• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Symbolika Wyspy Bialeńskiej i Anatolii
(07-12-2021 18:57)Ametyst Faradobus napisał(a): Jeśli byśmy się w końcu dogadali jak ona ma wyglądać to jej heraldyczne, a więc uproszczone wyobrażenie
No to się dogadujmy... rzucaj propozycją.
Głupi jestem - przecież wzór tej korony jest. Znajduje się ona chociażby w herbie Rzeszy, nad głową orła. Trzeba po prostu zrobić jakiś jej nowy wzór - ładny, ale prosty, tak aby można było go np umieścić na fladze albo stosować jako godło w herbie. Możemy też dobrać kolory np niektórych kamieni i czapki.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(07-12-2021 19:13)Ametyst Faradobus napisał(a): Głupi jestem - przecież wzór tej korony jest. Znajduje się ona chociażby w herbie Rzeszy, nad głową orła. Trzeba po prostu zrobić jakiś jej nowy wzór - ładny, ale prosty, tak aby można było go np umieścić na fladze albo stosować jako godło w herbie.
Tyle, że nie pamiętam skąd to było wzięte... a w godle Rzeszy jest strasznie małe.

Co do sokoła... to moze taki? A jakże libijski, z godła ichnich Sił Powietrznych.

[Obrazek: 3_07_12_21_10_54_44.png] [Obrazek: 3_07_12_21_10_53_01.png]

Tylko puste to jakoś - coś bym mu dorzucił u góry... tylko co? najlepiej coś owalnego/okrągłego - bo taki kształt by najlepiej pasował.
No i fantastycznie. Skoro ptak w godle Republiki jest srebrny to zostawmy srebrnego.

Może więc kontur wyspy? Będzie wiadomo, że to o nią chodzi.

Co do korony to nie wiem, czy przypadkiem sam jej nie konstruowałeś, ale poszukam jutro.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

(07-12-2021 23:15)Ametyst Faradobus napisał(a): Może więc kontur wyspy? Będzie wiadomo, że to o nią chodzi.
To było pierwsze co mi wpadło do głowy... niestety wygląda to naprawdę słabo. Korona... niby by pasowało, bo wcześnie Andrzej tam jakieś królestwo miał, ale z drugiej strony wszędzie korony, to lekka przesada. No chyba, że faktycznie Andrzej podrzuci coś z dawnej, przedrepublikańskiej symboliki. Może jakaś gwiazda, nie kojarząca się ustrojowo? A może jakieś arabskie skojarzenia skoro takie były korzenie? Najważniejsze by znak można było opisać kołem (w wyobraźni) lub zbliżonym do koła owalem. Chyba żeby ten kontur w coś wpisać...
Może pięcioramienna gwiazda symbolizująca Polesie, Pomorze, Oceanię, Półwysep Lisewski oraz Dżamahiriję?

Kolejny mój pomysł to podzielenie tarczy na dwa pola. Na jednym (dolnym?), na zielonym tle, byłby srebrny sokół, a na drugim (na polu niebieskim) wyobrażenie symboliczne zielonej wyspy, a na niej wieża, miasto albo zamek. Symbolizowałoby to państwo, które zostało założone na wyspie właśnie.
Ametyst Faradobus

(08-12-2021 10:21)Ametyst Faradobus napisał(a): Kolejny mój pomysł to podzielenie tarczy na dwa pola. Na jednym (dolnym?), na zielonym tle, byłby srebrny sokół, a na drugim (na polu niebieskim) wyobrażenie symboliczne zielonej wyspy, a na niej wieża, miasto albo zamek. Symbolizowałoby to państwo, które zostało założone na wyspie właśnie.
Pomysł niezły, jak rozumiem wyspa w rzucie z boku by była poziomym elementem? To wypróbuję na pewno...
No tak, na górze np motyw z wyspą, a na dole zielone pole z sokołem (bo taki ma kształt, że się akurat wpisuje w dolną część tarczy). Wrzucę kilka pomysłów na wyspę:

https://commons.wikimedia.org/wiki/Categ...rm_COA.svg

https://commons.wikimedia.org/wiki/Categ...anzora.svg

(moje ulubione)
Ametyst Faradobus

Pozwoliłem sobie z własnej inicjatywy ukraść wątek i przenieść go do Katedry NPH UB. W ten sposób większość spraw heraldycznych i podobnych będzie można zgromadzić w jednym miejscu.
Ametyst Faradobus

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości