• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tworzenie munduru paradnego dla SZ RB
Dla mnie się podoba.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Bardzo mi się podoba ten wzór bluzy, ale można jeszcze delikatnie podnieść wyłogi, wydaje mi się, że będą bardziej zwracały na siebie uwagę. 
[Obrazek: FlYScNM.png]
A może zróbmy dwie wersje: zimową i letnią. Wtedy letnia byłaby biała, niezależnie od rodzaju wojsk, a poszczególne formacje różniłyby się kolorem stójek i wyłogów. Przyda się to chociażby na Wyspach Przyjaźni i na południu Anatolii, gdzie przez większość roku panują wysokie temperatury.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

Piotr Pawłow napisał(a):ale można jeszcze delikatnie podnieść wyłogi
Rozumiem, że chodzi i te na rękawach (bo na piersiach wyłogów nie ma... choć jeśli chcesz to mogę zrobić wersję z wyłogami na piersiach) - ale to zamierzałem dopracować na dalszym etapie prac (stąd to tylko prowizoryczne), bo zastanawiam się nad konstrukcją charakterystyczną przy paradnych mundurach brytyjskich, gdzie te elementy łączą się z "plecionką" na rękawie.
Dokładnie tak chodzi o wyłogi na rękawach. Kolorami mundurów zajmiemy się Ametyscie w momencie, gdy zakończymy prace nad krojem mundurów. Smile 
Piotr Pawłow napisał(a):Kolorami mundurów zajmiemy się Ametyscie w momencie, gdy zakończymy prace nad krojem mundurów. 
W zasadzie możemy zacząć myśleć nad kolorystyką... pytanie czy tworzymy jakiś "kolor paradny", np. wzorem Brytyjczyków czy stosujemy kolory takie jakie mamy przyjęte dla codziennego umundurowania?
Możemy iść w stronę Brytoli, albo Bułgarów, którzy mają takie ładne mundury w kompaniach honorowych. Tu pojawia się wybór wspólnego koloru, co prawda i tak marynarze będą inni, mając na względzie ich tradycje, a tak dla wszystkich innych można by było stworzyć białe letnie mundury i np. czerwone na inne pory roku. Smile Chociaż ja bym postawił na kolor zielony, który jest bialeńskim kolorem narodowym. 
Piotr Pawłow napisał(a):Chociaż ja bym postawił na kolor zielony, który jest bialeńskim kolorem narodowym. 
Ja też optuję za zielonym, ale wtedy potrki jakie? Może czarne z zielonymi lampasami?
Tylko optowałbym za drobnym rozróżnieniem zieleni z lampasów od tej na kurtkach.
Ametyst Faradobus

Spodnie czarne z lampasem zielonym? Trzeba byłoby to zobaczyć. Natomiast na bluzie mundurowej strasznie podobają mi się sznury tak jak mają Bułgarzy, zresztą noszą takie ładne dragonki (bluzy).

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości