Jeżeli odrzucamy mundury "retro", to jedyne co mi się nasuwa to konieczność nawiązania do munduru wyjściowego, który już mamy. Tworzymy w takim razie po prostu jego odmianę galową...
- zastępujemy koszulę i krawat stójką, w sumie będzie to tak jak mundur Razorna, tylko ze zmianą kształu kieszeni na takie jakie są stosowane w mundurze wyjściowym SZ RB, a na stójce jakiś opracowana patka dla tych galowych mundurów.
- zachowujemy istniejące barwy umundurowania,
- czapka pozostaje niezmieniona,
- dorabiamy spodnie przystosowane do noszenia wysokich butów.
Kolejna możliwość - robimy coś podobnego jak to ma realowa armia brytyjska czyli taki trochę mix współczesności i nawiązania do mundurów dawniejszych. Oczywiście nie mam na myśli zastosowania współczesnego karabinka L85 do takiego uniformu - bo coś takiego wygląda żałośnie trochę (zdecydowanie lepiej by to się prezentowało z SMLE). Zresztą i u nas pomysł z paradnym Grotem tez mi się słabo podoba, ale w przypadku munduru o współczesnym kroju to specjalnie nie razi. Moim zdaniem jednak karabin o "klasycznym" kształcie czyli łoże i kolba bez chwytu pionowego zdecydowanie lepiej nadaje soię do musztry paradnej. Ale to dalsza kwestia... na razie to zostawmy.
W tym przypadku zmieniamy krój... likwidujemy kieszenie bo w paradnym mundurze są zbędne. Kombinujemy jakieś pasują nakrycie głowy oraz odpowiednie dodatki, choćby tworzymy jakiś pas do tego umundurowania.
Iwan Pietrow napisał(a):Wydaje mi się, że robota nad samymi trzema rodzajami (bez marynarki), będzie łatwiejsza, niż nad samą marynarką, ponieważ chciałem żeby marynarka miała dwa rodzaje bluz, letnią i "wiosenojesienną" w dwóch innych kolorach.
Ale czy ma sens robienia dwóch rodzajów umundurowania paradnego? Jeśli chodzi o umundurowanie "codzienne" to jest to zrozumiałe i nawet już coś w tej materii nam szło w tym kierunku. Moim zdaniem tylko jeden rodzaj munduru paradnego, a kwestie letnio-zimowe regulowane rodzajem materiału (czego w sumie nie będzie zbytnio widać na rysunkach) oraz dodatkowym elementem jakim jest płaszcz zimowy.