• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Propozycja biznesowa
Cytat:Pytanie moje jest następujące - czy współpraca w ramach organizacji gwardii będzie pozwalać na swobodny wybór sprzętu i okresu historycznego, czy ograniczamy się do II wś?

Zgodnie z ustawą wydałem decyzję o zamiennikach sprzętu przysługującego ze względu na posiadany tytuł szlachecki: http://spolecznosc.bialenia.org.pl/showt...hp?tid=367

A więc w Twoim przypadku ma zastosowanie to:

Cytat:1.  Zamiennikiem śmigłowców uzbrojonych w broń poniżej kalibru 20 mm są:

a) dowolne samoloty bojowe, których realowe odpowiedniki zostały wprowadzone do służby do końca roku 1918.

b) jednosilnikowe bojowe samoloty tłokowe, których realowe odpowiedniki zostały wprowadzone do służby do końca roku 1938 - o ile ich uzbrojeniem strzeleckim są wyłącznie karabiny maszynowe.

W przypadku Thomasa i moim:

Cytat:2.  Zamiennikiem śmigłowców uzbrojonych w broń powyżej kalibru 20 mm i pociski rakietowe (czyli śmigłowców szturmowych) są:

a) dowolne samoloty bojowe i sterowce, których realowe odpowiedniki zostały wprowadzone do służby do końca roku 1918.

b) jednosilnikowe lub dwusilnikowe bojowe samoloty tłokowe, których realowe odpowiedniki zostały wprowadzone do służby do końca roku 1945 - o ile ich ładunek bomb nie przekracza 3000 kg.

Przy czym w obu przypadkach:

Cytat:3. Warunek wprowadzenia do służby do końca określonego roku dotyczy konkretnego wariantu samolotu, który chce się wprowadzić do swojej gwardii lennej, a nie ogólnie typu, który był np. rozwijany przez kolejne lata i pojawiały się kolejne warianty.

W przypadku Andrzeja to w zasadzie nie ma on ograniczeń jeśli chodzi o maszyny tłokowe jedno i dwusilnikowe oraz może mieć odrzutowce do 10 ton.

A więc wybór nie jest do końca swobodny... ograniczymy się chyba do maszyn z DWS i okresu bezpośrednio ją poprzedzającego. Akurat będę ilustracje robił w programie, który takie obejmuje.

Cytat:Tak, ja jestem zainteresowany, ale w najbliższym czasie (zresztą widać to już teraz) będę mieć mało czasu na mikronacje. Od przyszłej środy powinienem nieco wrócić do żywych.

Mnie prawie nie będzie do przyszłej niedzieli, bo na urlop wyjeżdżam... z telefonu czasem zajrzę, ale z ta zabawą ruszymy po 16-tym.

Przemyśl sobie jaki będziesz miał znak rozpoznawczy na samolotach - ja już mam, Andrzej też. Ty i Thomas musicie jakieś obmyśleć... przy czym Ty już masz widzę wybrane barwy. To tylko w zasadzie wystarczy wybrać kształt geometryczny. Z przyczyn praktycznych powinna być to prosta figura geometryczna - trójkąt, czworokąt, pięciokąt lub koło (tzw.kokarda)... w barwach przez Ciebie wybranych dla lenna czyli jak widzę zielony, żółty i czerwony. Ale bez pośpiechu - jak nadmieniłem zaczynamy po 16.06 wybierać samoloty, muszę potem zrobić dla nich malowania itd.
Po krótkim namyśle wydaje mi się, że będę chciał, aby moja gwardia lenna opierała się na radzieckim sprzęcie do 1939 r. Wtedy Armia Czerwona miała najładniejsze mundury i ciekawe struktury organizacyjne. Jeżeli chodzi o znak rozpoznawczy, to wezmę gwiazdę z godła Anatolii Brodryjskiej.
Cytat:Po krótkim namyśle wydaje mi się, że będę chciał, aby moja gwardia lenna opierała się na radzieckim sprzęcie do 1939 r.

