• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spotkanie na szczycie
(07-11-2021 21:32)Stanisław Dmowski napisał(a): Póki co jednak ręka będzie twarda!
Brawo!

(07-11-2021 21:32)Stanisław Dmowski napisał(a): Cała władza w ręce partii! Czasy barwnych stronnictw już przeminęły. Konieczne jest sformowanie się monopartii, która obejmie swym spojrzeniem ogół spraw państwowych!

Rada Państwa jako najwyższy organ władzy w państwie, kolegialny, wybierany przez partię. Mógłby on powoływać osoby na funkcje państwowe, tworzyć resorty i rozdzielać zadania.

Plena partyjne jako główny organ doradczy wobec Rady Państwa, podejmujący decyzje o kierunkach działania partii i państwa.

Senat jako zgromadzenie wszystkich obywateli Państwa, zarówno partyjnych jak i bezpartyjnych, zwoływane w nadzwyczajnych sprawach przez Radę Państwa.

Władza sądownicza w rękach bezstronnego, mającego zaufanie w społeczeństwie sędziego, który rozsądzałby konflikty między obywatelami.
Piątka Dmowskiego! Pięć razy tak! Jestem również za tym, aby Rada Państwa musiała zgodzić się na wybór Sędziego, któren to wybrany przez lud został.
To nie ma być moja piątka, ale piątka narodu. Ja jestem nikim. Naród i partia wszystkim!
Jeśli mogę się wtrącić: mikronacje kilkuosobowe mają tę właściwość, że choć idiotyzmem są w ich przypadku rządy jednostki to bardzo łatwo się nimi zarządza w formie junty tudzież zwykłej grupy trzymającej władzę. Mój Gabinet pracujący w formie permanentnej konwersacji na fejsie był tego dobrym przykładem.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Tak naprawdę moim niespełnionym od lat marzeniem jest, żeby w Bialenii zaistniała jakaś pluralistyczna scena polityczna. Jak już pojawia się jakaś opozycja, to przeważnie antypaństwowa: WRony, Burbony albo degeneruchy. Big Grin 
Póki co mamy de facto kadencyjną dyktaturę, permanentny zamach stanu. Wink
Ciężko dziś o to. Ja sam z rozrzewnieniem wspominam czasy, gdy scena polityczna w ZSKHiW to był piękny dualizm - Triada trzymająca władzę (a w niej jeszcze wewnętrzny podział na populistów i weerlandzkich konserwatystów) oraz Sternikowska ASPR.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Stabilnej sceny politycznej nie ma obecnie nawet w największej mikronacji - Shoarmacji. A więc, gdyby nam udało się ją stworzyć, to bylibyśmy najciekawszą mikronacją dla młodych, chętnych do nawalanek politycznych i drapieżnej walki o władzę. Wink

Ale dobra, nie spamujmy Suderlandowi. Wink
Być może kiedy sformuje się suderlandzka partia i zostanie wsparta entuzjastycznymi głosami części Bialeńczyków to pojawi się szansa na upragniony, polityczny dipol. Na tym jednak etapie to czysta gdybologia. 
Czy w czasie tej przerwy pojawiły się jakieś nowe wnioski, przemyślenia pośród narodu? Jeśli nie, trzeba będzie realizować linię już tu przedstawioną.
Realizujmy przedstawiony tutaj program. Ma moje pełne poparcie.
Co do nazwy partii - Związek Patriotów Suderlandzkich nie brzmi źle, niech będzie :p
Wszechsuderlandzki Front Narodowy bardziej mi się podobał :/

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości