Cytat:Niby staram się to robić - na przykład wszystkie kwestie związane z lennami zebrałem tutaj, aby żodyn nie musiał bawić się w czytanie 2137 ustaw. Poniekąd też wykorzystujemy stronę, bo tam też znalazła się podobna instrukcja (nieco krótsza i bardziej ogólna).
Widać że ta zasada jest stosowana, ale nie wszędzie. Po prostu pewne przepisy są długie i skomplikowane np. pod względem składniowym. Nie wiem też na co komu potrzebne kultywowanie praktyki realnej, polegającej na odsyłaniu do innych przepisów. W mikronacjach jest to dość upierdliwe, o czym kiedyś w wiadomym państwie napisałem pracę.
Przykłady z Regulaminu Sejmu Rzeszy.
"1. Sejm obraduje w trybie sesyjnym mieszanym. Sesje zwoływane są w ten sposób, że przerwa w obradach nie może trwać dłużej niż dwa miesiące z zastrzeżeniem sytuacji określonej w art. 2 ust. 3. Ustawy z dnia 17 września 2021 roku o zmianie Ustawy Parlamentu Republiki Bialeńskiej o utworzeniu Kolosalnego Związku Obszarników z terenów Polesia, Pomorza, Oceanii, Półwyspu Lisewskiego i Anatolii o nazwie Rzesza Bialeńska oraz o utworzeniu Związku Regionalnych Komitetów Ludowych z terenów Dżamahiriji Bengazilijskiej, Autonomi Jahołdajewszyzny i Ajszaburgii o nazwie Dżamahiriji Bialeńskiej z dnia 11 maja 2019 r."
"2. Sejm obraduje w wyznaczonym dziale na forum Republiki Bialeńskiej. Miejsce obrad Sejmu określane jest dalej mianem "forum Sejmu"."
Cytując pewnego Księcia: "Sejm obraduje w Sejmie. Nie na ławce w parku". Pomimo tego, że realnie studiuję prawo a wiadome państwo powinno być dla mnie rajem, to przez specyfikę i yoyojurydyzację odechciało mi się tam przebywać. Przepisy powyższego pokroju powinno się wprowadzać, jeśli jest problematyczne ich stosowanie w formie zwyczaju.
To taka luźna dygresja. Nie jest to palący problem, gdyż nie ma tutaj niepokojącej
tendencji, ale takich przykładów mogę znaleźć więcej.