• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tworzenie munduru paradnego dla SZ RB
No to ograniczmy kolory do dwóch. Zawsze też pozostaje pewien ponadczasowy wzorzec szyty u p. Hugo Bossa, o którym niedawno czytałem, że jest jednym z "najpotężniejszych strojów w historii".
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Jeżeli odrzucamy mundury "retro", to jedyne co mi się nasuwa to konieczność nawiązania do munduru wyjściowego, który już mamy. Tworzymy w takim razie po prostu jego odmianę galową...

- zastępujemy koszulę i krawat stójką, w sumie będzie to tak jak mundur Razorna, tylko ze zmianą kształu kieszeni na takie jakie są stosowane w mundurze wyjściowym SZ RB, a na stójce jakiś opracowana patka dla tych galowych mundurów.
- zachowujemy istniejące barwy umundurowania,
- czapka pozostaje niezmieniona,
- dorabiamy spodnie przystosowane do noszenia wysokich butów.

Kolejna możliwość - robimy coś podobnego jak to ma realowa armia brytyjska czyli taki trochę mix współczesności i nawiązania do mundurów dawniejszych. Oczywiście nie mam na myśli zastosowania współczesnego karabinka L85 do takiego uniformu - bo coś takiego wygląda żałośnie trochę (zdecydowanie lepiej by to się prezentowało z SMLE). Zresztą i u nas pomysł z paradnym Grotem tez mi się słabo podoba, ale w przypadku munduru o współczesnym kroju to specjalnie nie razi. Moim zdaniem jednak karabin o "klasycznym" kształcie czyli łoże i kolba bez chwytu pionowego zdecydowanie lepiej nadaje soię do musztry paradnej. Ale to dalsza kwestia... na razie to zostawmy.

W tym przypadku zmieniamy krój... likwidujemy kieszenie bo w paradnym mundurze są zbędne. Kombinujemy jakieś pasują nakrycie głowy oraz odpowiednie dodatki, choćby tworzymy jakiś pas do tego umundurowania.

Iwan Pietrow napisał(a):Wydaje mi się, że robota nad samymi trzema rodzajami (bez marynarki), będzie łatwiejsza, niż nad samą marynarką, ponieważ chciałem żeby marynarka miała dwa rodzaje bluz, letnią i "wiosenojesienną" w dwóch innych kolorach. 
Ale czy ma sens robienia dwóch rodzajów umundurowania paradnego? Jeśli chodzi o umundurowanie "codzienne" to jest to zrozumiałe i nawet już coś w tej materii nam szło w tym kierunku. Moim zdaniem tylko jeden rodzaj munduru paradnego, a kwestie letnio-zimowe regulowane rodzajem materiału (czego w sumie nie będzie zbytnio widać na rysunkach) oraz dodatkowym elementem jakim jest płaszcz zimowy.
A może zaczerpniemy inspiracji u Źródła?

[Obrazek: posters-of-muammar-gaddafi-on-display-in...29127f.jpg]

[Obrazek: women101207_468x392.jpg]

[Obrazek: image.jpg]
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Ametyst Faradobus napisał(a):A może zaczerpniemy inspiracji u Źródła?
No to sobie porównaj brytyjskie mundury paradne... kolor oczywiście inny, ale krój podobny do tego na ostatnim zdjęciu. Zresztą nic w tym dziwnego bo wpływy brytyjskie były w armii libijskiej bardzo wyraźne, co wynikało z faktu, że powstawała przy udziale Wielkiej Brytanii.
Tyle, że u Brytyjczyków jest ten silny podział na regimenty i te mundury paradne są niejednolite. My chyba szukamy czegoś wspólnego dla każdego rodzaju wojsk.
Ametyst Faradobus

Ametyst Faradobus napisał(a):My chyba szukamy czegoś wspólnego dla każdego rodzaju wojsk.
W zasadzie to niekoniecznie... umundurowanie paradne czterech rodzajów wojsk może się różnić bardziej niż tylko kolorem. Oczywiście umundurowanie marynarzy jest zupełnie inne niż pozostałe. Jednak nie ma przeszkód by umundurowanie Sił Powietrznych też się różniło, zresztą Korpsusu Kosmicznego także. O ile mundury "codzienne" z przyczyn praktycznych są bardzo zbliżone - to w przypadku paradnych tak być nie musi.
W takim razie zajmijmy się każdym kolorem wojsk z osobna. 

Na początku mamy wojska lądowe, bardzo podoba mi się ostatnie zdjęcie Muammara, kolorystycznie postawiłbym na jakiś ciekawy odcień zieleni. Pozostaje pytanie, czy cała „marynarka” ma być zapinana, czy tylko górna jej cześć tak jak w Carskich rubachach oraz mundurach radzieckich wz.43., ja osobiście wolałbym, aby górna cześć munduru była tylko zapinana. 
Jak już to się ogarnie przyjdzie kolej na pasy i tutaj moglibyśmy pójść na wzór polski, gdzie jedyną różnicą między pasami to szeregowi nie noszą koalicyjek, a oficerowie nie noszą ładownic karabinowych. Tylko pozostaje kwestia kolorów. Osobiście podoba mi się biała skóra do dodatków, ewentualnie moglibyśmy spróbować z brązem. Kwestią sznurów pewnie zajmiemy się po wstępnym wzorze munduru dla Wojsk Lądowych. 
[Obrazek: FlYScNM.png]
No to może idźmy krok po kroku zaczynając od wojsk lądowych. Ja z kolei sugeruję wykorzystanie furażerki ze zdjęcia pośrodku: Pułkownik też taką nosił, więc może być to takie symboliczne nawiązanie.
Ametyst Faradobus

Piotr Pawłow napisał(a):W takim razie zajmijmy się każdym kolorem wojsk z osobna. 
Pozwolę sobie mieć inne zdanie w tej sprawie... Z przyczyn czysto praktycznych musimy najpierw ustalić krój umundurowania, a dopiero potem kolorystykę.

Graficznie wykonuje się to w taki sposób, ze najpierw powstaje kształt w postaci czarnych linii na białym tle (w zasadzie bez tła, ale wstawiam na forum z tłem), a dopiero potem kolory, które można już dość dowolnie zmieniać i dopasowywać.

Tak wygląda pierwszy etap prac (na przykładzie akurat munduru Gwardii Razorna... ale mógłbym tu wstawić jakikolwiek).

[Obrazek: 3_30_10_21_6_52_41.png]

A więc najpierw ustalamy krój, a potem dopiero kolory.
Jeżeli chodzi o wzór, to może postawilibyśmy na coś na wzór tak jak mówiłem mundurów Carskich, ewentualnie radzieckich wz.43. 

[Obrazek: 17569-1.jpg]

[Obrazek: c7745bb840fca19c084982ec9717]

Coś na ten wzór. Tutaj dla oficerów i podoficerów starszych z kieszeniami, a dla szeregowych i podoficerów młodszych bez.

[Obrazek: FlYScNM.png]

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości