochodzi do nadużyć).
Moim zdaniem nie ma potrzeby zmiany prawa, a Parlament może mieć wpływ na Gabinet na mocy dżentelmeńskiej umowy (oczywiście nie wyłączny).
No to rozpocznę... Jestem wręcz zachwycony pomysłem Iwana Pietrowa i zamierzam od jutra zacząć pracę nad ustawą o gwardiach lennych. Uważam, ze przy odpowiedniej realizacji jest to jeden z ciekawszych pomysłów na "klimat" w lennach.

Drugie co chciałbym stworzyć i promować to gospodarka narracyjna... sami wiecie, że próbowałem działać w "gospodarce księgowych" (choć w narracyjnej szło mi też nieźle) i była to porażka pomimo naszego wielkiego zaangażowania i wysiłku. Jestem obecnie (błędy rzecz ludzka, ale ich powtarzanie to głupota) za całkowitą swobodą gospodarczą... za możliwością tworzenia przez Obywateli firm narracyjnych, bez oglądania się na jakieś programy księgowe. Tylko narracja - im ciekawsza tym lepsza. Jeśli potrzeba do tego aktu prawnego - to proponuję "ustawę o swobodzie gospodarczej".
Super pomysł.
Każda Gwardia miałaby wtedy swój klimat. Jestem jak najbardziej za.
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Ja również popieram ideę gwardii lennych. Venomania na pewno stworzy swoją gwardię i chętnie nawiąże współpracę z innymi anatolijskimi gwardiami w celu zapewnienia ładu na Anatolii.
Jak będziesz tworzył ustawę, to może zawrzesz tam też możliwość stworzenia gwardii regionalnej przez Rzeszę i Dżamahiriję?

Skoro stanowisko BPD odnośnie gospodarki już znamy, to chciałbym też poznać poglądy Zielonego Świtu oraz Partii Regionów "Rewolucji".
Oprócz tego chciałbym poznać stanowisko odnośnie ustroju. Domyślam się, że BPD oraz ZŚ popierają generalnie obecny ustrój (chociaż może BPD zgodnie z tradycją jest za zwiększeniem roli parlamentu?), ale propozycje PRR są dla mnie niewiadomą.
Cytat:Ja również popieram ideę gwardii lennych. Venomania na pewno stworzy swoją gwardię i chętnie nawiąże współpracę z innymi anatolijskimi gwardiami w celu zapewnienia ładu na Anatolii.

Jak będziesz tworzył ustawę, to może zawrzesz tam też możliwość stworzenia gwardii regionalnej przez Rzeszę i Dżamahiriję?
Rozpocząłem pracę nad ustawą... na razie opracowuje możliwości tworzenia gwardii lennych.

Jako miernik przyjąłem posiadanie tytułu - im wyższy tytuł czyli liczba folwarków tym większa gwardia i większe możliwości sprzętowe. Niech folwarki coś znaczą...

Cytat:chociaż może BPD zgodnie z tradycją jest za zwiększeniem roli parlamentu?

W obecnej sytuacji uważam, że wypracowany system i proporcje Prezydent-Parlament się sprawdzają.
A jak Partia Regionów ustosunkowuje się do pomysłu przeprowadzenia debaty? Już kilka dni od ogłoszenia wyborów minęło, dobrze byłoby coś zaplanować.
Stawka wyborów parlamentarnych zawsze jest duża, ja ją zwiększyłem poprzez ofertę przekazania zwycięzcom funkcji Przewodniczącego pro tempore Parlamentu oraz współudział w tworzeniu Gabinetu. Dodatkowo, pod na początku lipca będziemy wybierać nowego Sędziego Ludowego, na co duży wpływ ma Parlament. Jest o co walczyć!

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości