Myślę że pójdzmy lepiej w prawosławne credo.
Według mnie powinniśmy pójść raczej w prawosławne credo.
Też jestem za prawosławnym wezwaniem wiary. Duch Święty pochodzi tylko i wyłącznie od Ojca!
Wierzę w jednego Boga Ojca wszechmocnego, Stworzyciela nieba i ziemi, wszystkich rzeczy widzialnych i niewidzialnych, i w jednego Pana Jezusa Chrystusa, Syna Bożego jednorodzonego, który z Ojca jest zrodzony przed wszystkimi wiekami, światłość ze światłości, Bóg prawdziwy z Boga prawdziwego, zrodzony a nie stworzony, współistotny Ojcu, przez którego wszystko się stało, który dla nas i dla naszego zbawienia zstąpił z nieba, przyjął ciało z Marii Dziewicy i stał się człowiekiem, ukrzyżowany również za nas pod Poncjuszem Piłatem, umarł i został pogrzebany, i zmartwychwstał trzeciego dnia według Pisma, i wstąpił na nieba, siedzi po prawicy Ojca i znowu przyjdzie w chwale sądzić żywych i umarłych, a królestwu Jego nie będzie końca. I w Ducha Świętego, Pana i ożywiciela, który od Ojca pochodzi, któremu wraz z Ojcem i Synem oddajemy cześć i wysławiamy, który mówił przez Proroków. [Wierzę] w jeden, święty, soborowy i apostolski Kościół, wyznaję jeden chrzest na odpuszczenie grzechów, oczekuję wskrzeszenia zmarłych i życia przyszłego wieku. Amen.
Wyglądałoby to w ten sposób.
Moim zdaniem takie Credo też powinniśmy ustanowić w naszych kościołach.
W takim razie powinniśmy je przyjąć wspólnie, czekam jeszcze na opinię o.Gagika w tym zagadnieniu.
Właśnie tak teraz po przemyśleniach zastanowiłem się na jedną z ważniejszych rzeczy. Adaptujemy Starocerkiewnosłowiański język jako język liturgiczny, czy zostajemy przy narodowych?
A czemu nie obydwa? Możecie, tak jak w Rotrii z łaciną, używać scs w sytuacjach szczególnie uroczystych, ale na co dzień posługiwać się (całkiem sensownie przetłumaczoną) wersją polskojęzyczną.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
Oczywiście jest i taka opcja, tylko pytam czy są chętni na to, aby prowadzić liturgię w scs.
Przede wszystkim możecie tu obszernie posługiwać się nagraniami, a nie tekstem. W przeciwieństwie do łacińskich mszy prawosławne liturgie są dynamiczne i niemal zawsze przyjemne dla ucha - nie będę miał nic przeciwko jeśli w ramach sprawowania nabożeństw będzie się publikowało co ładniejsze wykonania. Sam mogę podsyłać.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus
Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,
![[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]](http://spolecznosc.bialenia.org.pl/gallery/85_13_12_22_10_32_48.png)
|