Kochani moi,
jako państwo odrodziliśmy się, jednak nie tacy sami jak kiedyś. Jesteśmy wszyscy już emerytami, najlepsze lata mamy niewątpliwie za sobą. Na takim etapie życia mikronacyjnego powoli zaczynają się zmieniać pewne priorytety, ze ślęczenia na forum po wchodzenie w wolnych chwilach, czasem co kilka dni, z aktywnego uczestnictwa w rządzeniu państwem do okazjonalnego udziału w życiu publicznym. Naszym suderlandzkim priorytetem, poza utrzymaniem istnienia naszej społeczności powinno się stać przede wszystkim zabezpieczenie dziedzictwa kulturowego, jakie zostało wytworzone naszymi rękami w ciągu tych przeszło 5 latach istnienia Suderlandu. Mnóstwo obrazków, map, herbów, memów, biografii i historii - to wszystko bez odpowiedniego zdeponowania zaginie, zostanie bezpowrotnie utracone w wyniku znikania forów i stron internetowych i znikania z naszej pamięci. Powinniśmy więc postawić sobie za cel na najbliższe czasy następujące sprawy:
- przywrócenie dawnego forum suderlandzkiego do stanu używalności, zabezpieczenie jego istnienia, zdeponowanie baz danych obu forów (sprzed i po sierpniu 2017) w bezpiecznych miejscach
- stworzenie prostej strony internetowej Muzeum Narodowego, w której byłyby przechowywane wszelkie wytwory naszej kultury, począwszy od memów i śmiesznych obrazków po mapy, opracowanie atlasu suderlandzkiego, herbarza i galerii avatarów suderlandzkich
- dokładne spisanie historii Suderlandu w formie książki/encyklopedii, włącznie z opisami przełomowych momentów, rozmów z naocznymi świadkami wydarzeń, stworzenie pocztu władz i panteonu wybitnych Suderlandczyków
Nasza pamięć coraz bardziej się zaciera. Warto by było, aby to wszystko, w czym braliśmy udział, zostało w jakiś sposób zachowane, czy to dla następnych pokoleń Suderlandczyków, czy co bardziej prawdopodobne, dla nas, uczestników tej zabawy, gdy w późniejszym wieku przypomnimy sobie, na co marnowaliśmy swój czas. Nalegam, aby zabrać się za to, choć bez pośpiechu, lecz sukcesywnie.
Co do pierwszej kwestii to nasze stare forum nie stoi "gdzieś"? Ono było na innym hostingu i do momentu wyłączenia ostatniego forum stało niewzruszone. Wydaje mi się, że dalej stoi i trzeba tylko mieć link. Co do ostatniego forum to Dugosz ma skopiowaną bazę danych.
W przypadku drugiej kwestii to nie wypowiem się, bo nie znam się na tworzeniu stron. Potrafi to na pewno Dugosz.
Kwestia spisania historii Suderlandu - na bialeńskie forum skopiowałem artykuł o historii suderlandzkiej lewicy napisany przez Byfyja. Ja mógłbym napisać artykuł o historii prawicy, ale od momentu usunięcia Zjawy (sierpień/wrzesień 2017) i powstania Alternatywy dla Suderlandu. O wcześniejszej historii nic nie wiem. Powinienem też mieć gdzieś zapisaną swoją biografię. Nasza strona na micropedii stoi? Pamiętam, że Byfyj dość aktywnie w 2019 ją aktualizował. Jeśli chodzi o spisanie historii i rozmowy ze świadkami wydarzeń to byłby pewnie problem jeśli chodzi o lata 2016-17, bo kontaktu z Majem, Zjawą, Alviuszem i kilkoma innymi nie mamy. Mogę powiedzieć, że mam kontakt z Marksem i jeśli by się zgodził to mogę to wykorzystać. Na bialeńskim forum też są (chyba) moje wywiady przeprowadzone z kilkoma Suderlandczykami. W zasadzie to wszystko co uznałem za ważne jest na bialeńskim forum w SIS.
Jak, zdążyliśmy się już dowiedzieć drogi Karlu, stare forum najprawpodobniej szlag trafił, ale jest jakaś iskierka nadziei w postaci możliwości zawnioskowania o jego przywrócenie. Jak przywrócone zostanie poprzednie forum to poznamy adres tego najstarszego forum i będzie można coś robić.
Strona na micropedii stoi dalej, bo przecież tam nikt artykułów nie kasuje, ale jest strasznie niekompletna i sam ma wrażenie, jakby zawierała jeszcze mniej informacji niż ta strona, która istniała za republiki.
Forum południolandii? Toć idzie z pamięci napisać albo po prostu można na skype sprawdzić. Nie funkcjonuje już, pisze że hosting zakończył działalność. Zresztą powiem szczerze, że nie pamiętam by było tam cokolwiek wartościowego.
Forum południolandii stoi na hostingu, który przestał działać. Więc już nie stoi.
Forum republiki stało na cba, które wyłączyło je przez zmianę modelu usług, gdzie już zniknęły darmowe fora.
Potem forum stało na ct8 bo miałem bazę danych i mam bazy danych nadal, ale hosting wyłącza nieaktywne fora więc kij z tym.
I naprawdę błagam nie korzystajmy znowu z tej samej bazy danych, bo tam nawet nie szło edytora normalnego do tekstu dać. Style są przestarzałe, przystosowane do starych silników. Jest tam też mnóstwo śmieci, a ilość danych utrudnia jakiekolwiek operacje. Ja nie mam ochoty znowu działać na forum, gdzie regularnie coś się psuje i są tony przestarzałych danych z całego okresu istnienia suderlandu. Co najwyżej wrzucić to jako archiwum.
(17-11-2021 14:03)Ferdynand Dugosz napisał(a): Forum południolandii? Toć idzie z pamięci napisać albo po prostu można na skype sprawdzić. Nie funkcjonuje już, pisze że hosting zakończył działalność. Zresztą powiem szczerze, że nie pamiętam by było tam cokolwiek wartościowego.
Forum południolandii stoi na hostingu, który przestał działać. Więc już nie stoi.
Forum republiki stało na cba, które wyłączyło je przez zmianę modelu usług, gdzie już zniknęły darmowe fora.
Potem forum stało na ct8 bo miałem bazę danych i mam bazy danych nadal, ale hosting wyłącza nieaktywne fora więc kij z tym.
I naprawdę błagam nie korzystajmy znowu z tej samej bazy danych, bo tam nawet nie szło edytora normalnego do tekstu dać. Style są przestarzałe, przystosowane do starych silników. Jest tam też mnóstwo śmieci, a ilość danych utrudnia jakiekolwiek operacje. Ja nie mam ochoty znowu działać na forum, gdzie regularnie coś się psuje i są tony przestarzałych danych z całego okresu istnienia suderlandu. Co najwyżej wrzucić to jako archiwum.
Z sentymentu zawsze obstawałem za reaktywacją forum ze starą treścią, ale jeśli jest już to technicznie niemożliwe, faktycznie należy ten pomysł porzucić a bazę wrzucić na byle jakie forum po prostu jako archiwum, tak jak Pan mówi. Dziękuję za uwagę!
U nas się w razie czego zmieści. Bo jakbyście mieli gdzieś wrzucać na darmowe serwery, to za jakiś czas pewnie znowu zniknie. Tylko musielibyście się uśmiechnąć do Helwetyka.
(17-11-2021 15:43)Stanisław Dmowski napisał(a): Z sentymentu zawsze obstawałem za reaktywacją forum ze starą treścią, ale jeśli jest już to technicznie niemożliwe, faktycznie należy ten pomysł porzucić a bazę wrzucić na byle jakie forum po prostu jako archiwum, tak jak Pan mówi. Dziękuję za uwagę!
Nie jest niemożliwe, ale strasznie uciążliwe. Musiałem spędzać po parę godzin za każdym razem i mieszać różne wersje silników, żeby edytor tekstu wyświetlał się normalnie. Im dłużej będziemy z tego korzystać, tym bardziej uciążliwe będzie dodanie czegokolwiek i zmienienie czegokolwiek.
(17-11-2021 15:48)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): U nas się w razie czego zmieści. Bo jakbyście mieli gdzieś wrzucać na darmowe serwery, to za jakiś czas pewnie znowu zniknie. Tylko musielibyście się uśmiechnąć do Helwetyka.
CT8 to hosting, który nie kasuje forów od tak. Trzymają je, dopóki są aktywne i ogólnie doceniam propozycję, ale wydaje mi się, że tak ogromne ilości danych wolelibyście nie przechowywać.
Jeaherys von Razorin chciał podjąć się reaktywacji naszego forum przy użyciu starej bazy danych i jego autorskiego stylu, ale skoro tak mówicie, napisałem mu, by porzucił ten projekt jako bezcelowy.
Tak w ogóle, cieszę się, że Was widzę, kolego Dugosz. Zabawicie dłużej?
Miałem taki zamiar aby odrodzić forum na silniku myBB, wraz że starą bazą danych, i rzeczywiście zgadzam się z panem Długoszem że stara baza jest strasznie rozbudowana, z dużą ilością niepotrzebnych tabel. Rezygnując że starej bazy można się pokusić o wybranie innego silnika, oczywiście jeśli ktoś miałby czas i chęci mógłby wprowadzić ręcznie te kilkanaście tysięcy wpisów że starej bazy.
(17-11-2021 20:04)Stanisław Dmowski napisał(a): Jeaherys von Razorin chciał podjąć się reaktywacji naszego forum przy użyciu starej bazy danych i jego autorskiego stylu, ale skoro tak mówicie, napisałem mu, by porzucił ten projekt jako bezcelowy.
Tak w ogóle, cieszę się, że Was widzę, kolego Dugosz. Zabawicie dłużej?
Zobaczę jeszcze, czy znajdę czas przed świętami. W trakcie raczej tak, chociaż nie planuję wielce się angażować, jak kiedyś. Co do samego pomysłu, to oczywiście nie twierdzę, że jest bezcelowy. Z tego, co widzę, to Pan Razorin ma większą wiedzę w tej kwestii ode mnie, więc może by coś wykrzesał, natomiast przedstawiam swoją opinię, że lepiej byłoby stworzyć forum od nowa. Z tym, że sam się ze mną wyżej zgodził, jak widzę.
|