W sumie w takim układzie z tego co mam to będzie do wyboru I-5, I-16 i I-153.

Cytat:Jeżeli chodzi o znak rozpoznawczy, to wezmę gwiazdę z godła Anatolii Brodryjskiej.

Przyznam, że osobiście nie jestem zwolennikiem dokładnego kopiowania realowych godeł i znaków... ale jeżeli tak chcesz to nie ma sprawy... mniej roboty dla mnie, bo czerwone gwiazdy są w standardzie. Wymyślone muszę nanosić na samoloty.
Cytat:Po krótkim namyśle...

A ja po krótkim namyśle sądzę, że gdybyś nie chciał się trzymać tej "magicznej granicy", a byłbyś aktywny we wspólnej zabawie to nie sądzę by Prezydent nie dał zgody na sprzęt "o oczko wyższy" (ustawa dopuszcza) - w każdym razie ja bym (zgodnie z wymogiem ustawy) zaopiniował to pozytywnie. Tak więc obok naszych P-51 i F4U oraz FW-190 (Thomasa) jak najbardziej mogłyby się pojawić na niebie nad Rzeszą np. Twoje Ła-7.
Barwy to czerwień i czerń, zaś herb lenna to kobra.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]
Cytat:Barwy to czerwień i czerń, zaś herb lenna to kobra.

Coś się wykombinuje... Ja mam trójkąt, Andrzej kokardę... to może znak na bazie kwadratu?

Andrzeju... skoro Twoje barwy i flagi nawiązują do Japonii - to może chciałbyś trochę japońskiego sprzętu?

Fajnie by to wyglądało...  przecież nie musimy trzymać się reala. Wygrani w wojnie narzucali swój sprzęt z demobilu. Gdyby ktoś inny wygrał tamtą wojnę to inny sprzęt byłby powszechny jako demobil. Np. J2M czy starsze A6M?
Cytat:Barwy to czerwień i czerń, zaś herb lenna to kobra.

Ponieważ wyjazd mi się opóźnił kilka godzin to coś przygotowałem na szybko...

[Obrazek: Mv5Fqo7.png]

Co do znaków rozpoznawczych - to mam taki pomysł, abyś miał na bazie trójkąta. Trójkąt się z kobrą akurat kojarzy (ma trójkątny łeb), a ponadto ja też wybrałem trójkąt - czyli trójkąt może być znakiem rozpoznawczym na Półwyspie Lisewskim.

Dwie wersje - z obwódką i bez... stosowane w zależności o koloru na którym są umieszczane.

[Obrazek: RkNxe2a.png]

[Obrazek: y3a9DA9.png]

Przykład na samolocie... przy czym na szybko naniosłem znaki na P-51D (bo taki miałem oznaczony moimi znakami), nie miałem już czasu malować kolejnego samolotu. To tylko przykład oznakowania.

[Obrazek: 3sFXfCP.png]

[Obrazek: flfCaAh.png]

Kolory kołpaka śmigła mogą być różne i charakterystyczne np. dla danej jednostki. Numery są tylko dla przykładu i przypadkowe.

[Obrazek: ZG9pWa8.png]

[Obrazek: Lpr8ACN.png]

Ster kierunku pomalowany w barwach Rzeszy Bialeńskiej, co może być elementem wspólnym dla wszystkich maszyn należących do gwardii lennych na terenie Rzeszy.
Thomasie... zacząłem robić Tobie "foczkę" (FW-190A-4) w barwach do patrolowania wybrzeża. To tak na "odchodne" przed urlopem.

[Obrazek: 5LpX4n6.png]

[Obrazek: MJf96qY.png]

[Obrazek: GFSHGrf.png]
To oczywiście zależy od Thomasa, ale mi bardzo podobają się te symbole. Smile
Oczywiście, jestem ZA ?.
/-/Thomas von Lisendorff - Dostojewski
carewicz brodryjski 
Grand Lisendorff 
Admirał MW SZ RB 
 Prezes BZS
Selekcjoner reprezentacji Republiki Bialeńskiej 
[Obrazek: AG106.png]