• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wizualizacja bialeńskich odznaczeń
Ładnie jest.
Jedne co to prawdę mówiąc nie chce mi się bawić we wstawianie różnych konkretnych klas, bo i tak tych różnic nie będzie widać, a zajmie to i tak dużo czasu.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Szanowne Państwo,

jakiś czas temu, kiedy przeglądałem sobie wykaz odznaczonych, zdałem sobie sprawę, że niedługo może zajść potrzeba ustanowienia co najmniej jednego odznaczenia - wojskowego. Prawda jest taka, że prawie wszyscy aktywni wojskowi albo osiągnęli już wszystkie możliwe nagrody albo są tego bliscy. Rononowi brakuje bodajże Medalu Wojsk Lądowych, Thomas może jeszcze załapać się na pierwszy stopień Orderu Niepodległości, Medal Gwardyjski i te z rodzajów wojsk, w których nie służy. Andrzeja jako aktualnego zwierzchnika chyba już nie ma jak wyróżnić. Jedynym, który ma jeszcze wszystko przed sobą jest tak naprawdę Piotr Pawłow - kawaler Krzyża Brązowego Orderu Niepodległości i Srebrnego Medalu Sił Zbrojnych. Oczywiście w obecnym systemie można nadawać medale po raz kolejny, ale to chyba nie wszystko.

W nieodległej przyszłości ustanowiliśmy nowe ordery cywilne - Order Odrodzenia Bialenii, Order Bialeńskiej Gwiazdy Przyjaźni. Myślę, ze najwyższa pora poszerzyć gamę o nowy order wojskowy, który będzie niższy od Orderu Niepodległości. Jego struktura mogłaby odpowiadać Orderom Odrodzenia Bialenii oraz Powstania Marcowego - Krzyż Brązowy, Krzyż Srebrny, Krzyż Złoty i Krzyż Wielki - ale to oczywiście luźna propozycja. Na początek chciałbym zapytać, czy ktoś poza mną widzi tutaj sens?
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

De facto można by było wprowadzić jakiś nowy medal wojskowy, ewentualnie można byłoby zastanowić się nad medalami okolicznościowymi. W RON-ie na przykład nadawane były za Wojnę Ukraińską, Mołdawską etc. może jest to jakaś myśl? 
[Obrazek: FlYScNM.png]
Właśnie medali to my mamy całkiem sporo, zresztą może je ustanawiać Prezydent albo upoważniony szef resortu, ale mi chodzi bardziej o order, czyli dwa poziomy wyżej.
Ametyst Faradobus

Orderów nigdy za dużo. W końcu będziemy wyglądali, jak generałowie z lepszej Korei, ale czemu nie. Wink
Z jednej strony i tak wyglądamy, ale jednak nie do końca, bo u nas się nosi tylko najwyższą posiadaną klasę, a tam wszystkie.

Niemniej Ty z trzema gwiazdami bohatera prawie dogoniłeś Breżniewa.
Ametyst Faradobus

(06-11-2021 18:35)Ametyst Faradobus napisał(a): Jego struktura mogłaby odpowiadać Orderom Odrodzenia Bialenii oraz Powstania Marcowego - Krzyż Brązowy, Krzyż Srebrny, Krzyż Złoty i Krzyż Wielki - ale to oczywiście luźna propozycja. Na początek chciałbym zapytać, czy ktoś poza mną widzi tutaj sens?
Czemu nie... można tworzyć nowe odznaczenia. Obecnie mamy:
- 6 orderów cywilnych (wliczam Bohatera Bialenii)
- 1 order wojskowy
- 1 krzyż cywilny
- 1 krzyż wojskowy
- 7 medali cywilnych
- 6 medali wojskowych

Zasadniczo to do jakiejś Korei to nam chyba bardzo daleko, a ilością odznaczeń to nie przebijamy nawet realowej Polski (pomimo "zniknięcia" wielu odznaczeń z czasów PRL-u). Nie sądzę by tutaj był jakiś problem z nadmiarem odznaczeń państwowych.
No to pozostało nam ustalić nazwę i potem popracować nad wyglądem. Może Order Obrońców Republiki? Jest już co prawda Order Obrońców Dżamahiriji, ale jest to order samorządowy. Ewentualnie do głowy przychodzi mi też Order Miecza, Order Zasług Wojskowych, Order Strażnika Republiki, Order Męstwa albo Order Chwały.
Ametyst Faradobus

A masz jakiś pomysł na czym się powinniśmy wzorować przy tworzeniu tego odznaczenia?

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości