31-10-2021 10:55
Dla mnie się podoba.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
|
Tworzenie munduru paradnego dla SZ RB
|
|
31-10-2021 10:55
Dla mnie się podoba.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]()
31-10-2021 12:19
Bardzo mi się podoba ten wzór bluzy, ale można jeszcze delikatnie podnieść wyłogi, wydaje mi się, że będą bardziej zwracały na siebie uwagę.
31-10-2021 12:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-10-2021 12:35 przez Ametyst Faradobus.)
A może zróbmy dwie wersje: zimową i letnią. Wtedy letnia byłaby biała, niezależnie od rodzaju wojsk, a poszczególne formacje różniłyby się kolorem stójek i wyłogów. Przyda się to chociażby na Wyspach Przyjaźni i na południu Anatolii, gdzie przez większość roku panują wysokie temperatury.
Ametyst Faradobus Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![]() Piotr Pawłow napisał(a):ale można jeszcze delikatnie podnieść wyłogiRozumiem, że chodzi i te na rękawach (bo na piersiach wyłogów nie ma... choć jeśli chcesz to mogę zrobić wersję z wyłogami na piersiach) - ale to zamierzałem dopracować na dalszym etapie prac (stąd to tylko prowizoryczne), bo zastanawiam się nad konstrukcją charakterystyczną przy paradnych mundurach brytyjskich, gdzie te elementy łączą się z "plecionką" na rękawie.
31-10-2021 17:13
Dokładnie tak chodzi o wyłogi na rękawach. Kolorami mundurów zajmiemy się Ametyscie w momencie, gdy zakończymy prace nad krojem mundurów.
31-10-2021 17:38
Piotr Pawłow napisał(a):Kolorami mundurów zajmiemy się Ametyscie w momencie, gdy zakończymy prace nad krojem mundurów.W zasadzie możemy zacząć myśleć nad kolorystyką... pytanie czy tworzymy jakiś "kolor paradny", np. wzorem Brytyjczyków czy stosujemy kolory takie jakie mamy przyjęte dla codziennego umundurowania?
31-10-2021 17:53
Możemy iść w stronę Brytoli, albo Bułgarów, którzy mają takie ładne mundury w kompaniach honorowych. Tu pojawia się wybór wspólnego koloru, co prawda i tak marynarze będą inni, mając na względzie ich tradycje, a tak dla wszystkich innych można by było stworzyć białe letnie mundury i np. czerwone na inne pory roku.
Chociaż ja bym postawił na kolor zielony, który jest bialeńskim kolorem narodowym.
31-10-2021 18:37
Piotr Pawłow napisał(a):Chociaż ja bym postawił na kolor zielony, który jest bialeńskim kolorem narodowym.Ja też optuję za zielonym, ale wtedy potrki jakie? Może czarne z zielonymi lampasami?
31-10-2021 18:46
Tylko optowałbym za drobnym rozróżnieniem zieleni z lampasów od tej na kurtkach.
![]()
31-10-2021 19:28
Spodnie czarne z lampasem zielonym? Trzeba byłoby to zobaczyć. Natomiast na bluzie mundurowej strasznie podobają mi się sznury tak jak mają Bułgarzy, zresztą noszą takie ładne dragonki (bluzy).
|