• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
I sesja Sejmu II Rzeszy Bialeńskiej [symbolika]
> Ważne pytanie: kto jest Bartoszem Żukowskim dla waszego Andrzeja Grabowskiego?
Feliks to mój syn. Aż się boję kto będzie dla mnie Anną Ilczuk.
Może lepszy byłby np złoty lew na purpurowo-zielonej tarczy. 
Też tak sądzę. 

Koncepcja osobnego herbu i godła wydaje się być rozsądna. Godło jako w miarę prosty znak (nieprawidłowo używamy tu pojęcia symbolu...) odsyłający bezpośrednio do Rzeszy. A herb może być pompatyczny, ale myślę, że dobrze byłoby, żeby nie powstał jakiś kompletny miszmasz. 

>Czy można użyć dodatkowego koloru w postaci pasa rozdzielającego czerwień i zieleń? 
Lepiej nie. I proporcje wielkości pasów zachowałbym z projektu tow. Medycyjskiego (chociaż sierp i młot istotnie możemy zostawić Dżamahiriji). 
Godło jest o tyle potrzebne, że będzie pewnie użyte na pieczęciach i w paru innych przypadkach, gdzie nie zawsze herb (czyli nic innego jak po prostu godło umieszczone na tarczy) jest dobrym rozwiązaniem.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
Tak na szybko, bo nie mam czasu kombinować (kombinuję nad swoją Gwardią Lenną) - proste graficznie i chyba czytelne...

[Obrazek: aOBfkP5.png]

[Obrazek: 1wS2pqC.png]

Dwie wersje... bo nie wiem czy chcecie tą czerwień z flagi Białorusi,która niby ma być wyjściem do stworzenie flagi Rzeszy czy tak jak pisaliście czyli purpurę.

Do pieczęci można usunąć podkład i dać to w wersji czarno-białej lub odcieniach szarości, otoczone okręgiem + napis.
> na purpurowo-zielonej tarczy

Uh…
Purpurowa wersja bardziej mi się podoba.
Cytat:Purpurowa wersja bardziej mi się podoba.

Mnie również... Ten czerwony to taki jakiś "oklepany" jest.
Purpura w heraldyce ma różne wersje kolorystyczne tak naprawdę (w naturze też, zależnie od składu barwnika). Ja bym optował raczej za czymś w kierunku z dominacją czerwonego, a nie niebieskiego. Przy czym też nie idźmy róż (tzw. fioletowoczerwony). Skoro już tak szczegółowo dywagujemy, to może coś około purpury tyryjskiej, albo po prostu dokładnie ten odcień.

EDIT: Aha, no i pamiętajmy też, że (patrząc nawet pobieżnie po źródłach) purpura nowożytna, ma niewiele wspólnego z purpurą, jako fioletem. To jest zazwyczaj po prostu ciemniejszy czerwony.

EDIT 2: Co do godła - proponuję nie utożsamiać godła Lwa z godłem Rzeszy. To powinny być dwa różne symbole. Uważam, że Rzesza powinna pójść w ptactwo (hmm, może kuropatwa, bażant, dzika kaczka, gęś, łysek, bekas lub cietrzew?), a Lew jako organ Rzeszy niech se ma kiciusia.

Wybieram purpurowy.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]
Cytat:Purpura w heraldyce ma różne wersje kolorystyczne tak naprawdę (w naturze też, zależnie od składu barwnika).

Nie znam się... technicznie w grafice "kolor purpurowy" to #800080. Proponuję nie tyle określać kolory jakimiś sformułowaniami, które każdy rozumie po swojemu, ale przynajmniej powszechnie znanym systemem RGB (każdy sobie to może w "głupim" windowsowym paintcie odczytać. Mowa o "purpurze", a na obrazku ktoś daje czerwienie... nijak się nie dogadamy.

Inna sprawa, że proponuję nie kombinować zanadto... znowu chcecie miesiącami debatować nad godłem, herbem czy flagą? No chyba, że chodzi o "sztukę dla sztuki" i o to by prowadzić "niekończącą się dysputę" w sumie o niczym.

jak ktoś ma lenno - to sobie herb czy flagę w jeden dzień wykombinuje. Ale jak trzeba uzgodnić te elementy w kilka osób to będzie problem, bo każdemu się co innego podoba. Tak więc debatujcie nad lwem, ptakiem czy świnią oraz o odcieniach kolorów. Obawiam się, że nigdy się nie dogadacie i nigdy nie osiągniecie kompromisu. To naprawdę takie ważne?
Myślę, że skoro są chętni do dyskusji i napędza to aktywność, to jest to przynajmniej umiarkowanie ważne. Takie 2/10 Wink

EDIT: Co do parametrów mojej propozycji - RGB: 102, 2, 60; CMYK: 0, 98, 41, 60.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości