Cytat:Jak będziesz tworzył ustawę, to może zawrzesz tam też możliwość stworzenia gwardii regionalnej przez Rzeszę i Dżamahiriję?
Dżamahirija nie ma lenn... Sami zabiegali by ich nie było, a więc nie było sensu zapisywać takich praw w ustawie. W tej materii można by stworzyć dodatkowy akt prawny pozwalający na stworzenie jakiejś regionalnej formacji. Musieliby się jednak wypowiedzieć:
a/ Czy chcą w ogóle coś takiego tworzyć, bo jeśli chodzi i gwardie lenne to był to jednak pomysł oddolny, wywodzący się od właścicieli lenn - który tylko ubrałem w pewne ramy. Ale przecież to nie był mój pomysł... choć bardzo mi się spodobał.
b/ Jak by to widzieli - jak miałoby to się nazywać... wszak mają inny ustrój, to i chyba nazewnictwo i forma powinna być inna.
Co do osobnej gwardii dla Rzeszy to trochę byłoby to już przesadne... bo kto miałby je tworzyć? Może raczej w ramach Rzeszy stworzymy po zorganizowaniu swoich gwardii jakieś ich stowarzyszenie? Na zasadzie dobrowolnego uczestnictwa i wspólnych działań... Zresztą nie musi obejmować całości gwardii, a tylko pewne ich komponenty. Wszystko zależy od chęci i najlepiej niech to będą inicjatywy oddolne, bo wtedy jest pewna gwarancja na aktywność w tej materii. Same akty prawne tego nie spowodują. Jak najwięcej dobrowolności i swobody - takie jest moje zdanie.