• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Propozycja ustanowienia Medalu
Na moje oko jest to bardziej krzyż, a nie medal. Oczywiście można i tak (wówczas trzeba by to jakoś nazwać - Krzyż Jaruzelski?), chociaż krzyże zwykło się u nas wprowadzać ustawą. Usunąłbym też znak generała armii.
prof. dr net. mgr gen. bryg.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

[Obrazek: 85_13_12_22_10_32_48.png]
(14-12-2021 16:45)Ametyst Faradobus napisał(a): Na moje oko jest to bardziej krzyż, a nie medal. Oczywiście można i tak (wówczas trzeba by to jakoś nazwać - Krzyż Jaruzelski?), chociaż krzyże zwykło się u nas wprowadzać ustawą. Usunąłbym też znak generała armii.
To Ty się teraz zastanów czego konkretnie chcesz, a ja jak będę miał natchnienie to wykonam. Od teraz precyzyjne wytyczne przed robotą... albo zrób to sam. Nie mam czasu na poprawianie wszytskiego milion razy, ani na próby czytania w myślach. Najpierw konkrety - co i jak, a potem robota.
To znaczy mówię - może zostać i krzyż. Wówczas to jest tylko kwestia nazewnictwa.

Niemniej jeśli jednak będziemy celowali w medal to tak:

1. Medale raczej są okrągłe, zwłaszcza te niższej rangi. Proponuję złote koło z wizerunkiem Jaruzelskiego pośrodku.
2. Naokoło można dać zamiast napisu wizerunek wężyka generalskiego - pytanie czy to będzie jakoś wyglądało technicznie. Jeśli nie to po prostu napis GENERAŁ ARMII WOJCIECH JARUZELSKI. 
3. Wstążka w tym odcieniu błękitu, którego użyłeś. Można po bokach dać czarne pasy.
4. Tak jak wspomniałem - medal będzie można otrzymać raz do roku, więc każde kolejne nadanie to będzie okucie z rokiem.
Ametyst Faradobus

Wiceprezydent i Eksprezydent Republiki Bialeńskiej, Rektor Uniwersytetu Bialeńskiego,

(14-12-2021 18:55)Ametyst Faradobus napisał(a): 1. Medale raczej są okrągłe, zwłaszcza te niższej rangi. Proponuję złote koło z wizerunkiem Jaruzelskiego pośrodku.
Dla mnie to mogą być i "jajowate"... Ale OK. Coś jak Order Patrona?

(14-12-2021 18:55)Ametyst Faradobus napisał(a): 2. Naokoło można dać zamiast napisu wizerunek wężyka generalskiego - pytanie czy to będzie jakoś wyglądało technicznie. Jeśli nie to po prostu napis GENERAŁ ARMII WOJCIECH JARUZELSKI. 
Wężyk i napis naokoło to długa dłubanina... może napis na wstędze?

(14-12-2021 18:55)Ametyst Faradobus napisał(a): 3. Wstążka w tym odcieniu błękitu, którego użyłeś. Można po bokach dać czarne pasy.
Planowałem czarne i białe... czyli błękit ajko "motyw przewodni" i pasy białe i czarne. Ale to akurat "pryszcz" mam matryce wstążek, to robota góra na 10 minut. Podobnie z okuciem - są gotowe w "matrycy".
(14-12-2021 19:43)Ronon Dex napisał(a): Dla mnie to mogą być i "jajowate"... Ale OK. Coś jak Order Patrona?

Mniej więcej, ale bez "ozdobników". Bardziej coś jak większość medali cywilnych typu Za Aktywność albo Za Zasługi dla Rozwoju Regionów itp. Proste, złote kółko.

(14-12-2021 19:43)Ronon Dex napisał(a): Wężyk i napis naokoło to długa dłubanina... może napis na wstędze?

Kurde, to może po prostu bez napisu. Prawdę mówiąc z napisem na wstędze to się nie spotkałem.

(14-12-2021 19:43)Ronon Dex napisał(a): Planowałem czarne i białe... czyli błękit ajko "motyw przewodni" i pasy białe i czarne. Ale to akurat "pryszcz" mam matryce wstążek, to robota góra na 10 minut. Podobnie z okuciem - są gotowe w "matrycy".

No ja bym szedł w tę stronę
Ametyst Faradobus

(14-12-2021 19:52)Ametyst Faradobus napisał(a): Kurde, to może po prostu bez napisu. Prawdę mówiąc z napisem na wstędze to się nie spotkałem.
Dobra to może po prostu "facjata Generała" na bazie medali, które istnieją? Z ozdobnikiem w postaci generalskiego wężyka?
Idealnie. Nie będę już więcej marudził.
Ametyst Faradobus

Wydłubałem na bazie naszych medali...

[Obrazek: 3_15_12_21_1_27_41.png]

Tylko przyznam, że wkomponowanie jakiegoś wężyka jest chyba nietrafione (jest w generalskiej czapce). Może lepiej wstawić lata w jakich żył? Wydaje mi się, że wyglądałoby lepiej niż pakowanie tam jakiś ozdobników...

Ale teraz możesz pomarudzić... pozwalam Big Grin
A tym razem za bardzo nie będę xD Generalnie mi się podoba. Pomysł z datami też jest niezły, możesz spróbować.
Ametyst Faradobus

Bardzo ładny medal, podoba się dla mnie. Chciałbym taki dostać. Big Grin Może to początek serii medali z podobiznami naszych "bohaterów"?

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości