• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Schemat strony i jej wygląd
Od rana zrobiłem trochę prac na stronie - tym razem poprawiłem "Menu", zmieniłem nieco układ wyświetlanych "Widżetów" (na zasadzie po lewej na stronie, po prawej to co na forum), gdzie się dało doprowadziłem do wyświetlania się napisów po polsku (jeszcze nie wszędzie - bo albo nie znalazłem, albo tego się nie da z tego poziomu).

Jako przykładowe wydarzenie wrzuciłem wybory do RR.

Przywróciłem nazwe "Galerie" - Ametyst coś napomknął o "Herbarzach" - to może właśnie zrobić takowe w Galerii?

Podoglądać, posprawdzać i dac znać co poprawić itp. - https://gov.bialenia.org.pl/

Muszę się dalej zabrać za przenoszenie stron, ale to już moim zdaniem wszytsko zaczyna wyglądać.
Zrobiłem mały test nt podstorny Brodrii - https://gov.bialenia.org.pl/brodria/. Menu "obrazkowe" z widgetów, bo innego się chyba nie da - ale moim zdaniem wystarczy. Zrobiłem na przykłądzie Nan Di. Można kliknąć w obrazek i wejść na stronę główną Nan Di. Przejście na stronę Brodrii jest tez  poziomu menu Bialenii - https://gov.bialenia.org.pl/
Ale godła to proszę nie wklejać w zdjęcie tła… Polecam test na komórce, aby przekonać się, dlaczego. ;-) Wstawiam nowe we właściwe miejsce.

Menu jak najbardziej może być tradycyjne; dodałem przykładowe pozycje. Wygląd — Menu:

[Obrazek: 99527777916551410.png]

Do: https://gov.bialenia.org.pl/brodria/nan-di/ dorobiłem brakujący brodryjski szablon domyślny i przestawiłem, ale jeżeli wolisz bez tła, to „not boxed” jest nadal dostępny. Ustawiłem też Brodrię jako rodzica dla postrony Nan Di. Hierarchia jest ważna.
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
[Obrazek: 1000.png]
(06-12-2021 23:32)Helwetyk napisał(a): Ale godła to proszę nie wklejać w zdjęcie tła… Polecam test na komórce, aby przekonać się, dlaczego. ;-) Wstawiam nowe we właściwe miejsce.
Wiem, że na komórce się pokrywają... takie testy sobie robiłem. Nie chciałem Tobie zawracać głowy z tym nowym godłem, bo jeszcze nie wiadomo czy ono w ogóle będzie. Ponieważ nie wiadomo ile stronników zdobędzie Pawłow, zwojennik dotychczasowego.

(06-12-2021 23:32)Helwetyk napisał(a): Do: https://gov.bialenia.org.pl/brodria/nan-di/ dorobiłem brakujący brodryjski szablon domyślny i przestawiłem, ale jeżeli wolisz bez tła, to „not boxed” jest nadal dostępny. Ustawiłem też Brodrię jako rodzica dla postrony Nan Di. Hierarchia jest ważna.
Dzięki i o to mi chodziło... zaraz sobie przeanalizuję co i jak, dla dalszych prac.
Takie pytanie do Helwetyka: jak wielkim problemem byłoby, żeby na podstronie Brodrii pojawiały się wątki z działów Brodrii?
(07-12-2021 05:22)Ronon Dex napisał(a): Dzięki i o to mi chodziło... zaraz sobie przeanalizuję co i jak, dla dalszych prac.
Za ciosem: widzę, że w menu pojawiło się odesłanie do artykułów prasowych na stronie głównej Bialenii. W razie czego, proponuję wyświetlać je po prostu na stronie Brodrii. Nowa kategoria wpisów „Brodria” i filtrować po niej. Może zawierać bardziej precyzyjne podkategorie.

(07-12-2021 09:18)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Takie pytanie do Helwetyka: jak wielkim problemem byłoby, żeby na podstronie Brodrii pojawiały się wątki z działów Brodrii?
OGROMNIASTYM. ;-P
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji
[Obrazek: 1000.png]
(07-12-2021 09:18)Andrzej Płatonowicz Ordyński napisał(a): Takie pytanie do Helwetyka: jak wielkim problemem byłoby, żeby na podstronie Brodrii pojawiały się wątki z działów Brodrii?
A co przeszkadza w tym, że pojawiają się wszystkie? Na forum Bialenii też są wszystkie. Działamy ja jednym forum i moim zdaniem jest wygodniej jak mamy ostatni przegląd z całego forum, bez względu przez jaką stronę wchodzimy...

(07-12-2021 10:12)Helwetyk napisał(a): Za ciosem: widzę, że w menu pojawiło się odesłanie do artykułów prasowych na stronie głównej Bialenii. W razie czego, proponuję wyświetlać je po prostu na stronie Brodrii. Nowa kategoria wpisów „Brodria” i filtrować po niej. Może zawierać bardziej precyzyjne podkategorie.
To tylko poranne testy i kombinacje, na szybko i przed wyjściem do roboty... W sumie nawet nie wiem jaka będzie koncepcja prasy... skoro na stronie Bialenii publikowane są artykuły z gazety Suderlandzkiej. Moim zdaniem również (podobnie jak powyżej) wygodniej będzie mieć dostęp do wszystkich. Tak naprawdę nie wiem... to jeszcze kwestia do przemyślenia, bo na razie prasa jest w powijakach, a większość to tylko deklaracje, że będzie. Na razie przyznam się tym nie zajmuję... zrobiłem test i tyle.

Cały układ Brodrii to na razie testy na szybko. Muszę się na spokojnie zastanowić nad układem, przedyskutować pewne sprawy z Iwanem itd. Tak jak wspominałem w rozmowie pozaforumowej. Najpierw kończę stronę Bialenii, a stronka Brodrii w zasadzie służy prezentacji tego, że takowa będzie. W przypadku Brodrii nie ma nic w wcześniejszego okresu (bo nigdy strony nie było), nie ma konieczności jak w Bialenii przenoszenia "pierdyliona" stron, zresztą 3/4 i tak trzeba po prostu robić od nowa.

Brodria to już będzie działalność bieżąca, po zakończeniu przenoszenia informacji na stronę Bialenii. Tak samo jak już potem się będzie pracowało na bieżąco na stronie Bialenii.
Wyczaiłem drobną literówkę:

[Obrazek: obraz.png]

Przy okazji: jak będziemy rozbudowywać tę sekcję? Robimy jakieś kryterium "zaprzyjaźnienia"?

Swoją drogą sugeruję zamienić "CIEKAWE MIEJSCA" na po prostu "SAMORZĄDY".
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(07-12-2021 22:04)Ametyst Faradobus napisał(a): Przy okazji: jak będziemy rozbudowywać tę sekcję? Robimy jakieś kryterium "zaprzyjaźnienia"?
Moim zdaniem raczej nie powinno byc wymogów formalnych - państwa, z którymi żyjemy w praktycznej przyjaźni. Takiej oddolnej, niesformalizowanej. Sformolizować to moglibyśmy tylko wtedy gdybyśmy to zamienili na państwa uznawane. Inna sprawa, że w sumie moglibyśmy taką zakładkę zrobić... tylko nie wiem czy bawiłbym się w grafikę. Raczej po prostu przyciski w jakieś sensownej formie... nie wiem... może i warto by było mieć w takim miejscu te wszytskie linki, aby w razie czego tego nie szukać - jeśli z jakiejś okazji chce się gdzieś, raz na "ruski rok" zajrzeć.
Albo jeszcze inaczej... zmienić "zaprzyjaźnione" na "uznawane" - tylko te zaprzyjaźnione wyróżnić u góry godłem i przyciskiem, a pozostałe po propstu mniejszymi przyciskami w dwóch kolumnach. Niby nie powiedziane wprost z kim się przyjaźnimy, nie potrzebne nem krytrium - ale i tak wiadomo o co chodzi.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości